Skip to main content

JYSK će prepoloviti emisije ugljika

Datum: 13/07/2021

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Sustainability

Održivost je dio JYSKove agende i preduzete su mnoge nove inicijative. Nedavno smo postavili ciljeve za smanjenje naših emisija stakleničkih plinova.

Prije nešto više od godinu dana, Sam Harrington se pridružio JYSKu na novom položaju kao Sustainability Manager (menadžer za održivost). Njegov zadatak je bio jasan: biti na čelu djelovanja koje će učiniti JYSK održivijim.

Od tada se puno toga desilo. Pažljivo su sakupljane cifre, velike proračunske tabele su poprimile svoj konačni oblik i dovršeni su mnogi komplikovani izračuni. Kao rezultat toga, danas JYSK ima pregled količine ugljika koju naša kompanija emituje.

Sam
Sam Harrington je Sustainability Manager u JYSKu od 2020.

"JYSK je oduvijek bio veoma dobar u finansijskom računovodstvu. Sad također izračunavamo naš ugljični otisak i prvi put imamo uvid u to koliko naša kompanija utječe na klimatske promjene. To nam pomaže da donesemo pametne odluke o tome koji je najbolji način smanjenja našeg ugljičnog otiska", kaže Sam.

Na temelju tih novih uvida, JYSK je postavio ciljeve za smanjenje emisija stakleničkih plinova, uključujući ugljik.

Prepoloviti emisije prije 2030.

JYSK nastoji prepoloviti apsolutne emisije stakleničkih plinova koje nastaju pri napajanju i grijanju svih naših prodavnica, distributivnih centara, kancelarija i vozila do 2030. (s 2019. kao polaznom tačkom), nastavljajući s otvaranjem 200 dodatnih prodavnica svake godine. 
Više inicijativa će nam pomoći da postignemo naše ciljeve, između ostalog, uvođenje solarnih panela i drugih načina prebacivanja na zelenu električnu energiju i grijanje nezavisno od ugljika.


Donijeti promjenu

Već nekoliko godina JYSK radi na povećanju efikasnosti naših objekata. Na primjer, prebacili smo se na LED rasvjetu u skoro svim prodavnicama, distributivnim centrima i kancelarijama.
Dok Sam nastavlja da prikuplja podatke, kao i da razvija nove inicijative, svaki zaposlenik može već danas pridonijeti promjeni.

"Svaki JYSKov zaposlenik može pomoći u smanjenju ugljičnog otiska tako što će isključivati svjetla i druge električne uređaje kad se ne koriste. Timovi u prodavnicama mogu donijeti značajnu razliku ako pravilno podese termostate i drže vrata prema skladištu zatvorena kad god je to moguće", kaže Sam.

Neutralni po pitanju ugljika do 2050.

JYSKov ugljični otisak kao maloprodajne prodavnice proteže se daleko izvan našeg djelovanja. Najveći dio emisija dolazi iz fabrika koje proizvode naše proizvode te od brodova i kamiona koji ih dovoze našim distributivnim centrima, prodavnicama i kupcima. 

JYSK će potaknuti partnere iz lanca nabave i transporta da i oni postave ciljeve smanjenja svojih emisija stakleničkih plinova.  

JYSKov cilj je da postane ugljično-neutralan u svemu šta radi do 2050.

Jezero
 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office