Skip to main content

JYSK ponovo ima rekordne rezultate

Datum: 24/11/2022

Author: ,

Kategorija: Strategy

Prevod: www.languagewire.com

U predgovoru godišnjeg izveštaja, pod naslovom „Jake vrednosti tokom turbulentne godine“ Jan Bøgh, President & CEO (predsednik i glavni izvršni direktor) daje svoj osvrt na proteklu godinu u JYSKu.

Prošle godine sam odlučio da prestanem da predviđam buduća vremena. Ako nas je prošla godina išta naučila, a to je da je svet zaista nepredvidiv.

Uz porast inflacije, poverenje potrošača u opadanju i mnoge druge izazovne globalne faktore, poslednja fiskalna 2021./2022. (FG22) godina premašila je čak i prethodnih nekoliko godina koje su same po sebi bile turbulente.

Kada pogledamo samo brojke, fiskalna 2022. godina deluje sasvim uobičajeno. Povećanje prometa od 11 procenata i stabilan razvoj zarade.

FG22 u brojevima

  • Promet: 36,2 milijarde DKK (4,87 milijardi EUR)
  • Povećanje prometa: 11%
  • EBIT: 4,56 milijarde DKK (612 miliona EUR) u odnosu na 4,54 milijarde DKK (610 miliona EUR) u fiskalnoj 2020/21.
  • Broj novih prodavnica: 135
  • Broj novih kupaca: 7,7 miliona

Međutim, svega je bilo, samo ne uobičajenog.

Svako u kompaniji JYSK može da bude ponosan na rezultate. Bilo u prodavnicama, distributivnim centrima ili kancelarijama, sve kolege su doprinele našem kontinuiranom uspehu. Veoma sam zadivljen posvećenošću i vrednim radom.

Rat u Evropi

Najznačajniji događaj tokom godine je taj što je u Evropi izbio rat kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Naši prvi postupci su bili usredsređeni na bezbednost naših zaposlenih, pa smo smesta odlučili da privremeno zatvorimo svih 86 prodavnica u Ukrajini. Većina ih je ponovo otvoreno za kupce.

Naše kolege u Ukrajini su obavili izvanredan posao tako što su ljudima u Ukrajini dostavljali mnoge kućne potrepštine. Nimalo beznačajni proizvodi za one koji su primorani da pobegnu iz svojih domova.

„Svi u kompaniji JYSK mogu biti ponosni na rezultate. Veoma sam zadivljen povećenošću i vrednim radom.“
- Jan Bøgh, President & CEO

Takođe, naše kolege iz drugih zemalja su ispoštovale naše kompanijske vrednosti. Pomogle su našim kolegama iz Ukrajine da nađu i poslove i domove. Veoma sam ponosan zbog svih dirljivih postupaka svih u JYSKu.

Takođe smo morali da zbog rata učinimo nešto što suštinski nije u našoj prirodi. Međutim, nije nam trebalo dugo da odlučimo kako je neophodno da trajno povučemo poslovanje iz Rusije i poslednje prodavnice smo zatvorili u maju 2022. godine.

Jan Bøgh
Jan Bøgh, President i CEO, JYSK

Proširenje sjajnih ponuda

U drugim delovima Evrope i dalje ulažemo u potpuno nove, preseljene ili preuređene prodavnice kako bismo kupcima predstavili sjajne ponude. Cilj nam i dalje ostaje da unapredimo svih više od 3200 prodavnica našim uspešnim programom Store Concept 3.0 do kraja fiskalne 2024 godine.

Uprkos rastućim troškovima, nedostatku materijala i radne snage, uspeli smo tokom fiskalne 2022. godine da otvorimo ukupno 135 novih prodavnica i ugostili smo dodatnih 7,7 miliona kupaca u našim prodavnicama i veb-prodavnicama.

U iščekivanju smo otvaranja naših prvih prodavnica u Turskoj na proleće 2023. godine. Smatram da imamo odličnu skandinavsku ponudu da JYSK i u ovoj zemlji postigne uspeh.

I u Turskoj i u ostatku sveta, naš budući uspeh zavisi od naših mogućnosti da dostavimo one sjajne ponude zbog kojih smo i poznati. Posebno u ova teška vremena kada ljudi moraju dati prioritet osnovama poput hrane, vode i struje. Vreme stvaranja zaliha kada su kupci ulagali u renoviranje domova tokom zatvaranja je verovatno gotovo.

Lična poruka

Što se tiče mene, predstojeća fiskalna godina biće moja poslednja u kojoj ću biti predsednik i glavni izvršni direktor kompanije JYSK. Zamenik predsednika i glavnog izvršnog direktora Rami Jensen će 1. septembra 2023. preuzeti odgovornost za JYSK. Istovremeno, ja ću preći na novi položaj predsednika i glavnog izvršnog direktora Lars Larsen grupe za maloprodaju.

Do tada ćemo svi mi zajedno nastaviti da pružamo sjajne ponude kompanije JYSK.

Jan Bøgh
President i CEO

Pročitajte godišnji izveštaj (na engleskom)

Godišnji izveštaj za fiskalnu 2022. godinu
Kliknite da biste pročitali godišnji izveštaj za fiskalnu 2022. godinu.

 

Latest news

Spain

Najviše novih prodavnica otvoreno u Španiji i Poljskoj

28/09/2023 - Ove fiskalne godine, u nijednoj drugoj zemlji nije otvoreno toliko mnogo prodavnica kao u Španiji i Poljskoj.

Camelia and Gabriela are ready for the Paralympic Games in Paris

Camelia i Gabriela su spremne za Paraolimpijske igre

26/09/2023 - Do Paraolimpijskih igara u Parizu ostalo je manje od godinu dana, a predstavnici kompanije JYSK su porazgovarali sa nekim od sportista koji će učestvovati u igrama.

Around the world: JYSK for my green city in Croatia

Oko sveta: Grčka osvojila Business Champions Award, Španija i Portugal dostigli broj od 150 prodavnica

22/09/2023 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office