Skip to main content

JYSK se obavezuje na korištenje održivijeg pamuka

Datum: 25/01/2021

Author: Laura Roesgaard, Communications & CSR Consultant, JYSK

Kategorija: Product Quality & Safety , CSR , Product Assortment , Strategy

Do kraja 2024. sav pamuk koji se nabavlja za JYSKove tekstilne proizvode bit će recikliran ili proizveden na održiviji način.

U JYSKu radimo na nekoliko frontova da bismo smanjili negativan utjecaj na okoliš. Jedna od stvari na koju se fokusiramo su sirovine koje se koriste za naše proizvode. 

Tekstilni proizvodi...

su artikli kod kojih je najmanje 80 posto težine napravljeno od tekstila, kao što su setovi posteljine i peškiri.

Mnogi JYSKovi proizvodi su napravljeni od pamuka. Pamuk je prirodni materijal s brojnim dobrim kvalitetima. Ali postoje i izazovi s pamukom jer tradicionalni uzgoj zahtijeva velike količine vode i pesticida, što je štetno za okoliš.

Nasreću, postoje bolji i održiviji načini uzgoja pamuka.

"U JYSKu predano radimo na tome da koristimo 100 posto održiviji pamuk za sve tekstilne proizvode do kraja 2024. Pod održivijim mislimo na pamuk koji mora biti organski, recikliran ili nabavljen putem organizacije Better Cotton Initiative", kaže Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director (direktor za komunikacije i CSR). 

Zasluga BCI-ja, Khaula JamilŠta je Better Cotton Initiative?

JYSK je član inicijative Better Cotton Initiative (BCI), koja je najveća svjetska inicijativa za održiviji pamuk. 

BCI podržava uzgajivače pamuka u postizanju održivije proizvodnje uz veći prinos. Inicijativa je omogućila obuku za više od dva miliona uzgajivača pamuka u kojoj su naučili kako koristiti manje vode i manje pesticida. Obuka uključuje i posebne aspekte, kao što su odgovarajući uvjeti rada.

Pamuk u JYSKovim proizvoda potječe, između ostalog, iz Pakistana. U Pakistanu, u sezoni pamuka 2018./19., BCI-eva obuka uzgajivača značila je da su uzgajivači koristili u prosjeku 15 posto manje vode u proizvodnji nego prosječni uzgajivač koji nije prošao BCI obuku. U isto vrijeme, imali su prosječno 11 posto veći prinos od uporedivih uzgajivača koji nisu dio BCI inicijative.

Promjena sektora

da li ste znali...

da će od kraja 2024. sve drvo koje se koristi za JYSKove proizvode potjecati od održivog šumarstva? Pročitajte više na GOJYSK.com

Cilj BCI-a je promijeniti proizvodnju pamuka na globalnom nivou, tako da se dugoročno sav pamuk proizvodi na održiviji način.

"Postavljanjem cilja nabave održivijeg pamuka, JYSK doprinosi promjeni na bolju i odgovorniju proizvodnju pamuka. To je nešto čime se ponosimo", kaže Rune. 

Praćenje i kontrola

BCI radi uz praćenje i kontrolu u skladu s principom bilansa mase. Riječ je o načinu praćenja ukupne globalne količine pamuka s certifikatom BCI-a (Better Cotton), čak i ako Better Cotton nije moguće fizički pratiti od polja do krajnjeg proizvoda.

Saznajte više o bilansu mase na početnoj stranici BCI-a

Zasluga BCI-ja, Khaula Jamil

Sve fotografije BCI/Khaula Jamil.

 

 

Latest news

JYSK LIVE

Skoro 200 osoba je gledalo prvi JYSK LIVE PR događaj

26/03/2021 - Ovog marta je JYSK održao svoj prvi internetski PR događaj. Skoro 200 influensera i novinara iz 11 evropskih zemalja je uživo gledalo događaj koji je bio fokusiran na najnovije trendove u JYSKu i JYSKovo zalaganje za održivost.

Award

JYSK Rusija dobija nagradu Best New Retailer

25/03/2021 - Uprkos pandemiji koronavirusa, JYSK se 2020. godine proširio i na Rusiju. Sad je proširenje na Rusiju nagrađeno nagradom Best New Retailer.

XL otvorenje

U Sarajevu otvorena prva XL prodavnica u West Balkan regionu

24/03/2021 - JYSK XL prodavnica, početkom marta otvorila je svoja vrata za kupce u BiH

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office