Skip to main content
Uldum

Umjetnost pakovanja paleta

Datum: 14/12/2017

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: Logistics , People

Potrebno je planiranje i iskustvo da se spakuje paleta robe sa kojom se može lako i brzo rukovati u prodavnicama.

Frede Jørgensen
Frede Jørgensen, Warehouse Manager (voditelj skladišta) u JYSK-ovom distributivnom centru u Uldumu, proslavio je svoju 35. godišnjicu u novembru.

"Koliko može biti teško spakovati paletu?"

Frede Jørgensen, Warehouse Manager u JYSK-ovom distributivnom centru u danskom gradu Uldumu, razumije zašto bi ljudi postavljali to pitanje. Naročito njegove kolege u prodavnici, koji primaju palete sa robom iz distributivnih centara.

Kao zaposlenik broj 24 u JYSK-u, do sada Frede ima dovoljno iskustva da zna da je stvarnost puno složenija od toga.

"Stvarno morate skinuti kapu ljudima koji pakuju palete sa robom. Svaki put, ovo je uvijek slagalica koja se treba riješiti i zahtjeva vrlo visok nivo preciznosti. Ponekad se dešavaju pogreške, ali dajemo sve od sebe da ih izbjegnemo," kaže Frede, koji je 1. novembra proslavio svoju 35. godišnjicu u JYSK-u.

Od distributivnog centra da prodavnice

Svako pakovanje se važe i mjeri sve od njegovog dolaska u distributivni centar pa dok ne bude poslano kamionom u JYSK-ovu prodavnicu, kako bi se osigurao optimalan smještaj kada je spakovano na paleti.

Neki proizvodi koji stignu u nekoliko pakovanja dostavljaju se spremni za slanje direktno u prodavnice bez skidanja sa palete.

"Ako se, primjerice, kauč sastoji od tri pakovanja, pitamo dobavljača da spakuje sve tri jedinice na jednu paletu kad god je to moguće. Na taj način možemo brzo i lako prevesti paletu do i od kamiona i poslati je u prodavnice, gdje onda može biti uskladištena na paleti sve dok je kupac ne pokupi," kaže Frade.

Mnoga pakovanja putuju do i iz dristributivnih centara: omjer ukupnog prihoda zaliha, što je tehnički izraz, je zapravo toliko visok da svi proizvodi koji stižu u distributivni centar u principu odlaze opet najkasnije nakon tri mjeseca.

Zaposlenici uče jedni od drugih

Jedan od najiskusnijih zaposlenika koji pakuje palete u Uldumu je Jens Peter Mikkelsen. Radio je kao takozvani skupljač gotovo 15 godina, i svaki dan riješi slagalicu pakovanja proizvoda na palete na najbolji mogući način.

Jens Peter Mikkelsen
Jens Peter Mikkelsen je radio kao takozvani sakupljač gotovo 15 godina.


Na redovnoj osnovi, Store Managers (voditelji prodavnica) posjećuju Jens Petera u Uldumu da vide kako stvari funkcioniraju u distributivnom centru. Posjete su edukativne i za njega i za njegove kolege u prodavnici.

Činjenice o TDR

  • Kroz interni sistem, TDR, prodavnice mogu prijaviti probleme sa paletama, na primjer sa slikama problema.
  • Izvještaji se šalju zaposlenicima distributivnih centara, koji dalje mogu pratiti problem i slati povratnu informaciju u prodavnicu.
  • TDR je skraćenica za Izvještaj o isporuci prijevoza

"Ponekad se moje kolege iz prodavnica pitaju zašto je neki naš namještaj razdvojen na različitim paletama umjesto da se dostavi zajedno. Ali kada sami vide kako pakujemo proizvode postaje im jasno da pakovanje proizvoda zajedno nije uvijek opcija," kaže Jens Peter.

U isto vrijeme, posjete su učinile Jens Petera svjesnim da bi njegove kolege voljele male kutije zajedno na istoj paleti. Ovo olakšava da ih se pokupi na stolić sa točkovima i premjesti u skladište prodavnice.

Dolje pogledajte kako se radi sa robom:

Uldum

Prvo, proizvodi stižu kamionom u distributivni centar.

Uldum

Zatim se proizvodi premjeste u jedno od skladišta.

Uldum

Iz visokoreglanog skladišta, proizvodi se transportuju preko pokretne trake do takozvanih stanica za preuzimanje.

Uldum

U stanicama za preuzimanje, Jens Peter Mikkelsen i njegove kolege pakuju proizvode na palete.

Uldum

Na kraju, spakovane palete se premještaju u kamione koji ih dostavljaju u prodavnice. (Slike: Rune Slettemeås/Mark&Bjerre.)

Latest news

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Employees in a store

Zadovoljstvo poslom se povećava za JYSKove zaposlenike

01/03/2024 - Nova anketa s postotkom učešća od 97 posto JYSKovih zaposlenika pokazuje da se zadovoljstvo poslom povećalo s već visokog nivoa 2022.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office