Skip to main content

JYSK zauzima jasan stav protiv zlostavljanja životinja

Datum: 18/01/2019

Author: Laura Roesgaard, Communications & CSR Consultant

Kategorija: Product Quality & Safety , CSR , Product Assortment

Kroz saradnju sa Međunarodnom laboratorijom za paperje i perje, JYSK osigurava da se paperje i perje ne čupa sa živih ptica.

Jorgani i jastuci su među osnovnim JYSKovim proizvodima i mnogi od njih sadrže paperje i perje. Kada govorimo o dobrobiti životinja u odnosu na paperje i perje, često se pojavljuje jedna određena tema: čupanje paperja sa gusaka dok su još uvek žive. Ovaj metod je okarakterisan kao zlostavljanje životinja i nelegalan je u Evropi i mnogim drugim oblastima.

Laurits Vestergaard je Quality Operation Manager u JYSKu i deo njegovog posla je da se uveri da dobavljači poštuju JYSKov Kodeks ponašanja za dobavljače u vezi sa opohođenjem prema životinjama. 

Laurits Vestergaard, Quality Operation Manager (menadžer operacije kvaliteta) u JYSKu
Laurits Vestergaard, Quality Operation Manager u JYSKu: „Ponosan sam što sam deo kompanije koja zauzima jasan stav protiv zlostavljanja životinja.“

„Ne prihvatamo zlostavljanje životinja i ulažemo mnogo energije i novca u njegovo sprečavanje. Želimo samo proizvode sa paperjem i perjem koji su nusproizvodi industrije hrane. Drugim rečima, paperje i perje koje dolazi od ptica koje su svejedno zaklane, a kod kojih je paperje i perje iščupano nakon klanja ptica“, objašnjava Laurits. 

Mala grupa dobavljača

JYSK ima malu grupu dobavljača proizvoda sa paperjem i perjem. Izbor ove male grupe dobavljača se zasniva na dva faktora: etici i kvalitetu.

Velika većina JYSKovih proizvoda sa paperjem i perjem dolazi od izabranih dobavljača iz Poljske, Danske i Norveške. Ovi dobavljači imaju svoje stroge postupke za sprečavanje uzimanje paperja sa živih ptica. Evropskim dobavljačima je zabranjeno da dobavljaju paperje povezano sa čupanjem sa živih životinja.   

Zajednički rad sa IDFL

Kina je najveći svetski proizvođač paperja i perja, a JYSK ima i nekoliko dobavljača iz Kine. Čupanje živih ptica u Kini je veoma retko, ali nije zabranjeno. JYSK u svakom slučaju ni pod kojim uslovima ne prihvata čupanje sa živih životinja. Sa tim ciljem, JYSK radi zajedno sa Međunarodnom laboratorijom za paperje i perje (IDFL). IDFL je laboratorija specijalizovana za inspekciju celokupnog lanca nabavke, uključujući i domaćinstva i kasapnice.

„Želimo da se stvari obavljaju na pravi način, a da bismo to osigurali, izabrali smo da neprestano nadgledamo lanac nabavke. IDFL je upravo prekontrolisao našeg najvećeg kineskog dobavljača i nije pronašao ništa sumnjivo“, kaže Laurits. 

Pored toga, svi JYSKovi dobavljači, iz Evrope i Kine, obavezani su samim ugovorom da isporučuju proizvode napravljene od paperja i perja dobijenih od zaklanih ptica. Tržišni dokumenti i posete dobavljačima osiguravaju da dobavljači ne krše ovaj ugovorni sporazum.

Guska

Latest news

JYSK Netherlands celebrated 100 stores with a silent opening

JYSK Holandija proslavio je tiho otvaranje 100. prodavnice

03/08/2020 - JYSK Holandija ostvario je neverovatno postignuće u petak, 10. aprila 2020. Međutim, zbog pandemije korona virusa, otvaranje 100. JYSKove prodavnice u Den Burgu na ostrvu Teksel proslavljeno je tiho.

New JYSK store in just three weeks: “It has been a crazy time”

Nova JYSK prodavnica za svega tri nedelje: „Ovo je bio potpuno lud period“

28/07/2020 - Nakon što joj je prodavnica uništena u požaru, Sine, Store Manager (menadžer prodavnice) i njene kolege iz Ringsteda u Danskoj, izgradili su novu i privremenu JYSK prodavnicu u staroj radionici. Za ovaj poduhvat su im bile potrebne samo tri nedelje, kao i velika doza timskog duha.

One Day in JYSK (July 2020)

Jedan dan u JYSKu: Četvoro kolega govore o svom radnom danu (jul 2020.)

20/07/2020 - Za više od 24.000 kolega iz više različitih zemalja, ne postoje dva istovetna radna dana u JYSKu. Zamolili smo četvoro kolega iz JYSKa da podele fotografije svog radnog danu na GOJYSK.com.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office