Skip to main content

Moja šesta paraolimpijada

Datum: 27/03/2024

Author: Zuzana Rafajlovič, Communications Manager

Kategorija: People , Sustainability

Prevod: www.languagewire.com

Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Aleš Kisý
Na Svjetskom parasportskom prvenstvu u Parizu 2023.
Aleš Kisý je osvojio bronzu." data-entity-type="file" data-entity-uuid="46804785-67b2-455c-81a1-12b254ab8913" height="180" src="/sites/default/files/inline-images/MS-Paris_1.jpg" width="295" />

U julu 2023. je Aleš Kisý svojim nastupom na Svjetskim parasportskim prvenstvima u Parizu osigurao svoje mjesto na idućoj paraolimpijadi. Pariz je napustio s bronzanom medaljom znajući da će se za godinu dana vratiti kako bi predstavljao Češku Republiku na Paraolimpijadi 2024.

Izvanredno iskustvo u Kini

Kada imate priliku intervjuirati sportaša koji se priprema za svoju šestu paraolimpijadu, bitno je pitati za najdraže uspomene. To je bio slučaj i kod intervjua za GOJYSK.com.

"Moje najdraže uspomene su iz Pekinga. Bilo je odlično organizirano, dobro su se brinuli o nama i, što je najvažnije, tokom slobodnog vremena mogli smo se družiti s ljudima. Išli smo vidjeti Veliki kineski zid i Zabranjeni grad. Općenito volim azijsku kulturu pa sam zaista uživao u njoj i zato sam se radovao Tokiju", prisjeća se Aleš svojih iskustava u Kini.

Aleš Kisý
Paraolimpijske igre u Tokiju 2020.

 

Bronza u Tokiju

Posljednju paraolimpijadu u Tokiju je obilježio covid pa istraživanje kulture nije bilo moguće.

"Nazad sam donio priželjkivanu medalju iz Tokija te je, što se rezultata tiče, to bila moja najuspješnija paraolimpijada. Međutim, cjelokupno iskustvo i atmosfera su u mom sjećanju malo tužniji. Sve je bilo popraćeno stalnim provjerama; nismo nigdje mogli ići, a nakon takmičenja smo morali na let kući. Nismo učestvovali u ceremoniji zatvaranja što me rastužilo jer bih to prvi put doživio s medaljom", kaže Aleš.

 

Aleš Kisý, češki paraolimpijski reprezentativac u bacanju kugle

  • Aleš je rođen 1980. godine u češkom gradu Trutnov.
  • Povreda koju je pretrpio 1999. godine je uzrokovala paralizu i gornjih i donjih udova.
  • Učestvovao je u pet paraolimpijskih igara.

  • Na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine je osvojio bronzanu medalju u bacanju kugle.

  • Aleš je cijelog života bio ljubitelj sporta; prije povrede je igrao fudbal i hokej, a nakon povrede trenira atletiku i ragbi u invalidskim kolicima.

 

Pripreme za Pariz

Aleš KisýNakon prošlogodišnjih uspješnih Svjetskih prvenstava u Parizu Aleš je uglavnom nekoliko mjeseci fokusiran na oporavak i rehabilitaciju.

"Svjetska prvenstva su za mene bila vrhunac prošlogodišnje atletske sezone koju sam uspio završiti s medaljom. Bilo je to veliko opterećenje nakon kojeg sam trebao odmor. "

Aleš je od Nove godine započeo pripremu—u početku s treningom snage nekoliko puta sedmično, a kasnije prelazi na dvofazni trening.

„Da budem iskren, te sesije treninga su bolne, ali, s druge strane, više ne mogu zamisliti život bez sporta. Daje mi više snage, što je osobi u invalidskim kolicima potrebno. Ako to moje zdravlje dopusti, učinit ću sve da odbranim ono što sam postigao na posljednjoj paraolimpijadi - donijeti kući medalju", kaže on o svojim očekivanjima.

Ne mogu zamisliti život bez sporta

Osim što trenira atletiku, Aleš igra i ragbi u invalidskim kolicima.

"Nakon povrede su mi pristupili s ponudom da probam sportove u invalidskim kolicima, a ragbi se činio kao dobar izbor s obzirom na moj invaliditet. U početku sam oklijevao jer je to zahtjevan kontaktni sport, ali je privukao moju pažnju i zaista volim ovaj sport. Uglavnom jer je to timski sport i imam veliku grupu ljudi oko sebe."

Aleš Kisý
Aleš Kisý je kapetan ragbi tima Captains.

U augustu 2023. je JYSK objavio video sa parasportašima iz nekoliko zemalja, uključujući i Aleša Kisýja, koji pričaju o motivaciji i izazovima.

Svi mogu uspjeti kompanije JYSK A/S na platformi Vimeo.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office