Skip to main content

Clara Hjelt kreira odjeću od JYSKovih tekstila

Datum: 29/06/2020

Author: Martin Fyn Aamand, Communications & PR Manager, JYSK

Kategorija: CSR , People

Clara Hjelt, danska dizajnerica, pretvara različite JYSKove tekstile, kao što su posteljina i plahte proizvedene u pogrešnoj veličini, u ručno proizvedenu odjeću.

Clara Hjelt
Clara Hjelt pokazuje neke majice koje je napravila od JYSKovih tekstila.

Jednog dana u jesen 2019. dizajnerica odjeće Clara Hjelt je razgovarala sa svojom cimericom koja je pročitala nešto o tome kako JYSK spaljuje višak robe koja nije prodana.

"Nisam mogla naći ništa o tome na internetu pa je vjerovatno bila riječ o drugoj kompaniji. Ali, odlučila sam kontaktirati JYSK u svakom slučaju i raspitati se da li imaju višak tekstila koji bih mogla upotrijebiti", kaže Clara Hjelt, koja živi u Kopenhagenu.

Na početku je Clara Hjelt dobila komplet žute posteljine ELLEN, koja je nažalost bila proizvedena u pogrešnoj veličini pa se nije mogla prodavati na nekom od JYSKovih tržišta.

Clara Hjelt je sad pretvorila neke posteljine u majice kratkih rukava i kratke hlače koje prodaje u svojoj web-trgovini na stranici Hjeltbrand.com.

"Još ne zarađujem od toga, ali to je svakako cilj. Provedem oko 15-20 sati pri izradi svakog proizvoda. Prvo moram preuzeti tkanine, a zatim ih moram popeglati i sterilizirati parom, izrezati i "popraviti" na nekim dijelovima, nakon čega slijedi šivanje", objašnjava Clara Hjelt.

Ujedinjeni u pozitivnim vrijednostima

Clari Hjelt se ne sviđa ideja masovne proizvodnje pa saradnja s velikom, međunarodnom kompanijom kao što je JYSK nekima može biti iznenađenje.

"U idealnom svijetu, ništa nije proizvedeno što se ne može iskoristiti. Ali kad je riječ o velikoj kompaniji poput JYSKa, skoro je neizbježno da će doći do procesa koji neće završiti kao što bi trebali", kaže Clara i dodaje:

"Mislim da je riječ o lijepom ciklusu to što mogu pretvoriti JYSKove odbačene tekstile u jedinstvenu i korisnu odjeću, a u isto vrijeme pomoći usmjeriti industriju u pravom smjeru kad je riječ o prekomjernoj proizvodnji, globalnom zatopljenju i prekomjernom otisku CO2".

Prije ove saradnje, Clara Hjelt je također čitala o JYSKovom profilu održivosti i bila je upoznata s JYSKovim pristupom dobrobiti životinja, što i sama veoma podržava.

"Uvijek je dodatni plus kad sarađujete s kompanijom koja potiče pozitivne vrijednosti", nastavlja.

ELLEN majice i kratke hlače
Žuta majica i kratke hlače napravljene od ELLEN posteljine.

Lijepe i održive

Dosad je Clara Hjelt dobila vrlo pozitivne reakcije na svoje kreacije. Ali također je svjesna da će neki ljudi biti skeptični te da im je potrebno vremena da shvate i naviknu se na novi koncept održive odjeće.

JYSK i HJELT

JYSK kontinuirano donira dizajnerici HJELT tekstil koji je, na primjer, proizveden u pogrešnoj veličini. Zatim Clara Hjelt pretvara te tkanine u jedinstvene odjevne predmete.

"Neki vjerovatno smatraju da od posteljine nije moguće napraviti neki klasični odjevni predmet poput majice. Ali, želim to opovrgnuti tako što proizvodim modernu odjeću odličnog dizajna, uz malu potrošnju energije, održivu proizvodnju i minimalan karbonski otisak", objašnjava Clara Hjelt i nastavlja:

"Meni je važno da mogu dobro izgledati i istovremeno učiniti dobru stvar - a to važi i za moje klijente. JYSKovi tekstili su visokokvalitetni, što znači da se mojim klijentima odjeća sviđa, a mogućnosti dizajniranja su brojne".

Saradnja između JYSKa i HJELT se nastavlja, a najnoviji proizvodi su par plavih i bijelih ljetnih kratkih majica napravljenih od tekstila od JYSKovih jastučnica.

Latest news

Welcome to JYSK

Dobrodošli u JYSK – upoznajte troje novih kolega (august 2021.)

29/07/2021 - Troje novih kolega upoznat će nas sa svojim iskustvima u prvim danima i sedmicama rada za JYSK. Dobrodošli u tim, Linn iz Švedske, Ricardo iz Njemačke i Hanne iz Danske!

Ireland status

Od 10 do 20 prodavnica: JYSK Irska je spreman za sljedeći korak

21/07/2021 - Uprkos pandemiji, JYSK Irska je uspio da privuče mnoge kupce i postigne sjajne brojeve u prodaji, podjednako putem interneta i u prodavnicama. U finansijskoj godini 2021./2022. JYSK Irska želi poduplati broj prodavnica s 10 na 20.

Liverpool

Atmosfera uz Sales Attitude je došla do usijanja

15/07/2021 - Završio je prvi mjesec takmičenja Sales Attitude Competition i u toku je druga runda. U Ujedinjenom Kraljevstvu, pobjednik 1. runde željno iščekuje nastavak.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office