Skip to main content
Copyright FSC Danmark

JYSK se posvećuje 100 posto održivom drvetu

Датум: 04/09/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Категорија: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment , Strategy

Od 1. januara 2022. godine, svi novi proizvodi od drveta koji se puštaju u prodaju u JYSKu nosiće sertifikat FSC. Do kraja 2024. godine, svi drveni proizvodi u JYSKu biće izrađeni od drveta sa sertifikatom FSC.

JYSK je član organizacije FSC od 2006. godine i tokom tog perioda je radio na tome da poveća procenat proizvoda izrađenih od drveta sa sertifikatom FSC.

Sada je JYSK spreman da preduzme konačne i presudne korake. Od 1. januara 2022. godine, svi novi proizvodi pušteni u prodaju u JYSKu biće izrađeni od drveta sa sertifikatom FSC, a do kraja 2024. godine će to važiti za sve JYSKove proizvode.

Peter Andsager
Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing (izvršni potpredsednik nabavke) u JYSKu.

„JYSKov cilj je uvek bio da dostignemo 100 posto upotrebe materijala sa FSC sertifikatom. Međutim, u skladu sa našim vrednostima, nismo odredili konačan datum dok nismo napravili jasan plan kako da to postignemo. Plan je sada osmišljen i sa zadovoljstvom mogu da kažem da ćemo od 1. januara 2025. godine koristiti drvo sa sertifikatom FSC za sve JYSKove proizvode“, objašnjava Executive Vice President Purchasing u JYSKu, Peter Andsager.

Podizanje standarda

Svi JYSKovi dobavljači su obavešteni o novim zahtevima, tako da imaju vremena da po potrebi pronađu druge dostavljače drveta.

„Naravno da želimo da se to odvija što brže, ali da bismo poštovali dugogodišnju saradnju sa većinom dobavljača, pravedno je da im pružimo dovoljno vremena da po potrebi pronađu alternative. Takođe ističem da se drvo bez FSC sertifikata, koje se danas koristi u JYSKovim proizvodima, nabavlja iz odgovornih izvora. Međutim, zahtevajući samo drvo sa FSC sertifikatom, dodatno podižemo standard jer FSC ima veoma visoke zahteve u brojnim oblastima“, kaže Peter Andsager.

Usredsređenost na pakovanje

Takođe jasno daje do znanja da ambiciozni ciljevi JYSKa ne obuhvataju samo drvo koje se koristi za same proizvode.

Kada je u pitanju pakovanje, JYSK će preći na sirove materijale sa FSC sertifikatom.

„Redovno menjamo sirove materijale koji se koriste za pakovanje. Na taj način se izbacuju brojne vrste plastike i zamenjuju reciklažnim pakovanjem izrađenim od kartona. Takođe, u okviru tog procesa zahtevamo materijale sa FSC sertifikatom“, kaže Peter Andsager.

Søren Grüe
Søren Grue, Director (direktor) u FSC Danska.

Važan korak

Director u FSC Danska, Søren Grue, oduševljen je što je jedan od najvećih prodavaca na malo sada uveo obavezu upotrebe samo drveta sa FSC sertifikatom.

„Kada veliki prodavac na malo, kao što je JYSK, napravi korak dalje i postavi ambiciozne ciljeve održivosti, time povlači i druge. Nije u pitanju samo buđenje ambicija poddobavljača i partnera. Time se šalje i jasan signal u okviru te grane industrije koji će nadahnuti i druge da podignu standard i postave ambiciozne ciljeve. Upravo takva ambicija nam je potrebna da okončamo neodrživo šumarstvo“, kaže Søren Grue.

(Autorska prava FSC Danska nad fotografijom na vrhu.)

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office