Skip to main content
Camelia and Gabriela are ready for the Paralympic Games in Paris

Camelia i Gabriela su spremne za paraolimpijadu

Datum: 26/09/2023

Author: Raluca Dascălu, Communications Manager, JYSK Romania

Kategorija: Sustainability

Prevod: www.languagewire.com

Paraolimpijske igre u Parizu počinju za manje od godinu dana, a JYSK se susreo s nekim sportašicama i sportašima koji se pripremaju za Igre.

Podne je. Nalazimo se u mirnom području u blizini centra Bukurešta, okruženi malim kućama. Ovdje se nalazi stol za stolni tenis, poprilično dobro sakriven od pogleda prolaznika. Zvuk loptica za stolni tenis čuje se još s ulaza. Unutra se nalaze dječaci i djevojčice, muškarci i žene koji igraju ping-pong.

Dvije žene treniraju za jednim stolom, obje obučene u majice s natpisom "Team Romania". To je službeni dres olimpijskih i paraolimpijskih sportaša. Riječ je o Cameliji Ciripan i Gabrieli Constantin, a Camelia je bila jedna od sportašica koja je nastupila u JYSKovom videosnimku o međunarodnim paraolimpijskim sportovima pod nazivom "Everyone can succeed".

VAŽNA GODINA

Camelia Ciripan si Gabriela Constantin
Camelia (lijevo) igra stolni tenis već 7 godina, dok se Gabriela (desno) njime bavi više od 20 godina.

Camelia i Gabriela igraju stolni tenis u pojedinačnoj konkurenciji i u parovima. Posljednjih su mjeseci osvojile medalje na Europskom prvenstvu u parastolnom tenisu u Scheffieldu u Velikoj Britaniji, kao i na međunarodnom turniru u Saudijskoj Arabiji. Ali, sva takmičenja i obuke ove godine imaju veći ulog: kvalifikacije za Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

"Ova godina je puna izazova, treninzi su intenzivniji, a mentalno opterećenje je jače nego inače. Nadamo se da će naš i trud naših trenera uroditi plodom i da ćemo postići najbolje moguće rezultate", kaže Camelia Ciripan, koja se počela baviti ovim sportom prije sedam godina, kad joj je gospodin iz NVO-a za sportaše s invaliditetom dao reket za stolni tenis.

Njena kolegica, Gabriela Constantin, igra stolni tenis preko 20 godina.

"U početku je bilo teško, ali sam se s vremenom zaljubila u ovaj sport pa se više nije činio teškim i pretvorio se u zadovoljstvo. Ovaj sport sam odabrala jer mi je bio najpristupačniji i jer mi je se sviđao. Ove godine će biti teže, intenzivnije i uz veći napor, ali znam da mi treninzi pomažu da se poboljšam," kaže Gabriela.

SLOBODA I INKLUZIVNOST

Iako je pretrpjela tešku ozljedu i morala pauzirati dvije godine, Camelia Ciripan je počela ponovo trenirati. Na terenu za stolni tenis osjeća se slobodno. Upravo je zbog toga ohrabrivala i druge djevojke da se počnu baviti sportom.Camelia Ciripan si Gabriela Constantin

"Djevojke s invaliditetom većinom se ne bave nikakvim sportom. Želim ih potaknuti da pronađu neki sport koji im se sviđa. Sport nam može pružiti mnogo toga, a što je najvažnije, inkluzivan je. Omogućava nam da prihvatimo sebe same i da postanemo dijelom naše vlastite zajednice", kaže Camelia.

Gabrieli je sport pomogao da ostane u formi, fizički i psihički.

"Popravlja mi raspoloženje, čini me sretnijom, optimističnijom i daje mi energiju. Poboljšava mi koncentraciju i pažnju te mi daje samopouzdanje", objašnjava.

Osim slobode i užitka koji osjećaju pri igranju stolnog tenisa, njih dvije su sretne što na terenu mogu biti i dio zajednice u kojoj si sportaši međusobno pomažu i osjećaju se korisnima.

najbolji rezultati

  • 3. mjesto u parovima na Svjetskom timskom prvenstvu u parastolnom tenisu, Slovačka, 2017.
  • 1. mjesto za Gabrielu Constantin u pojedinačnom takmičenju Copa Costa Rica u San Joseu, Kostarika, 2022.
  • 3. mjesto za Cameliu Ciripan na Svjetskom prvenstvu u parastolnom tenisu u Andaluziji 2022.
  • Camelia Ciripan je prošle zime osvojila trofej za sportska postignuća 2022. godine u paraolimpijskom sportu na godišnjoj dodjeli nagrada za sportaše.

 

 

Latest news

Three colleagues from JYSK stores ready to share their favourite new products.

Omiljeni proizvodi troje kolega iz prodavnice

29/04/2024 - Troje kolega iz JYSKovih prodavnica je ponovo spremno da priča o svojim apsolutno omiljenim proizvodima iz novog asortimana.

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office