Skip to main content
Uldum

Veština pakovanja palete

Датум: 14/12/2017

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Категорија: Logistics , People

Za pakovanje palete sa robom kojom može lako i brzo da se rukuje u prodavnicama je potrebno planiranje i iskustvo.

Frede Jørgensen
Frede Jørgensen, Warehouse Manager (menadžer skladišta) u distributivnom centru JYSKa u Uldumu, obeležio je 35 godina rada u novembru.

„Da li je teško zapakovati paletu?“

Frede Jørgensen, Warehouse Manager u distributivnom centru JYSKa u danskom gradu Uldum, razume zašto mu postavljaju to pitanje. Posebno njegove kolege is skladišta koje primaju palete sa robom iz distributivnog centra.

Kao zaposleni broj 24 u JYSKu, Frede je do sada stekao dovoljno iskustva kako bi znao da je u realnosti to mnogo složenije.

„Stvarno moramo da odamo priznanje ljudima koji pakuju palete sa robom. Svakog puta treba rešiti problem, a za to je potreban visok nivo preciznosti. Ponekad se dešavaju greške, ali činimo sve da do njih ne dođe“, kaže Frede koji je 1. novembra obeležio 35 godina rada u JYSKu.

Od distributivnog centra do prodavnice

Težina i dimenzije svakog paketa se mere od kada paket stigne u distributivni centar, pa dok se ne pošalje kamionom u JYSK prodavnicu, kako bi se obezbedilo optimalno smeštanje prilikom pakovanja na paletu.

Neki proizvodi, koji stignu u nekoliko zasebnih paketa, isporučuju se tako da budu spremni za slanje u prodavnice bez skidanja sa palete.

„Ako se, na primer, kauč sastoji od tri paketa, zatražimo od dobavljača da zapakuje sva tri komada na jednu paletu kad god je to moguće. Tako možemo brzo i lako da prevezemo paletu sa robom u kamion i iz kamiona i pošaljemo je u prodavnice, gde može da se čuva na paleti dok je kupac ne pokupi“, kaže Frede.

Mnogi paketi putuju do distributivnog centra i iz njega: koeficijent obrta zaliha (tehnički termin) zapravo je toliko veliki da svi proizvodi koji stižu u distributivni centar u principu odlaze iz centra najduže tri meseca kasnije.

Zaposleni uče jedni od drugih

Jedan od najiskusnijih zaposlenih koji pakuje palete u Uldumu je Jens Peter Mikkelsen. On je radio kao takozvani paker skoro 15 godina i svakog dana je rešavao problem pakovanja proizvoda na palete na najbolji mogući način.

Jens Peter Mikkelsen
Jens Peter Mikkelsen je radio kao takozvani paker skoro 15 godina.


Store Manageri (menadžeri prodavnica) redovno posećuju Jensa Petera u Uldumu da bi videli kako stvari funkcionišu u distributivnom centru. Ove posete su edukativne kako za njega, tako i za njegove kolege iz skladišta.

Činjenice o sistemu TDR

  • Preko internog sistema TDR, prodavnice mogu da prijave probleme sa paletama, tako što će, na primer, fotografisati problem.
  • Izveštaji se šalju zaposlenima u distributivnom centru koji mogu zatim da prate problem i pošalju povratne informacije prodavnici.
  • TDR je skraćenica za Transport Delivery Report (izveštaj o isporuci robe).

„Ponekad se moje kolege iz prodavnica pitaju zašto je neki komad nameštaja razdvojen na različite palete umesto da bude isporučen zajedno. Ali, kada sami vide kako pakujemo proizvode, postaje im jasno da ne možemo uvek zajedno da ih zapakujemo“, kaže Jens Peter.

Istovremeno, posete su pomogle Jensu Peteru da postane svestan toga da njegove kolege žele da pakuju manje kutije zajedno na istu paletu. Tako mogu lakše da se stave na kolica sa točkićima i premeste u skladište prodavnice.

Pogledajte kako se rukuje robom u nastavku:

Uldum

Prvo, proizvodi stižu kamionom u distributivni centar.

Uldum

Zatim se proizvodi premeštaju u jedno od skladišta sa paletnim regalima.

Uldum

Iz paletnog regala proizvodi se prebacuju transportnom trakom u takozvane primopredajne stanice.

Uldum

Na primopredajnim stanicama Jens Peter Mikkelsen i njegove kolege pakuju proizvode na palete.

Uldum

Na kraju, zapakovane palete se prebacuju u kamione koji ih isporučuju u prodavnice. (Fotografije: Rune Slettemeås/Mark&Bjerre.)

Latest news

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenih

19/03/2024 - Dana 26. februara, JYSK Italija je pokrenuo prvi District Manager Trainee (DMT) program u svom sedištu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi aluminijum i prostor u kontejneru

08/03/2024 - Nove inicijative za proizvodnju i pakovanje smanjuju upotrebu aluminijuma i potreban prostor za transport.

Employees in a store

Zadovoljstvo poslom se povećava kod zaposlenih u JYSKu

01/03/2024 - Nova anketa sa stopom učešća od 97 posto zaposlenih u JYSKu pokazuje da se zadovoljstvo poslom povećalo sa nivoa koji je već bio visok 2022.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office