Skip to main content
Cotton. Photo Credit: BCI/Khaula Jamil

JYSK se posvećuje održivijem pamuku

Datum: 25/01/2021

Author: Laura Roesgaard, Communications & CSR Consultant, JYSK

Kategorija: Product Quality & Safety , CSR , Product Assortment , Strategy

Do kraja 2024, sav pamuk nabavljen za JYSKove tekstile proizvode će biti recikliran ili proizveden na održiviji način.

Mi u JYSKu radimo na nekoliko frontova kako bismo smanjili negativan uticaj na životnu sredinu. Jedna od stvari na koje smo usmereni su sirovi materijali koji se koriste za naše proizvode. 

Tekstilni proizvodi...

su artikli kod kojih je najmanje 80 procenata težine izrađeno od tekstila, kao što su setovi posteljine i peškiri.

Veliki broj JYSKovih proizvoda je napravljen od pamuka. Pamuk je prirodan materijal sa mnogo dobrih kvaliteta. Međutim, sa pamukom ima i izazova jer tradicionalno uzgajanje zahteva velike količine vode i pesticida, koji štete životnoj sredini.

Na sreću, ima boljih i održivijih načina za uzgajanje pamuka.

„Mi u JYSKu smo posvećeni nabavci 100 posto održivijeg pamuka za sve tekstilne proizvode do kraja 2024. Održivijim podrazumevamo to da pamuk mora da bude organski, recikliran ili dobijen preko organizacije Better Cotton Initiative (Inicijativa za bolji pamuk)“, kaže Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director (direktor komunikacija i društveno odgovornog poslovanja). 

Zasluga BCI, Khaula JamilŠta je Better Cotton Initiative?

JYSK je član organizacije Better Cotton Initiative (BCI), koja je najveća svetska inicijativa za održiviji pamuk. 

BCI podržava uzgajivače pamuka u postizanju održivije proizvodnje sa većim prinosima. Inicijativa je obučila više od dva miliona uzgajivača pamuka za uzgajanje uz manju upotrebu vode i pesticida. Obuka obuhvata i društvene aspekte, kao što su odgovarajući uslovi rada.

Pamuk u JYSKovim proizvodima potiče, između ostalih zemalja, iz Pakistana. Tokom sezone pamuka 2018/2019. u Pakistanu, obuka uzgajivača koju je obavila BCI je imala takav uticaj da su uzgajivači koristili prosečno 15 procenata manje vode u proizvodnji u odnosu na prosečne uzgajivače koji nisu prošli obuku BCI. Istovremeno, ostvarili su prosečno 11 procenata veći prinos u odnosu na uzgajivače koji nisu prošli obuku BCI.

Promena sektora

da li ste znali...

da će od kraja 2024. svo drvo koje se koristi za JYSKove proizvode poticati iz održivog šumarstva? Saznajte više ovde na sajtu GOJYSK.com

Cilj BCI je da promeni proizvodnju pamuka na globalnom nivou, tako da se na duge staze proizvodnja svog pamuka obavlja na održiviji način.

„Postavljanjem cilja nabavke održivijeg pamuka, JYSK doprinosi promeni ka boljoj i odgovornoj proizvodnji pamuka. To je nešto čime se ponosimo“, kaže Rune. 

Praćenje proizvodnog toka i kontrola

BCI radi sa kontrolom i praćenjem proizvodnog toka u skladu sa principom koji se naziva „bilans mase“. To je način da se prati ukupna globalna količina pamuka sa BCI sertifikatom (koji se naziva „bolji pamuk“), čak i kada nije moguće fizički pratiti tok pamuka od polja do krajnjeg proizvoda.

Saznajte više o bilansu mase na početnoj stranici inicijative BCI

Zasluga BCI, Khaula Jamil

Sve fotografije su dobijene od BCI/Khaula Jamil.

 

 

Latest news

Forside

JYSKova sećanja: Prvi časopis za zaposlene, prva veb prodavnica i reklamne ličnosti

24/02/2021 - Mnogo toga se dogodilo u JYSKu od kada je otvorena prva prodavnica u Danskoj 1979. godine. Za GOJYSK.com smo pogledali arhivu da bismo videli kako je JYSKov svet izgledao u prošlosti.

Gold F30

Reciklaža dušeka povećava prodaju u Ukrajini

16/02/2021 - Olakšavanje kupcima da stare dušeke odlože na recikliranje i tako dobiju popust na kupovinu novog se dokazalo kao uspešna prodajna strategija u Ukrajini.

Helsinki colleagues

Nova rutina štedi do 1 milion listova papira

11/02/2021 - Umesto štampanog lista papira, rutina za kreiranje dnevnog plana u prodavnicama sada se obavlja pomoću mobilnog telefona. Na taj način se uštedi do 1 milion štampanih stranica godišnje.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office