Skip to main content
Daniel Wagner

JYSK i Parasport Denmark slave 30 godina saradnje

Datum: 06/08/2019

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Kategorija: Sustainability , History , People

Još od 1989. godine JYSK je glavni sponzor organizacije Parasport Denmark. Saradnja koja se gradi na zajedničkim vrijednostima, uzajamnom poštovanju i povjerenju u vlastite sposobnosti.

Ove godine se navršava 30 godina otkako su JYSK i Parasport Denmark prvi put potpisali sponzorski ugovor. To ga čini jednim od najdugovječnijih sportskih sponzorstava u Danskoj.

“U JYSK-u vjerujemo u odluke koje donosimo. Vjerujemo u naše zaposlene, jaku saradnju i odlučnost. Imamo zaposlene koji su proslavili 40 godina postojanja u JYSK-u, kao što možemo proslaviti i 30. godišnjicu naše saradnje sa Parasport Denmark. Ponosni smo na to, jer je to važna vrijednost u JYSK-u“, kaže Rune Jungberg Pedersen, CSR Director (direktor za komunikacije i društveno odgovorno poslovanje) u JYSK-u.

John Petersson
John Petersson, President of Parasport Denmark (predsjednik organizacije Parasport Denmark). Fotografija: Lars Møller

U organizaciji Parasport Denmark, takođe su zadovoljni dugogodišnjom podrškom JYSK-a.

“Ona je pružila mnoga velika iskustva za sve zainteresovane tokom godina. Pored redovne podrške, JYSK nam je pomogao sa mnogo dodatnih inicijativa koje su nam pružile dodatne resurse, a to je fantastična podrška“, kaže John Petersson, President of Parasport Denmark.  

Izgrađena na istim vrijednostima

Larsen og Kris
Lars Larsen i njegova supruga Kris, jedan od prvih puta kada su prisustvovali Paraolimpijskim igrama kao sponzor.

Prvobitno je supruga osnivača JYSK-a Larsa Larsena, Kris, dobila ideju o sponzorstvu, nakon paraolimpijskih igara u Seulu u Južnoj Koreji 1988. godine, jer su sportistima nedostajala mnoga sredstva za pripreme za sljedeći paraolimpijski sportski događaj.

“Lars Larsen i Kris vidjeli su neispunjeni potencijal u Para sportu. Vidjeli su grupu ljudi, koji su kao uzori pokazali da možete puno postići kada stavite svoj um na to i naporno radite. Na taj način postoji mnogo sličnosti između osnivanja JYSK-a od strane Larsa Larsena i vrijednosti koje karakteriziraju Para sportiste kao što su predanost, volja i duh - ja mogu to“, kaže Rune Jungberg Pedersen.

President of Parasport Denmark, John Petersson, slaže se s tom percepcijom.

„Bili smo, i još uvijek smo, veoma ponosni, da JYSK, Lars Larsen i Kris mogu vidjeti vrijednosti u onome za šta se zalažemo, i ne podržavaju nas zbog suosjećanja (...)"
- John Petersson | President of Parasport Danmark.

„Bili smo, i još uvijek smo, veoma ponosni, da JYSK, Lars Larsen i Kris mogu vidjeti vrijednosti u onome za šta se zalažemo, i ne podržavaju nas zbog suosjećanja. Obje strane se fokusiraju na mogućnosti umjesto na ograničenja, a mi se takođe usuđujemo ponekad da iskoristimo priliku, kao što je to učinio Lars Larsen u prošlosti. Svi naši sportisti imaju jedinstvenu priču i po mom mišljenju to je karakteristično za obje strane“, kaže John Petersson, koji je poznatiji kao „bućkalo“ u Danskoj iz svoje karijere kao plivač.    

Sponzor koji gleda sa strane

Prema riječima Johna Peterssona, koji je bio aktivan kao sportista kada je JYSK ušao kao sponzor, podrška je značila da se još danskih sportista kvalifikuje za Paraolimpijske igre u Barseloni 1992. godine. Ekonomska podrška je značila da još više sportista može ići na kampove za obuku i učestvovati u takmičenjima. 

"1992. godine bilo je veliko za nas da imamo glavnog sponzora koji ide sa nama na Paraolimpijske igre, koji su nas takođe podržavali sa strane." Nismo bili naviknuti da imamo milion danskih kruna godišnje za pripreme, i ni na koji način nismo imali sponzora koji nas je pratio tako blisko”, kaže John Petersson, koji je osvojio 15 paraolimpijskih medalja u periodu između 1984-2000. 

Larsen og Jackie
Lars Larsen čestita bacačici kugle, Jackie Christiansen, nakon osvajanja zlatne medalje na PL u Londonu 2012. Fotografija: Lars Møller

JYSK je podržao sportiste i organizaciju Parasport Denmark u njihovim pripremama za sedam paraolimpijskih igara, a kada počnu u Tokiju 2020. godine, taj broj će se popeti na osam.

“Postoji obostrano uzajamno poštovanje između obje strane. Razumijeli smo uslove pod kojima se saradnja gradi. Da to nismo imali, prilično sam siguran da bi Lars Larsen već davno rekao stanimo”, kaže John Petersson.

Više se fokusiramo na sport

U proteklih 30 godina mnogo se toga dogodilo u organizaciji Parasport Denmark, ali i u Para sportu uopšte, kaže John Petersson.

„Postignut je veliki napredak u shvaćanju ideje Para sporta. Sada je mnogo više pažnje usmjereno na sport u odnosu na ranije, gdje ste podržavali osobe s invaliditetom koji se bave sportom. Sada podržavate sport koji obavljaju osobe sa psihičkim ili mentalnim invaliditetom“, kaže on.

Ovo je takođe iskustvo u JYSK-u, koji je sretan što je pratio razvoj Para sporta.

rune
Rune Jungberg Pedersen, CSR Director u JYSK-u.

“Zadovoljstvo mi je pratiti razvoj u Para sportu u 30 godina koliko ga podržavamo. Sportisti u više zemalja su postigli mnogo pažnje na svoj sport, rezultate i lične priče. Ovo se takođe izražava u opštem interesovanju za Para sport, gdje su posebno mediji otvorili oči za sportiste i njihova dostignuća“, kaže Rune Jungberg Pedersen, CSR Director u JYSK-u.

Zajedno sa širenjem JYSK-a na sve više i više zemalja, podrška Para sportu se takođe proširila.

„Tokom godina proširili smo našu podršku i na druge sportske organizacije u Evropi, i radujemo se što ćemo biti među najvažnijim pristalicama Para sporta u Evropi“, kaže Rune Jungberg Pedersen.

JYSK i Parasport

  • JYSK je počeo da sponzoriše dansku sportsku organizaciju za osobe s invaliditetom 1989. godine
  • Danas JYSK takođe sponzoriše Parasport organizacije u Norveškoj, Švedskoj, Rumuniji, Finskoj, Češkoj i Slovačkoj.
  • JYSK franšiza sponzoriše Para sport u Kanadi, na Islandu i Farskim ostrvima.

 

Latest news

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Employees in a store

Zadovoljstvo poslom se povećava za JYSKove zaposlenike

01/03/2024 - Nova anketa s postotkom učešća od 97 posto JYSKovih zaposlenika pokazuje da se zadovoljstvo poslom povećalo s već visokog nivoa 2022.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office