Skip to main content
JYSK Annual Result FY23

JYSK ostvaruje jake fiskalne rezultate na zahtevnom globalnom tržištu

Датум: 30/11/2023

Author: ,

Категорија: Sales Growth , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

U fiskalnoj godini 2022/23 (FG23), JYSK je ostvario EBIT rezultat od 3,96 milijardi DKK (531 milion EUR) i povećao svoj promet za 6,3% na 38,5 milijardi DKK (5,2 milijarde EUR). JYSK je nastavio da realizuje naše planove za proširenje i uslužio je preko 1,2 miliona novih kupaca u našim prodavnicama, uprkos posustajanju na globalnom maloprodajnom tržištu. 

Rami Jensen, CEO i President u JYSK-u
Rami Jensen, President i CEO

Kao što se očekivalo, fiskalna godina 2022/23, koja je trajala od 1. septembra do 31. avgusta ove godine, bila je izazovna za JYSK zbog inflacije koja je nastavila da raste, što je dovelo do visokih operativnih troškova i uticalo na kupovnu moć potrošača.

JYSK je pribegao rešenjima koja se ogledaju u veoma konkurentnim cenama i sjajnim ponudama za kupce u ključnim oblastima poslovanja, kao što je baštenski nameštaj, te je uspeo da poveća promet na 38,5 milijardi DKK u FG23.

Uprkos neizvesnosti koja vlada u svetu oko nas, i dalje smo fokusirani na svoj dugoročni cilj rasta i proširenja.
– Rami Jensen, President i CEO

EBIT je opao za 13,2% u odnosu na prethodnu godinu, delimično zbog slabljenja valuta u nekim od najvećih JYSK zemalja. Ipak, u odnosu na period pre kovida, EBIT rezultat za FG23 je 5,7% veći nego u 2019/20, što znači da se nastavlja rast dugoročne krive zarada.

„Uprkos nižem ovogodišnjem EBIT rezultatu, JYSK je uspeo da izbegne pad prodaje na globalnom tržištu proizvoda za opremanje doma zahvaljujući niskim prodajnim cenama i visokom kvalitetu proizvoda. Možemo biti veoma ponosni na sav naš trud i rezultate u ovoj fiskalnoj godini, i želim još jednom da se zahvalim svim zaposlenima na posvećenosti i zalaganju“, rekao je President i CEO JYSKa, Rami Jensen. 

Novi CEO nastavlja sa proširenjem  

Tokom fiskalne godine 2022/23, JYSK je otvorio prve prodavnice u Turskoj, a u pripremi je otvaranje još nekoliko prodavnica u toj zemlji. 

JYSK je ukupno otvorio 135 novih prodavnica u FG23. Povrh toga, JYSK je izdvojio sredstva za rekordan broj aktivnosti vezanih za prodavnice, što je dovelo do 619 relokacija i proširenja postojećih prodavnica i uvođenja novina u najnoviji koncept prodavnice 3.0. Dve trećine svih JYSK prodavnica su sada redizajnirane prema uspešnom novom konceptu prodavnice. 

U FG23, JYSK je otvorio najsavremeniji distributivni centar u Mađarskoj, investiciju vrednu 200 miliona EUR, što je najveći objekat te vrste u zemlji. Ovaj distributivni centar će obezbediti brži i efikasniji interni lanac snabdevanja za JYSK prodavnice i kupce. 

FG23 u brojkama

  • Promet: 38,5 milijardi DKK (5,2 milijarde EUR)  

  • Rast prometa: +6,3% 

  • EBIT: 3,96 milijardi DKK (531 milion EUR) u odnosu na 4,56 milijardi DKK u 2021/22. 

  • Broj novih prodavnica: 135 

  • Broj aktivnosti vezanih za prodavnice povrh novih prodavnica: 619 (uključujući relokacije i proširenja postojećih prodavnica i uvođenja novina u najnoviji koncept prodavnice 3.0)  

  • Broj novih kupaca: 1,2 miliona 


JYSK je takođe nastavio da investira u IT rešenja kako bi realizovao strategiju „Seamless and closer to the customer“ kroz Unified Commerce, što omogućava kupcu da započne i završi porudžbinu bilo u fizičkoj ili veb prodavnici nezavisno od toga gde je počeo kupovinu. 

„Nastavljamo sa planovima za proširenje bez posustajanja. Planiramo da u narednoj fiskalnoj godini otvorimo barem isto toliko prodavnica i želimo da se još više približimo svojim kupcima kako bismo im i dalje bili prvi na listi kad je reč o kupovini proizvoda za opremanje doma“, rekao je Rami.

Očekivanja za FG24 

Globalno maloprodajno tržište je i dalje veoma nepredvidivo jer su kupci još uvek neodlučni i određuju prioritete kad je reč o trošenju novca. Ipak, inflacija opada, dok se lanci nabavke vraćaju u normalne tokove. Operativni troškovi su i dalje visoki, mada se očekuje da opadnu u nastupajućoj godini. 

„Uprkos neizvesnosti koja vlada u svetu oko nas, i dalje smo fokusirani na svoj dugoročni cilj rasta i proširenja. JYSK je poznat po odličnim skandinavskim ponudama i kupci se i dalje opredeljuju za nas kada traže novi krevet, baštenski nameštaj ili ukrase za kuću, a nudimo im i visok nivo korisničke službe. I dalje smo na pravom putu“, tvrdi Rami.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office