Skip to main content
JYSK mattress studio

JYSK BiH ostvario novi rekord

Datum: 30/11/2021

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Attractive Stores , Sales Growth , Strategy

Ključni rezultati za JYSK BiH:

  • Promet: 64.311.800 KM
  • Rast prometa: 14 posto
  • EBIT rezultat: 12.204.900 KM
  • Rast EBIT-a: 51 posto

Sa EBIT rezultatom od preko 12 miliona KM u finansijskoj godini 2020/21, JYSK je još jednom ostvario historijski visok rezultat.

Iako je 2020./21. za JYSK donijela mnoge nove izazove, kompanija je još jednom uspjela iskoristiti sinergiju fizičkih prodavnica i jakih digitalnih platformi kako bi postavila nove rekorde sa prometom od 64.311.800 KM i EBIT-om od 12.204.900 KM.

Tako je promet povećan za 14 posto, dok je EBIT rezultat bio za 51 posto veći u odnosu na 2019./20., koja je takođe za JYSK bila rekordna godina.

"Izuzetno sam zadovoljna postignutim rezultatima. Za JYSK, kao i za druge kompanije, ovo je bila vrlo izazovna godina. Stoga svi naši zaposleni mogu biti ponosni na ostvareni rezultat.” kaže Country managerica JYSKa za Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju, Vesna Kukić Lončarić.

Jan Bøgh
"Svi zaposleni trebaju biti ponosni na rezultat,” kaže Predsjednik uprave JYSKa,  Jan Bøgh.

VELIKA RAZLIKA IZMEĐU TRŽIŠTA

Globalno gledajući na nivou svih zemalja u kojima JYSK posluje, pandemija je različito uticala od tržišta do tržišta što se jasno vidi po ostvarenim rezultatima.

“Jedno od JYSKovih najvećih tržišta na globalnom nivou je Njemačka koja je sa svojih 1.000 prodavnica bila najduže pod jakim restrikcijama. Promet u Njemačkoj nije dosegnuo nivo prošlogodišnjeg, ali zato sa druge strane, značajno smo povećali promete u Skandinaviji, Engleskoj, Bosni i Hercegovini i nizu zemalja istočne i srednje Evrope. Takav je rezultat više nego nadoknadio pad prometa u Njemačkoj i na globalnom nivou omogućio da završimo godinu sa EBIT rezultatom od 4,5 milijarde DKK”, kaže Jan Bøgh, Predsjednik uprave JYSKa.

NOVI IZAZOVI

Prema Jan Bøghu, Predsjedniku uprave JYSKa, to znači da neka tržišta imaju ogroman potencijal za rast u tekućoj finansijskoj godini, dok druge države moraju biti spremne na činjenicu da će možda biti teže ostvariti promet iz 2020./21.

“Nema sumnje da nam je na većini tržišta išla na ruku činjenica da su se kupci generalno fokusirali na svoje domove i trošili više novca na njihovo uređenje, koji bi inače bio potrošen na npr. putovanja. To takođe znači da se na nekim tržištima susrećemo sa takozvanom kupovinom unaprijed, gdje su kupci kupili namještaj prije planiranog. Takvi kupci ove godine vjerovatno više neće kupiti novi baštenski namještaj ili novi krevet”, kaže Jan Bøgh i nastavlja:

„Sa druge strane, postoje i tržišta na kojima smo, zbog zatvorenih prodavnica, u prošloj finansijskoj godini prodali manje, što znači da imamo dobru polaznu točku za povećanje prometa u tekućoj.“

JYSK productsPLAN INVESTICIJA

U narednim godinama JYSK planira svoju daljnju ekspanziju a uz otvaranja novih prodavnica velik je fokus i na preuređenju postojećih.

“Vidimo da naš novi koncept prodavnica privlači sve više kupaca. Zato, planiramo ubrzati tempo ulaganja u preuređenja kako bi svim našim kupcima pružili jednako inspirativan doživljaj kupovine. Plan je na nivou JYSKa preurediti sve postojeće prodavnice do 01.09. 2024. godine. Najvećim izazovom do sada pokazala se nabava potrebne opreme, kako za obnovu postojećih tako i za otvaranja novih prodavnica. To je posljedica globalnih izazova nedostatka sirovina i logističkih kapaciteta. Međutim, očekujemo da će se i to stabilizirati u narednim godinama”, kaže Vesna Kukić Lončarić.

 

pročitajte annual report  FY21 ovdje:

Annual Report FY21
Klikni na Annual report FY21.

    Latest news

    Aleš Kisý

    Moja šesta paraolimpijada

    27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

    Marlene and Marco ready for the DMT program.

    JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

    19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

    Two sustainability initiatives from JYSK

    JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

    08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

    Komentiraj

    Sjeti se pravila ponašanja :)

    About JYSK

    Careers

    JYSK Head Office