Skip to main content

Clara Hjelt kreira odeću od JYSKovih tekstila

Датум: 29/06/2020

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Категорија: Sustainability , People

Danska dizajnerka, Clara Hjelt, pretvara raznovrsne JYSKove tekstile, poput posteljine i čaršava pogrešnih dimenzija, u ručno pravljenu odeću.

Clara Hjelt
Clara Hjelt drži košulje koje je izradila od JYSKovih tekstila.

Jednog jesenjeg dana 2019. godine, dizajner odeće Clara Hjelt razgovarala je sa cimerkom koja je čitala o tome da JYSK navodno spaljuje višak robe koja nije prodata.

„Nisam uspela da pronađem ništa više o tome na vebu, tako da je verovatno bila reč o nekoj drugoj kompaniji. Međutim, odlučila sam da ipak stupim u kontakt sa JYSKom i saznam da li imaju viškove tekstila koje ću moći da iskoristim na kreativan način“, kaže nam Clara Hjelt, koja živi u Kopenhagenu.

Za početak, Clara Hjelt je dobila paket žute posteljine ELLEN, koja je proizvedena u pogrešnim dimenzijama pa samim tim nije mogla da se proda ni na jednom JYSKovom tržištu.

Clara Hjelt sada transformiše takvu posteljinu u košulje kratkih rukava i šortseve i prodaje ih u svojoj veb prodavnici Hjeltbrand.com.

„Nisam još uvek počela da zarađujem od ove odeće, ali definitivno gajim ambicije. Svaki proizvod izrađujem oko 15–20 sati. Prvo treba da odaberem tkaninu, onda je peglam i tretiram parom, sečem, korigujem neke delove i na kraju šijem“, objašnjava nam Clara Hjelt.

Udruženi u dobrim vrednostima

Clara Hjelt ne voli masovnu proizvodnju, tako da saradnja sa velikom međunarodnom kompanijom poput JYSKa nekima može da deluje pomalo upitno.

„U idealnom svetu se proizvodi samo ono što može i da se iskoristi. Međutim, kada ste kompanija velika poput JYSKa, gotovo je neizbežno da neki procesi nemaju željeni ishod“, kaže Clara i dodaje:

„Mislim da je transformisanje odbačenih JYSKovih tekstila u jedinstvenu i nosivu odeću dobro zaokružen ciklus i da pri tome ujedno usmeravamo modnu industriju u pravom smeru kada je reč o prekomernoj proizvodnji, globalnom zagrevanju i velikom CO2 otisku.“

Pre nego što su započeli saradnju, Clara Hjelt je ujedno čitala o profilu održivosti u kompaniji JYSK i u celosti se upoznala sa JYSKovim pristupom zaštiti životinja, što je za nju od velike važnosti.

„Uvek je veliki plus kada imate priliku da sarađujete sa kompanijom koja neguje dobre vrednosti“, ona tvrdi.

ELLEN košulje i šortsevi
Žuta košulja i šorts od ELLEN posteljine.

U trendu i održivo

Za sada kreacije Clare Hjelt nailaze na veoma pozitivne reakcije. Međutim, ona zna da će biti dosta skeptičnih i da će nekima biti potrebno vremena da razumeju novi koncept održive odeće i priviknu se na njega.

JYSK i HJELT

JYSK redovno donira tekstile HJELTu, na primer, one koji su proizvedeni u pogrešnim dimenzijama. Ove tkanine Clara Hjelt zatim transformiše u jedinstvene odevne predmete.

„Možda neko misli da od čaršava ne možete da napravite neki svakodnevni odevni predmet, poput košulje. Ali, ja želim da ih uverim u suprotno tako što ću kreirati interesantnu odeću sjajnog dizajna, čija je proizvodnja održiva i prilikom koje je utrošena mala količina energije i napravljen minimalni ugljenični otisak“, tvrdi Clara Hjelt i nastavlja:

„Važno mi je da istovremeno izgledam dobro i da činim dobro, i to ujedno važi i za moje klijente. JYSKovi tekstili su izuzetno kvalitetni, što znači da se klijentima dopada odeća i da postoji mnogo različitih opcija za dizajniranje.“

Saradnja između kompanija JYSK i HJELT i dalje traje, a najnoviji proizvod su plava i bela letnja košulja od tekstila koji je korišćen za izradu JYSK navlaka za jastuk.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office