Skip to main content

Bezbedan dom za solitarne pčele

Датум:

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Категорија: Sustainability , Product Assortment

Prevod: www.languagewire.com

Saradnja sa jednim studentom imala je za rezultat konkretne promene na JYSKovom hotelu za insekte. Sve ovo za dobrobit ugroženih solitarnih pčela.

Grupa nemačkih studenata sa Univerziteta za primenjene nauke u Flensburgu dobila je zadatak da pošalje svoje ideje o tome kako JYSK može da učini određene proizvode održivijim. 

Johannes
Johannes sa svojim prototipom hotela za insekte.Jedan od ovih studenata je Johannes Rapp, koji studira intermedije i marketing. 

„Dopala mi se ideja saradnje sa kompanijama. JYSK neguje brojne zanimljive pristupe kada je reč o održivosti“, rekao nam je Johannes.

Studenti su morali sami da odaberu proizvod, a Johannes je istraživanje obavio u JYSKovoj veb prodavnici, gde je naišao na hotel za insekte. To je bila početna tačka detaljne analize ovog JYSKovog proizvoda i drugih hotela za insekte na tržištu.

Bambus je najbolji

„Hoteli za insekte obično obuhvataju nekoliko različitih elemenata jer mnogi smatraju da u njima može da živi nekoliko različitih vrsta. Međutim, ovo se retko dešava, a u najgorom slučaju, možda ćete privući pčeline neprijatelje u hotel, na primer, uholaže, koje se hrane leglima solitarnih pčela“, rekao nam je Johannes.

Pored toga, Johannes nam je objasnio da solitarne pčele naročito imaju teškoća da nađu dom. A ako želite da im napravite prijatno sklonište, bambus je najbolji izbor. Upotrebite pažljivo izbušen bambus jer se pčele mogu poseći na iver ili im se krila mogu povrediti. 

Da li ste znali...

da iako medonosne pčele žive u zajednicama u košnicama, solitarne pčele žive same? I da su im cevi od bambusa idealan dom?

Male promene sa velikim uticajem

I Johannes i JYSK su veoma zadovoljni saradnjom, koja je rezultovala veoma konkretnim poboljšanjima.

„Johannes nam je skrenuo pažnju na nekoliko stvari, na primer, koliko je važno da se cevi od bambusa veoma pažljivo izbuše da bi se izbegla pojava ivera. Nakon toga, obratili smo se dobavljaču, tako da se hotel za insekte koji danas prodajemo sastoji samo od pažljivo izbušenog bambusa“, rekla nam je Stine Bruland, koja je Category Buyer, Garden.

Johannes je zadovoljan zato što je JYSK primenio neke rezultate iz njegove analize.

„Pozitivno je što jedna kompanija ulaže svoju energiju u promene, čak i one koje su jako male, u ovom slučaju, to je samo jedan proizvod. Nadam se da ćemo na ovaj način pomoći većem broju solitarnih pčela da nađu dom. To je izuzetno značajno za očuvanje biodiverziteta i za oprašivanje“, rekao nam je Johannes.

Grafičke ilustracije koje pokazuju kako se pravilno postavlja hotel za insekte – kliknite za više ilustracija. Crtao Johannes Rapp.


 

Latest news

Environment

JYSK predstavlja alternativu pamuku u kategoriji čaršava za krevet

- JYSK sada nudi čaršave za krevet od liocela, alternative pamuku koja nudi određeni broj prednosti prilikom proizvodnje tekstila kada su u pitanju JYSK proizvodi. 

Rami Jensen

Naš CEO donosi dobre vesti: Spremni za narednu finansijsku godinu

- Bez obzira što je leto tek počelo i što je ovo doba kada po pravilu u JYSKu ima dosta posla, već sad razmišljamo o narednoj finansijskoj godini.

Tiia and Dominik, CSC Specialists in JYSK

Tiia i Dominik su pronašli svoj put u korisničkoj službi

- JYSK nudi brojne mogućnosti u vezi sa karijerom. Dominik i Tiia su iskoristili priliku koja im se ukazala i pronašli sopstveni karijerni put.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office