Skip to main content
JYSK Annual Result FY23

JYSK isporučuje jake finansijske rezultate na izazovnom globalnom tržištu

Datum:

Author: ,

Kategorija: Sales Growth , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

JYSK je za finansijsku godinu 2022./23. (FG23) dostigao rezultat EBIT-a od 3,96 milijardi DKK (531 milion EUR) i povećao svoj promet za 6,3% na 38,5 milijardi DKK (5,2 milijardi EUR). JYSK je nastavio naše planove za širenje i dočekao preko 1,2 miliona novih kupaca u našim prodavnicama unatoč zastoju na globalnom maloprodajnom tržištu. 

Rami Jensen, CEO and President u JYSKu
Rami Jensen, President & CEO

Kako je i očekivano, finansijska godina 2022./23., koja traje od 1. septembra do 31. augusta, bila je za JYSK izazovna godina jer je inflacija nastavila rasti, što je držalo troškove rada visokim i utjecalo na kupovnu moć potrošača.

JYSK je to preduhitrio investiranjem u vrlo konkurentne cijene i odlične ponude za kupce na temeljima poslovanja, kao što je vrtni namještaj, i povećao promet na 38,5 milijardi DKK za FG23.

Unatoč neizvjesnosti u svijetu oko nas, nastavljamo sa fokusiranjem na naš dugoročni cilj rasta i širenja.
- Rami Jensen, President & CEO

EBIT se smanjio 13,2% u poređenju s prethodnom godinom, djelimično zbog slabih valuta koje su pogodile neke od JYSKovih najvećih zemalja. Međutim, u poređenju s godinama prije Covida, rezultat EBIT-a za FG23 je 5,7% veći nego za 2019./20., što nastavlja dugotrajno kretanje krivulje zarade prema gore.

“Unatoč smanjenju u našem rezultatu EBIT-a ove godine, JYSK je ostao ispred pada u prodaji na globalnom tržištu namještaja za dom zahvaljujući našim niskim cijenama i visokokvalitetnim proizvodima. Svi možemo biti vrlo ponosni na naš naporni rad i rezultate za ovu finansijsku godinu i ponovo se želim zahvaliti svim zaposlenicima za angažiranost i posvećenost”, kaže President & CEO JYSKa, Rami Jensen. 

Širenje se nastavlja s novim direktorom  

Tokom finansijske godine 2022./23. JYSK je otvorio svoje prve prodavnice u Turskoj, a u toku su otvaranja novih prodavnica u zemlji. 

Ukupno je JYSK otvorio 135 novih prodavnica u FG23. Osim toga, JYSK je i investirao u rekordan broj aktivnosti prodavnica, što iznosi 619 promjena lokacije, povećanja postojećih prodavnica i nadogradnji na najnoviji koncept prodavnice 3.0. Dvije trećine svih JYSKovih prodavnica su sada redizajnirane s uspješnim novim konceptom prodavnice. 

JYSK je u FG23 otvorio najsavremeniji distributivni centar u Mađarskoj, koji je najveći te vrste u zemlji i predstavlja investiciju od 200 miliona EUR. Distributivni centar će osigurati brži i efikasniji međunarodni lanac nabave JYSKovim prodavnicama i kupcima. 

FG23 u brojkama

  • Promet: 38,5 milijardi DKK (5,2 milijardi EUR)  

  • Rast prometa: +6,3% 

  • EBIT: 3,96 milijardi DKK (531 milion EUR) u odnosu na 4,56 milijardi DKK 2021./22. 

  • Broj novih prodavnica: 135 

  • Broj aktivnosti prodavnica pored novih prodavnica: 619 (uključuje promjene lokacija, povećanja postojećih prodavnica i nadogradnje na najnoviji koncept prodavnice 3.0)  

  • Broj novih kupaca: 1,2 miliona 


JYSK je također nastavio investirati u IT rješenja radi ostvarivanja strategije koja je “besprijekorna i bliža kupcu” putem jedinstvenog trgovanja, što kupcu omogućava da započne i završi narudžbe bilo u prodavnicama ili web-prodavnicama bez obzira gdje je kupovina započela. 

“Naši planovi za širenje se nastavljaju bez usporavanja. Planiramo otvoriti barem ovoliko prodavnica sljedeće finansijske godine i želimo se još više približiti svojim kupcima kako bismo osigurali da nas imaju u vidu i da smo relevantni za potrebe njihove kupovine kad se radi o namještanju doma”, kaže Rami.

Očekivanja za FG24 

Globalno maloprodajno tržište nastavlja biti vrlo nepredvidljivo jer su kupci i dalje neodlučni i određuju prioritete u trošenju svog novca. Međutim, i inflacija opada, a lanci nabave su se normalizirali. Troškovi rada nastavljaju biti visoki, ali se očekuje njihovo smanjivanje u nadolazećoj godini. 

Unatoč neizvjesnosti u svijetu oko nas, nastavljamo sa fokusiranjem na naš dugoročni cilj rasta i širenja. JYSK je poznat po našim odličnim skandinavskim ponudama i kupci nas i dalje biraju kada traže novi krevet, vrtni namještaj ili kućne dekoracije i zbog visokog nivoa naše službe za korisnike. Nastavljamo ići pravim putem”, kaže Rami.

Latest news

JYSK Vogošća

Velika prekretnica – Otvorena trideseta JYSK prodavnica u Bosni i Hercegovini

- Sa nastavkom ekspanzije i željom da bude što bliži svojim kupcima, JYSK je u Vogošći otvorio svoju tridesetu prodavnicu u Bosni i Hercegovini.

Environment

JYSK predstavlja alternativu za pamuk u plahtama

- JYSK sada nudi plahte s liocelom, koji je alternativa pamuku, što pruža nekoliko prednosti za tekstilnu proizvodnju u JYSKovim proizvodima. 

Rami Jensen

Novosti od našeg CEO-a (glavnog izvršnog direktora): Spremni za novu finansijsku godinu

- Stiže nam ljeto i kao i uvijek to znači puno posla u JYSKu, ali ipak se radujemo narednoj finansijskoj godini.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office