Skip to main content
Hope and Homes for Children

JYSK Rumunija u partnerstvu sa NVO "Nada i kuće za djecu"

Datum: 25/07/2017

Author: Raluca Dascălu, Communications Manager, JYSK Romania

Kategorija: Sustainability

Nada i kuće za djecu
Dragos Bucurenci (left), Hope and Homes for Children, and Alex Bratu, JYSK Romania, shake hands on the new partnership.

Namještaj i dodatna oprema za kuću u ukupnom iznosu od jedan milion leja će se koristiti za namještanje novih kuća za djecu.

Luiza i Liana su dvije Rumunjke koje je majka napustila po rođenju jer nije imala novca da ih podiže.

Od tada su prošle godine i njihova majka je počela živjeti boljim životom tako da je odlučila da se brine za svoje djevojčice.

Uz pomoć Nade i kuće za djecu, nevladine organizacije (NVO) u Rumuniji, porodica je sada ponovo zajedno a djevojčicama koje su odrasle u sirotištu, se pomoglo da se priviknu na svoj novi život i svoju porodicu.

Trogodišnje partnerstvo

Krajem juna, JYSK Rumunija je potpisao ugovor na trogodišnji period sa Nadom i kućama za djecu i postao je strateški partner NVO-e.

Na osnovu ovog ugovora, naša firma će ponuditi namještaj i dodatnu opremu u ukupnoj vrijednosti od milion leja, što će se iskoristiti da se namjeste takozvane Male grupne kuće koje će NVO izgraditi u naredne tri godine.

"Sretni smo što ćemo ovim partnerstvom moći poboljšati živote napuštene djece koja trebaju mirno, stabilno i udobno mjesto za odrastanje. Zajedno sa Nadom i kućama za djecu sada možemo transformirati kuće u kojima ova djeca žive u mjesta koja će biti kao pravi dom. Da bi se dijete razvilo i izraslo u sretnu osobu, treba odrastati u pristojnom, sigurnom i ugodnom okruženju, u mjestu koje će zvati dom," kaže Alex Bratu, Country Manager (menadžer za državu) za JYSK u Rumuniji.

Šest novih kuća u 2017. godini

- Do kraja 2017.godine, JYSK Rumunija će namjestiti šest Malih grupnih kuća gdje će se useliti 72 djece.

- Ukupan broj djece koja će imati koristi od ovih kuća u narednih 20 godina je 350.

Nove kuće za djecu

Prije 17 godina, 100,000 napuštene djece je živjelo u starim sirotištima, institucijama koje im nisu mogle ponuditi zaštitu i brigu. Danas, broj je znatno manji, samo 7 700 djece, a Nada i kuće za djecu su odigrale važnu ulogu u smanjenju ovog broja.

Jedan od većih projekata od strane NVO-e je zatvaranje starih tipova sirotišta i izgradnja Malih grupnih kuća. To su porodične kuće gdje živi maksimalno 10-12 djece u okruženju približno onome što bi svako dijete trebalo imati.

Kuće su uvijek u običnoj ulici, savršeno integrirana u zajednicu, tako da djeca mogu razviti prijateljstva sa djecom koja nisu institucionalizirana. Idu zajedno u školu i imaju normalan život. Kuće imaju dvorišta, i djeca su uključena u kućanske poslove, kao u porodici.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office