Skip to main content
Copyright FSC Danmark

JYSK se obavezuje koristiti drvo koje je 100 posto iz održivog šumarstva

Datum: 04/09/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Product Quality & Safety , CSR , Product Assortment , Strategy

Od 1. januara 2022. svi novouvedeni drveni proizvodi u JYSKu imat će FSC certifikat. Do kraja 2024. svi drveni proizvodi u JYSKu bit će izrađeni od drveta s FSC certifikatom.

JYSK je od 2006. član FSC-a i tokom tog perioda je nastojao povećati udio proizvoda koji su proizvedeni od drveta s FSC certifikatom.

JYSK je sada spreman poduzeti zadnje i ključne korake, naime, od 1. januara 2022. svi novouvedeni proizvodi u JYSKu bit će izrađeni od drveta s FSC certifikatom. Do kraja 2024. to će važiti za sve JYSKove proizvode.

Peter Andsager
Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing (izvršni potpredsjednik odjela za nabavu) u JYSKu.

„JYSK je za cilj uvijek imao steći FSC certifikat s oznakom 100 posto. Međutim, u skladu s našim vrijednostima, nismo postavili konačan datum dok nismo izradili jasan plan u pogledu toga kako postići taj cilj. Taj plan je sada na snazi i mogu sa zadovoljstvom reći da ćemo od 1. januara 2025. u svim JYSKovim proizvodima koristiti drvo s FSC certifikatom”, izlaže Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing u JYSKu.

Podiže standarde

Svi JYSKovi dobavljači su obaviješteni o novim zahtjevima, pa po potrebi imaju vremena naći zamjenske dobavljače drveta.

„Naravno da planove želimo što prije pretvoriti u djelo, ali s obzirom na našu dugogodišnju saradnju s većinom naših dobavljača, jedino je ispravno da im damo potrebno vrijeme da pronađu alternative, ako je to potrebno. Također ističem da se drvo bez FSC certifikata koje se trenutno koristi za JYSKove proizvode odgovorno nabavlja. Ali insistiranjem na nabavi samo drveta s FSC certifikatom dodatno podižemo standarde jer FSC postavlja vrlo visoke zahtjeve u nizu područja”, kaže Peter Andsager.

Fokus na ambalaži

On također naglašava da se JYSKovi ambiciozni ciljevi ne odnose samo na drvo korišteno za same proizvode.

JYSK će i u pogledu ambalaže preći na sirovine s FSC certifikatom.

„Neprestano mijenjamo sirovine koje koristimo za ambalažu. To uključuje izbacivanje niza vrsta plastika i njihovu zamjenu obnovljivom kartonskom ambalažom. U sklopu tog procesa su nam potrebni materijali s FSC certifikatom”, kaže Peter Andsager.

Søren Grüe
Søren Grue, Director FSC Denmark.

Važan korak

Søren Grue, Director (direktor) FSC-a Denmark, je vrlo zadovoljan što se jedan od najvećih maloprodajnika sada obavezao koristiti samo drvo s FSC certifikatom.

„Kada velik maloprodajnik kao što je JYSK učini važan korak i postavi ambiciozne ciljeve u pogledu održivosti, to stvara masovni efekt. Nije samo riječ o povećanju nastojanja poddobavljača i partnera. Također se radi o slanju jakih signala unutar vlastitog segmenta poslovanja i poticanju drugih da podignu standarde i postave ambiciozne ciljeve. Baš su nam takve težnje potrebne da bismo zaustavili neodrživo šumarstvo”, kaže Søren Grue.

(zaštićeno autorskim pravima, FSC Denmark na gornjoj fotografiji)

Latest news

Russia status

JYSK Rusija je nakon burnih mjeseci na pravom putu

17/09/2020 - Uprkos nekoliko neobičnih problema, JYSK Rusija imao je solidan početak, kaže Igor Raić, Country Manager (rukovodilac za zemlju). Plan je i dalje u novoj finansijskoj godini proširiti poslovanje putem 9 novih prodavnica.

Đaci prvaci

Slobodan dan roditeljima đaka prvaka

14/09/2020 - Kako bi ispratili svoje đake prvake u školu, JYSK je osigurao slobodan dan za svoje uposlene

JYSK store front

Uprkos korona virusu JYSK ostvario rekordan rezultat

14/09/2020 - Uprkos mnogim izazovima JYSK je ostvario najveći promet do sada u fiskalnoj godini 2019./20.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office