Skip to main content

Moja šesta Paraolimpijada

Датум: 27/03/2024

Author: Zuzana Rafajlovič, Communications Manager

Категорија: People , Sustainability

Prevod: www.languagewire.com

Pet meseci pre početka Paraolimpijskih igara u Parizu, Aleš Kisý, češki paraolimpijski osvajač medalja, priprema se za svoju šestu Paraolimpijsku igru.

Aleš Kisý
Na Svetskom prvenstvu u paraatletici u Parizu 2023. godine,
Aleš Kisý je osvojio bronzu.

U julu 2023. godine Aleš Kisý je obezbedio plasman na predstojeću Paraolimpijsku igru nastupom na Svetskom prvenstvu u paraatletici u Parizu. Napustio je Pariz sa bronzanom medaljom i znao je da će se vratiti za godinu dana da predstavlja Češku Republiku na Paraolimpijskim igrama 2024.

Izuzetno iskustvo u Kini

Kada dobijete priliku da intervjuišete sportistu koji se priprema za svoje šeste Paraolimpijske igre, važno je da ga pitate o njegovim omiljenim uspomenama. Takav je bio slučaj u intervjuu za GOJYSK.com.

„Moje najlepše uspomene su iz Pekinga. Bilo je odlično organizovano, sjajno su nas ugostili, a najvažnije je da smo u slobodno vreme mogli da se družimo sa ljudima. Posetili smo Veliki zid i Zabranjeni grad. Generalno volim azijsku kulturu, pa sam veoma uživao i zato sam se radovao Tokiju“, priseća se Aleš svog iskustva u Kini.

Aleš Kisý
Paraolimpijske igre Tokio 2020.

 

Bronza u Tokiju

Poslednje Paraolimpijske igre u Tokiju bile su obeležene kovidom, tako da istraživanje kulture nije bilo moguće.

„Željenu medalju sam poneo sa sobom iz Tokija, tako da je to bila moja rezultatski najuspešnija Paraolimpijada. Ipak, celokupni doživljaj i atmosferu pamtim malo tužnije. Uvek su se obavljale provere, nismo mogli da idemo nigde, a posle trka smo morali da letimo kući. Nismo učestvovali na završnoj ceremoniji, što me je rastužilo jer bi to bio prvi put da sam učestvovao sa medaljom“, kaže Aleš.

 

Aleš Kisý, češki reprezentativac na Paraolimpijskim igrama u bacanju kugle

  • Aleš je rođen 1980. godine u češkom gradu Trutnov.
  • Godine 1999. zadobio je povredu koja je rezultirala paralizom gornjih i donjih udova.
  • Učestvovao je na pet Paraolimpijskih igara.

  • Osvojio je bronzanu medalju u bacanju kugle na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020.

  • Aleš se celog života bavio sportom; Pre povrede igrao je fudbal i hokej, posle povrede trenira atletiku i ragbi u invalidskim kolicima.

 

Priprema za Pariz

Aleš KisýNakon prošlogodišnjeg uspešnog Svetskog prvenstva u Parizu, Aleš se uglavnom fokusirao na oporavak i rehabilitaciju tokom više meseci.

„Za mene je Svetsko prvenstvo bilo vrhunac prošlogodišnje atletske sezone, koju sam uspeo da završim medaljom. Bio je to veliki stres posle kojeg sam morao da se odmorim“.

Od početka godine, Aleš je počeo sa pripremama – u početku sa treninzima snage nekoliko puta nedeljno, a kasnije sa dvofaznim treninzima.

„Da budem iskren, ovi treninzi bole, ali opet, ne mogu da zamislim život bez sporta. To mi daje više snage koja je potrebna osobi u invalidskim kolicima. Ako mi zdravlje bude dozvolilo, učiniću sve da odbranim ono što sam postigao na prošloj Paraolimpijadi – da osvojim medalju“, kaže on za svoja očekivanja.

Ne mogu da zamislim život bez sporta

Pored atletike, Aleš igra i ragbi u invalidskim kolicima.

„Nakon povrede mi je predloženo da se okušam u sportovima u invalidskim kolicima, a ragbi mi se činio kao dobar izbor s obzirom na moj invaliditet. U početku sam se dvoumio jer je to zahtevan sport sa visokim kontaktom, ali me je zainteresovao i zaista volim ovaj sport. Pogotovo zato što je to timski sport i što imam veliku gomilu ljudi oko sebe“.

Aleš Kisý
Aleš Kisý je kapetan ragbi tima Captains.

U avgustu 2023. godine, JYSK je objavio video u kojem parasportisti iz nekoliko zemalja, pa tako i Aleš Kisý, govore o motivaciji i izazovima.

Svako može da uspe JYSK A/S na mreži Vimeo.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office