Skip to main content

JYSK će prepoloviti emisije ugljenika

Датум: 13/07/2021

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Категорија: Sustainability

U agendi JYSKa je da postane održiviji i nekoliko novih inicijativa je ugledalo svetlost dana. U najskorije vreme smo zacrtali ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Nešto pre više od godinu dana Sam Harringtom se pridružio JYSKu na novo oformljenoj funkciji Sustainability Manager (rukovodilac za održivost). Njegov zadatak je bio jasan: da bude na čelu rada kojim bi JYSK postao održivija kompanija.

Od tada se mnogo toga dogodilo. Pažljivo je prikupljeno mnogo brojki, napravljene su ogromne tabele i završena su komplikovana izračunavanja. Kao rezultat tog rada danas JYSK ima uvid u to kolika je emisija ugljenika iz našeg poslovanja.

Sam
Sam Harrington, Sustainability Manager u JYSKu od 2020. godine.

„JYSK je uvek vrlo dobro stajao kada je reč o finansijskom računovodstvu. Sada izračunavamo i naš korporativni karbonski otisak i po prvi put imamo uvid u to u kojoj meri naše poslovanje utiče na klimatske promene. Taj uvid nam pomaže da pametnije pravimo izbore o najboljem načinu da smanjimo naš karbonski otisak”, kaže Sam.

Na osnovu tih novih saznanja JYSK je zacrtao ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, uključujući ugljenik.

Prepolovljene do 2030. godine

Cilj JYSKa je da do 2030. godine (u odnosu na polaznu vrednost iz 2019) prepolovi ukupne emisije gasova sa efektom staklene bašte iz napajanja i grejanja svih naših prodavnica, distributivnih centara, kancelarija i vozila u vlasništvu kompanije, pri čemu bi nastavio da otvara 200 dodatnih prodavnica svake godine. 
Više inicijativa će nam pomoći da ostvarimo naše ciljeve, između ostalog, solarne ploče i drugi načini za prelazak na zelenu električnu energiju i karbonski neutralno grejanje.


Svako može da doprinese

Godina zaredom JYSK radi na tome da naši objekti budu efikasniji. Na primer, prešli smo na LED rasvetu u skoro svim prodavnicama, distributivnim centrima i kancelarijskim objektima.
Dok Sam nastavlja rad na prikupljanju podataka i izradi novih inicijativa, svaki kolega već danas može da da svoj doprinos.

„Svako zaposleno lice u JYSKu može da pomogne u smanjenju našeg karbonskog otiska tako što će isključivati svetla i druge električne uređaje kada se ne koriste. Timovi u prodavnicama mogu dati veliki doprinos time što će pravilno podešavati termostate i voditi računa da vrata magacina budu što više zatvorena”, kaže Sam.

Karbonski neutralni do 2050. godine

Kao trgovac na malo, JYSKov karbonski otisak ne obuhvata samo naše poslovanje. Većina emisija potiče iz fabrika koje proizvode naše proizvode i od brodova i kamiona koji ih dovoze do distributivnih centara, prodavnica i kupaca. 

JYSK će angažovati partnere u lancu snabdevanja i transportu kako bi definisali ciljeve i smanjili svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte. 

Cilj JYSKa je da bude karbonski neutralan u svim aktivnostima do 2050. godine.

Jezero
 

Latest news

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Aleš Kisý

Moja šesta Paraolimpijada

27/03/2024 - Pet meseci pre početka Paraolimpijskih igara u Parizu, Aleš Kisý, češki paraolimpijski osvajač medalja, priprema se za svoju šestu Paraolimpijsku igru.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office