Skip to main content

Pozdravite se s hrpama plastike: Nova održiva ambalaža za posteljine i plahte

Datum: 30/04/2021

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: Attractive Stores , Sustainability

Nova ambalaža
Dnevno svjetlo je fokusirano na teksturu i boju materijala nove ambalaže

Od kraja januara imamo priliku da vidimo novu ambalažu za posteljinu i plahte u prodavnicama. Trenutno je u toku prelazak na ambalažu s FSC certifikatom na bazi papira, čime JYSK poduzima daljnji korak ka postizanju održivosti.

Posteljina i plahte u novoj ambalaži izgledaju mnogo bolje u prodavnici. Bez plastične ambalaže dolazi do isticanja boja proizvoda, što ih čini privlačnijima za kupce.

Od kraja januara se odvija prelazak s plastične ambalaže za posteljinu i plahte na ambalažu na bazi papira. Tomek Błaszczyk, salesman (prodavač) u JYSK Skierniewice u Poljskoj, već je iskusio brojne prednosti.

Kombinacija kvaliteta i nove oznake utječe na vrijednost artikla i automatski je povećava. Usto, papirna traka na sredini proizvoda olakšava pronalazak informacija o veličini i drugih tehničkih specifikacija.

"Naši kupci to primjećuju. S jedne strane, podržavaju i čestitaju nam na odgovornom pristupu ekologiji. S druge strane, ističu prednosti novih FSC papirnih traka za bolje upoznavanje proizvoda i praktičniju prezentaciju u prodavnici", kaže Tomek.

Brojne prednosti

Općenito, nova ambalaža će zamijeniti 27 miliona plastičnih kesa godišnje. Kad biste sve te kesice zgužvali i bacili na pod JYSKove prodavnice prosječne veličine od 950 metara kvadratnih, napunile bi cijelu prodavnicu i dosegnule visinu iznad glave.

Ali promjena donosi i više prednosti. Eliminacijom 27 miliona plastičnih kesa sprečava se generiranje 475 tona plastike od fosilnih goriva; time se smanjuje i JYSKov karbonski otisak. Nova ambalaža je izrađena od papira s FSC certifikatom (FSC N001715) i 100 % je obnovljiva.

Glavna ambalaža se sastoji od kartonske kutije i ima plastičnu kesu kojom se proizvod štiti tokom isporuke u prodavnice. Tu je važan korak odvajanje plastičnih kesa za reciklažu u skladištu. Kada proizvod donesu kući, kupci na njemu imaju samo papirnu traku koju mogu odbaciti za reciklažu u kontejner za papir.

"Većina naših kupaca ne može reciklirati mekane plastične kese kod kuće, ali nova ambalaža na bazi papira se može reciklirati skoro posvuda. Plastične kese iz glavne ambalaže recikliramo uz pomoć naših komercijalnih partnera za reciklažu”, kaže Lars Høgh Jensen, Packaging Development Specialist (stručnjak za razvoj ambalaže) u JYSKu.

Prije
Svjetlo se reflektira od stare plastične ambalaže.

Vrhunsko korisničko iskustvo

Nova ambalaža će također pomoći da se kupcima pruži vrhunsko iskustvo pregledavanja polica. Međutim, treba i dalje poticati kupce da dodiruju i istražuju proizvode koji su izloženi, tako da ambalaža ostane uredna i čista.

"Nakon što odluče koji dizajn i kvalitet žele, mogu uzeti proizvod s police", kaže Kathrine Møller Vinther, Category Manager Bed linen & Sheets (menadžerica kategorije za posteljinu i plahte).

Prije nego što se možemo oprostiti od hrpe plastike, mora proći prijelazni period dok se ne rasproda sva posteljina i plahte u plastičnoj ambalaži.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office