Skip to main content

JYSK godtar ikke dyremishandling

Dato: 18/01/2019

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategori: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment

Gjennom samarbeidet med The International Down and Feather Laboratory sikrer JYSK at dun og fjær ikke er plukket fra levende fugler.

Dyner og puter er blant kjerneproduktene til JYSK, og mange av dem inneholder dun og fjær. Når man snakker om dyrevelferd med tanke på dun og fjær, er det spesielt ett emne som ofte er på agendaen: plukking av dun fra levende gjess. Metoden betegnes som dyremishandling, og er forbudt i Europa og mange andre deler av verden.

Laurits Vestergaard er Quality Operation Manager i JYSK, og en del av jobben hans er å sikre at leverandørene oppfyller JYSKs Supplier Code of Conduct med tanke på hvordan dyr behandles.  

Laurits Vestergaard, Quality Operation Manager in JYSK
Laurits Vestergaard, Quality Operation Manager i JYSK: «Jeg er stolt over å være en del av en virksomhet som tar et tydelig standpunkt mot dyremishandling.»

«Vi godtar ikke dyremishandling, og vi investerer både tid og penger for å hindre det. Vi ønsker kun varer med dun og fjær som er biprodukter fra næringsmiddelindustrien. Med andre ord dun og fjær som kommer fra fjærfe som likevel skulle slaktes, og der dun og fjær blir plukket etter at fuglene er slaktet», forklarer Laurits. 

En liten gruppe leverandører

JYSK har et lite antall leverandører av produkter med dun og fjær. Valget av denne lille gruppen skyldes både etiske og kvalitetsmessige vurderinger.

Størsteparten av JYSKs produkter med dun kommer fra utvalgte leverandører i Polen, Danmark og Norge. Disse leverandørene har selv strenge prosedyrer for å unngå dun fra levende fugl, og det er forbudt for europeiske leverandører å kjøpe inn dun som er forbundet med ribbing av levende fugler.

Samarbeid med IDFL

Kina er verdens største produsent av dun og fjær, og JYSK samarbeider også med enkelte kinesiske leverandører. I Kina forekommer plukking av levende fugl sjelden, men det er ikke forbudt. JYSK godtar imidlertid ikke under noen omstendighet dun og fjær fra levende fugler. Derfor samarbeider JYSK med The International Down and Feather Laboratory, IDFL. IDFL er spesialister på gjennomføring av kontroller i hele leverandørkjeden, inkludert gårder og slakterier.

«Vi vil at ting skal gjøres ordentlig, og for å sikre det har vi valgt vedvarende overvåking av leverandørkjeden vår. IDFL har nylig kontrollert en av de største leverandørene våre i Kina, og fant ingenting mistenkelig", sier Laurits.

Alle JYSKs leverandører, både europeiske og kinesiske, forplikter seg dessuten kontraktsmessig til kun å levere produkter som er laget av dun og fjær fra slaktet fjærfe. Handelsdokumenter og leverandørbesøk sikrer at leverandørene ikke bryter denne kontraktsmessige avtalen.

Goose

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Verden rundt: JYSK velger FSC, hagearrangement i Spania og ny frukthage i Kroatia

19/04/2024 - Av og til oppsummerer vi de siste hendelsene og aktivitetene fra noen av landene der JYSK driver virksomhet. Se siste nytt her.

Germany

JYSK feirer to bursdager på ett år

02/04/2024 - I år har JYSK vært i virksomhet i 45 år, samtidig feirer JYSK Tyskland sitt 40-årsjubileum.

Aleš Kisý

Mitt sjette Paralympics

27/03/2024 - Med 5 måneder igjen til starten av de paralympiske leker i Paris, forbereder Aleš Kisý, en tsjekkisk paralympisk medaljevinner, seg til sin sjette paralympisk lek.

Legg til kommentar

Husk å holde en god tone:)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office