Skip to main content
JYSK radnici

Istraživanje interne komunikacije: Zadovoljstvo zaposlenih u JYSKu Hrvatska na iznadprosečnom nivou

Datum: 14/06/2021

Author: Zvjezdana Novak, Communications Manager JYSK Slovenia, Croatia, BiH and Serbia

Kategorija: Awards , People

Tokom ove godine sprovedena je analiza interne komunikacije sa ciljem dobijanja informacija  o zadovoljstvu internom komunikacijom, angažovanosti zaposlenih i privlačnosti poslodavca. Istraživanje je sprovela grupa profesora sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i istraživača iz IntComOrg.

Podaci prikazani u izveštaju prikupljeni su u sklopu projekta „Doprinos interne komunikacije uspešnosti organizacije: položaj, kanali, merenje i odnos sa povezanim konceptima“, koji finansira Hrvatski fond za nauku.

Ovom analizom obuhvaćeno je 26 organizacija u Hrvatskoj sa obimom zaposlenih od 60 do 10.000, a u samom istraživanju je učestvovalo 3.457 zaposlenih, od čega je 128 njih zaposleno u JYSKu.

Glavni elementi istraživanja su:

1.            ZADOVOLJSTVO INTERNOM KOMUNIKACIJOM

2.            ANGAŽOVANOST NA RADU

3.            PRIVLAČNOST POSLODAVCA

4.            STEPEN ISPUNJENOSTI PSIHOLOŠKOG UGOVORA

5.            ORGANIZACIJSKA PODRŠKA

 

 

 

 

 

 

Najpopularniji komunikacijski kanali među zaposlenima svih organizacija u istraživanju su specijalno razvijene aplikacije za internu komunikaciju, video objave, korporativne društvene mreže i sastanci.

Na skali od 1 do 7, prosečno zadovoljstvo zaposlenih u JYSKu iznosi 5,5 čime je JYSK zauzeo odlično 2. mesto od 26 kompanija obuhvaćenih istraživanjem.

Kada je reč o pojedinačnim segmentima interne komunikacije za zaposlene u JYSKu, iznadprosečnim se pokazalo zadovoljstvo horizontalnom komunikacijom, korporativnom informisanošću kao i kvalitetom medija komunikacije. Posle toga slede zadovoljstvo komunikacijom sa nadređenima, zadovoljstvo komunikacijskom klimom i komunikacijom na sastancima.

Takođe, rezultati pokazuju da su zaposleni u JYSKu značajno zadovoljniji svim aspektima interne komunikacije što uključuje i zadovoljstvo povratnim informacijama kao i neformalnom komunikacijom.

Takođe, angažovanost zaposlenih je kod JYSKovih zaposlenih veća od prosečne.

znad proseka su se pokazale sledeće osobine zaposlenih:

 • Zapsoleni u JYSKu nikad ne odustaju čak i kada se pojave problemi
 • vreme im brzo prolazi kada rade
 • potpuno se fokusiraju na svoj posao
 • sretni su kada intenzivno rade
 • ponosni su na svoj posao
 • pršte od energije i osećaju se snažno i energično.

I kada je reč o percepciji organizacije među zaposlenima, JYSK je zauzeo 4. mesto.

Iznadprosečnim su se pokazale sledeće karakteristike:

 • organizacija je orijentisana na kupce
 • dobar odnos sa kolegama i nadređenima
 • vesela radna okolina
 • prilika za prenošenje znanja drugima
 • organizacija je društveno odgovorna

 

 

 

 

 

Sve gore navedene stavke pokazuju statistički značajno više rezultate u odnosu na ostale zaposlene iz ukupnog uzorka.

Ovo istraživanje je pokazalo da su zaposleni u JYSKu prosečno zadovoljni poslom, a percipiraju da imaju značajno veću organizacijsku podršku, kao i stepen ispunjenosti psihološkog ugovora u poređenju sa prosečnim rezultatima svih zaposlenih u istraživanju. Psihološki ugovor se odnosi na uvjerenja o uzajamnim obvezama zaposlenog i poslodavca i ona podrazumevaju očekivanja zaposlenih o određenim vrstama nagrada i naknada za rad koje je poslodavac obećao prilikom zapošljavanja, a koja se upoređuju sa onim što je poslodavac kasnije ispunio.

 

Latest news

Ireland status

Od 10 do 20 prodavnica: JYSK Irska se priprema za sledeći korak

21/07/2021 - Uprkos pandemiji, kompanija JYSK Irska je uspela da privuče veliki broj kupaca, tako da je samim tim ostvarila odličnu prodaju na mreži i u prodavnicama. Kompanija JYSK želi da u finansijskoj godini 2021–2022. udvostruči broj prodavnica – od 10 do 20.

Liverpool

Pobednički pristup prodaji blista u prodavnicama

15/07/2021 - Prvi mesec takmičenja u pobedničkom pristupu prodaji je završen a drugi krug je trenutno u toku. U Ujedinjenom Kraljevstvu pobednik 1. kruga želi još više.

JYSK will cut carbon emissions in half

JYSK će prepoloviti emisije ugljenika

13/07/2021 - U agendi JYSKa je da postane održiviji i nekoliko novih inicijativa je ugledalo svetlost dana. U najskorije vreme smo zacrtali ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office