Skip to main content
Hope and Homes for Children

JYSK Rumunija se udružuje sa organizacijom „Nada i domovi za decu“

Датум: 25/07/2017

Author: Raluca Dascălu, Communications Manager, JYSK Romania

Категорија: Sustainability

Nada i domovi za decu
Dragos Bucurenci (left), Hope and Homes for Children, and Alex Bratu, JYSK Romania, shake hands on the new partnership.

Nameštaj i dodaci za domaćinstvo u ukupnom iznosu od milion leja koristiće se za opremanje novih domova za decu.

Luiza i Liana su dve devojčice iz Rumunije koje je majka napustila po rođenju zato što nije imala dovoljno novca da ih odgaja.

Od tada je prošlo nekoliko godina. U međuvremenu je njihova majka počela da živi bolje i odlučila je da potraži svoju decu.

Zahvaljujući nevladinoj organizaciji (NVO) iz Rumunije, „Nada i domovi za decu“, ova porodica je napokon zajedno, a devojčice, koje su odrasle u sirotištu, učile su kako da se prilagode novom životu i porodici.

Trogodišnje partnerstvo

Krajem juna, kompanija JYSK Rumunija je potpisala ugovor u trajanju od tri godine sa organizacijom „Nada i domovi za decu“ i postala je strateški partner ove NVO.

Ugovorom je predviđeno da naša kompanija ponudi nameštaj i dodatke u ukupnom iznosu od milion leja, koji će se koristiti za opremanje takozvanih malih zajedničkih domova koje će ova NVO izgraditi tokom naredne tri godine.

„Zadovoljni smo što stupanjem u ovo partnerstvo možemo da poboljšamo živote napuštene dece kojima je potreban tih, stabilan i udoban dom za odrastanje. Zajedno sa organizacijom „Nada i domovi za decu“ sada možemo da transformišemo kuće u kojima ova deca žive u prave domove. Kako bi deca izrasla u zadovoljne odrasle osobe, moraju da odrastaju u pristojnom, bezbednom i udobnom okruženju koje smatraju svojim domom“, izjavio je Aleks Bratu, Country Manager (rukovodilac kompanije) za JYSK u Rumuniji.

Šest novih domova u 2017. godini

- Do kraja 2017. godine, JYSK Rumunija će opremiti šest malih zajedničkih domova gde će se useliti 72 dece.

- Ukupan broj dece koja će živeti u malim zajedničkim domovima tokom narednih 20 godina iznosi 350.

Novi domovi za decu

Pre 17 godina, 100.000 napuštene dece živelo je u starim sirotištima, institucijama koje nisu mogle da im ponude zaštitu i negu. Danas je broj štićenika znatno niži i iznosi samo 7.700, a organizacija „Nada i domovi za decu“ odigrala je važnu ulogu u smanjenju ovog broja.

Jedan od najvažnijih projekata ove NVO je zatvaranje starih sirotišta i izgradnja malih zajedničkih domova. U ovim malim porodičnim kućama živi najviše 10–12 dece. One su poput pravog doma koji svako dete treba da ima.

Ove kuće su uvek smeštene u običnim ulicama, savršeno su uklopljene u zajednicu, pa tako ova deca mogu da se sprijatelje sa decom koja nisu štićenici domova. Idu zajedno u školu i vode normalan život. Svaki dom ima i dvorište, a deca su zadužena za određene kućne poslove, baš kao u pravoj porodici.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office