Skip to main content

Globalni ciljevi održivog razvoja kao novi okvir za JYSKov održivi rad

Datum: 20/01/2020

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Kategorija: Sustainability

JYSK je odlučio uvesti UN-ove Globalne ciljeve održivog razvoja kao opće smjernice za održivi rad.

Globalni ciljevi održivog razvoja
Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda sastoje se od 17 ambicioznih ciljeva za održiv razvoj do 2030.

Rad s održivošću i preuzimanjem odgovornosti nije novost za JYSK. To je dugi niz godina bilo u centru interesa kompanije JYSK i sarađujemo s brojnim nevladnim organizacijama kako bismo osigurali kontinuiran razvoj u održivom smjeru.

Činjenice o Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda

  • Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih naroda sastoje se od 17 ambicioznih ciljeva za održiv razvoj do 2030.
  • 2015. svjetski lideri su se usaglasili o 17 ciljeva.  
  • Više o tim ciljevima možete pročitati ovdje.

JYSK je proveo vježbu s UN-ovih 17 Globalnih ciljeva kako bi osigurao da su primarna nastojanja kompanije unutar područja održivosti u skladu s područjima u kojima kao kompanija imamo najviše utjecaja.

"UN-ovi Globalni ciljevi pružaju zajednički referentni okvir za naša nastojanja koji nam omogućuje saradnju na istom jeziku između organizacija i preko granica. Globalni ciljevi nas također inspiriraju na daljnji razvoj unutar područja u kojima kao kompanija možemo najviše utjecati na promjene" kaže Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director (direktor za komunikacije i DOP) u JYSK-u.

Održiviji proizvodi

Rad s UN-ovim Globalnim ciljevima rezultirao je brojnim posebnim projektima na koje će se JYSK ubuduće fokusirati. Između ostalog, JYSK će se fokusirati na uvođenje održivijih proizvoda u svoj asortiman.

Scandinavian Sense
Scandinavian Sense je kolekcija tekstilnih proizvoda koji su proizvedeni od 100 % organskog pamuka sa GOTS certifikatom. Na primjer, posteljina ADA na fotografiji.

Tokom 2019., JYSK je npr. uveo tekstile od 100 % organskog pamuka s GOTS certifikatom za spavaću sobu i kupaonicu u kolekciji Scandinavian Sense u svim zemljama unutar JYSK Nordica 

"Sve češće svjedočimo činjenici da je održivost postala veoma važna našim klijentima. Počeli smo i nastavit ćemo uvoditi više proizvoda napravljenih od recikliranih materijala. Također nastojimo osigurati održive resurse sirovina koje koristimo u našim proizvodima. Naročito ćemo se fokusirati na održivu proizvodnju pamuka i kontinuirano povećavamo upotrebu drva s FSC oznakom u našem asortimanu,” objašnjava Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing (izvršni potpredsjednik nabave) u JYSKu.

Mnogi projekti koji su definirani na temelju vježbe s UN-ovim Globalnim ciljevima već su započeti. Razvoj održivog smjera je proces koji je već u toku i nastavit će se dugi niz godina.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office