Skip to main content

Siguran dom za divlje pčele

Datum: 07/06/2022

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Sustainability , Product Assortment

Prevod: www.languagewire.com

Saradnja sa studentom je dovela do konkretnih promjena u JYSKovom hotelu za insekte. Sve za dobrobit ugrožene divlje pčele.

Grupa njemačkih studenata s Univerziteta za primijenjene nauke u Flensburgu je dobila zadatak da dostavi svoje ideje o tome kako JYSK može određeni proizvod napraviti održivijim. 

Johannes
Johannes sa svojim prototipom hotela za insekte.Jedan od ovih studenata je bio Johannes Rapp koji studira intermedijalnost i marketing. 

"Svidjela mi se ideja o radu s kompanijom, a JYSK ima mnogo interesantnih aspekata povezanih s održivošću", kaže Johannes.

Studenti su trebali sami odabrati proizvode, a Johannes je otišao pretraživati JYSKovu web prodavnicu gdje je naišao na hotel za insekte. To je bilo polazište detaljne analize JYSKovog proizvoda i drugih hotela za insekte na tržištu.

Bambus je najbolji

“Obično hoteli za insekte sadrže nekoliko različitih elemenata jer mnogi smatraju da tada mogu primiti nekoliko različitih vrsta. Ali to je rijetko tako i u najgorem slučaju u kuću možete privući pčeline neprijatelje, kao što su uholaže, koje se hrane divljim pčelama", kaže Johannes.

Osim toga, Johannes objašnjava da je prvenstveno divljim pčelama potreban dom. A ako želite napraviti dobar dom za njih, bambus je idealan izbor. To jest pažljivo izbušen bambus, jer iverje može rastrgati pčele i oštetiti im krila. 

Da li ste znali...

da, dok medonosne pčele žive u rojevima u košnicama, divlje pčele najčešće žive same? I da stabljike bambusa čine idealan dom?

Mala promjena, veliki učinak

I Johannes i JYSK su bili veoma zadovoljni saradnjom koja je dovela do vrlo konkretnih izmjena.

“Johannes je imao nekoliko napomena, uključujući i to koliko je važno da su stabljike bambusa veoma pažljivo izbušene kako bi se izbjeglo rascjepljivanje. Zbog toga smo kontaktirali našeg dobavljača i hotel za insekte koji sada prodajemo se sastoji isključivo od pažljivo izbušenog bambusa”, kaže Stine Bruland, koji je Category Buyer, Garden.

Johannes je zadovoljan što je JYSK primijenio neke od rezultata njegove analize.

“Pozitivno je što kompanija ulaže napor u promjene čak i u manjem omjeru, u ovom slučaju u jednom proizvodu . Nadajmo se da to znači da će više divljih pčela pronaći dom. I to je od velike važnosti za očuvanje biološke raznovrsnosti i oprašivanje”, kaže Johannes.

Grafičke ilustracije za pravilno postavljanje hotela za insekte - kliknite za više ilustracija. Nacrtao Johannes Rapp.


 

Latest news

Spain

Španija i Poljska otvaraju većinu novih prodavnica

28/09/2023 - Ove finansijske godine nijedna zemlja nije otvorila više prodavnica od Španije i Poljske.

Camelia and Gabriela are ready for the Paralympic Games in Paris

Camelia i Gabriela su spremne za paraolimpijadu

26/09/2023 - Paraolimpijske igre u Parizu počinju za manje od godinu dana, a JYSK se susreo s nekim sportašicama i sportašima koji se pripremaju za Igre.

Around the world: JYSK for my green city in Croatia

Širom svijeta: Grčka osvaja Business Champions Award (Nagrada za poslovne šampione), a Španija i Portugal dosežu 150 prodavnica

22/09/2023 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office