Skip to main content
JYSK Annual Result FY23

JYSK isporučuje jake finansijske rezultate na izazovnom globalnom tržištu

Datum: 30/11/2023

Author: ,

Kategorija: Sales Growth , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

JYSK je za finansijsku godinu 2022./23. (FG23) dostigao rezultat EBIT-a od 3,96 milijardi DKK (531 milion EUR) i povećao svoj promet za 6,3% na 38,5 milijardi DKK (5,2 milijardi EUR). JYSK je nastavio naše planove za širenje i dočekao preko 1,2 miliona novih kupaca u našim prodavnicama unatoč zastoju na globalnom maloprodajnom tržištu. 

Rami Jensen, CEO and President u JYSKu
Rami Jensen, President & CEO

Kako je i očekivano, finansijska godina 2022./23., koja traje od 1. septembra do 31. augusta, bila je za JYSK izazovna godina jer je inflacija nastavila rasti, što je držalo troškove rada visokim i utjecalo na kupovnu moć potrošača.

JYSK je to preduhitrio investiranjem u vrlo konkurentne cijene i odlične ponude za kupce na temeljima poslovanja, kao što je vrtni namještaj, i povećao promet na 38,5 milijardi DKK za FG23.

Unatoč neizvjesnosti u svijetu oko nas, nastavljamo sa fokusiranjem na naš dugoročni cilj rasta i širenja.
- Rami Jensen, President & CEO

EBIT se smanjio 13,2% u poređenju s prethodnom godinom, djelimično zbog slabih valuta koje su pogodile neke od JYSKovih najvećih zemalja. Međutim, u poređenju s godinama prije Covida, rezultat EBIT-a za FG23 je 5,7% veći nego za 2019./20., što nastavlja dugotrajno kretanje krivulje zarade prema gore.

“Unatoč smanjenju u našem rezultatu EBIT-a ove godine, JYSK je ostao ispred pada u prodaji na globalnom tržištu namještaja za dom zahvaljujući našim niskim cijenama i visokokvalitetnim proizvodima. Svi možemo biti vrlo ponosni na naš naporni rad i rezultate za ovu finansijsku godinu i ponovo se želim zahvaliti svim zaposlenicima za angažiranost i posvećenost”, kaže President & CEO JYSKa, Rami Jensen. 

Širenje se nastavlja s novim direktorom  

Tokom finansijske godine 2022./23. JYSK je otvorio svoje prve prodavnice u Turskoj, a u toku su otvaranja novih prodavnica u zemlji. 

Ukupno je JYSK otvorio 135 novih prodavnica u FG23. Osim toga, JYSK je i investirao u rekordan broj aktivnosti prodavnica, što iznosi 619 promjena lokacije, povećanja postojećih prodavnica i nadogradnji na najnoviji koncept prodavnice 3.0. Dvije trećine svih JYSKovih prodavnica su sada redizajnirane s uspješnim novim konceptom prodavnice. 

JYSK je u FG23 otvorio najsavremeniji distributivni centar u Mađarskoj, koji je najveći te vrste u zemlji i predstavlja investiciju od 200 miliona EUR. Distributivni centar će osigurati brži i efikasniji međunarodni lanac nabave JYSKovim prodavnicama i kupcima. 

FG23 u brojkama

  • Promet: 38,5 milijardi DKK (5,2 milijardi EUR)  

  • Rast prometa: +6,3% 

  • EBIT: 3,96 milijardi DKK (531 milion EUR) u odnosu na 4,56 milijardi DKK 2021./22. 

  • Broj novih prodavnica: 135 

  • Broj aktivnosti prodavnica pored novih prodavnica: 619 (uključuje promjene lokacija, povećanja postojećih prodavnica i nadogradnje na najnoviji koncept prodavnice 3.0)  

  • Broj novih kupaca: 1,2 miliona 


JYSK je također nastavio investirati u IT rješenja radi ostvarivanja strategije koja je “besprijekorna i bliža kupcu” putem jedinstvenog trgovanja, što kupcu omogućava da započne i završi narudžbe bilo u prodavnicama ili web-prodavnicama bez obzira gdje je kupovina započela. 

“Naši planovi za širenje se nastavljaju bez usporavanja. Planiramo otvoriti barem ovoliko prodavnica sljedeće finansijske godine i želimo se još više približiti svojim kupcima kako bismo osigurali da nas imaju u vidu i da smo relevantni za potrebe njihove kupovine kad se radi o namještanju doma”, kaže Rami.

Očekivanja za FG24 

Globalno maloprodajno tržište nastavlja biti vrlo nepredvidljivo jer su kupci i dalje neodlučni i određuju prioritete u trošenju svog novca. Međutim, i inflacija opada, a lanci nabave su se normalizirali. Troškovi rada nastavljaju biti visoki, ali se očekuje njihovo smanjivanje u nadolazećoj godini. 

Unatoč neizvjesnosti u svijetu oko nas, nastavljamo sa fokusiranjem na naš dugoročni cilj rasta i širenja. JYSK je poznat po našim odličnim skandinavskim ponudama i kupci nas i dalje biraju kada traže novi krevet, vrtni namještaj ili kućne dekoracije i zbog visokog nivoa naše službe za korisnike. Nastavljamo ići pravim putem”, kaže Rami.

Latest news

Three colleagues from JYSK stores ready to share their favourite new products.

Omiljeni proizvodi troje kolega iz prodavnice

29/04/2024 - Troje kolega iz JYSKovih prodavnica je ponovo spremno da priča o svojim apsolutno omiljenim proizvodima iz novog asortimana.

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office