Skip to main content

Oskar digitalizira zlatne trenutke sa VHS kaseta

Datum: 20/08/2018

Author: Christoffer Skjødt, Communications Intern

Kategorija: History , Technology

Za novi muzej JYSK u Danskoj, potrebno je digitalizirati oko 100 starih VHS kaseta. To je dio posla Oskara Fiskera Nielsena.

Oskar Fisker Nielsen
Oskar Fisker Nielsen digitalizira stare VHS kasete.


Iza zida starih VHS kaseta sjedi Oskar Fisker Nielsen, Video Producer in Marketing (Video producent u marketingu) i traži najistaknutije snimke. Možete vidjeti njegove oznake kovrdže između VHS kaseta.

Oskar radi na velikom projektu u kojem mora digitalizirati oko 100 VHS kaseta na kojima se nalaze razne epizode sa Larsom Larsenom i JYSK-om. Na kasetama su stare reklame, nagradni događaji i učešća na televiziji. 

Oskar Fisker Nielsen
Oskar Fisker Nielsen je Video Producer u JYSK Marketing.

Bilo je pravo iskustvo putovanja kroz vrijeme za Video Producera. U ovom lovu na zlatne trenutke bio je fasciniran i zabavljao se pregledajući stare kasete - iako je morao brisati prašinu sa kaseta prije nego što bi započeo.

"Bilo je uzbudljivo pregledati sve stare kasete koje smo pronašli u veoma prašnjavoj kartonskoj kutiji u starom JYSK muzeju zajedno sa drugim arhivskim materijalom. Na sreću, moj brat je onaj sa alergijom na prašinu. U suprotnom bi bio veliki izazov za mene da pregledam kasete", kaže Oskar i smije se. 

Vizualnije i digitalnije

Digitalizirane VHS kasete biće dio novog JYSK muzeja, koji je trenutno u izgradnji u JYSK-ovom glavnom uredu u Danskoj.

Oskar mora napraviti male filmove iz video zapisa. Zajedno sa drugim materijalima, trebali bi ilustrirati putovanje Larsa Larsena sa JYSK-om i sa drugim poslovnim poduhvatima. Oskar je dio tima odgovornog za JYSK muzej, a njegova oblast odgovornosti je vizualni dio. 

"Novi muzej mora biti vizualniji i digitalniji, pa je zato čitav tim otišao u muzej Moesgaard po inspiraciju. Članovi tima su dobri u dodavanju zvuka i slike na svojim izložbama. Ako možemo koristiti samo mali dio njihovih digitalnih ideja, onda će novi JYSK muzej biti stvarno sjajan", kaže on.

Zabavno putovanje kroz vrijeme

Oskar se vratio u prošlost kroz proces digitalizacije, gdje je takođe dobio novu perspektivu o Larsu Larsenu i JYSK-u.

"Bilo je veoma uzbudljivo da budem dio putovanja Larsa Larsena sa JYSK-om. Dobijete uvid u to kako je Lars Larsen vodio kompaniju sa svojom ličnošću u različitim učešćima na televiziji. On je tako jak pred kamerama, a da nije bio takav, ne mislim da bi JYSK danas bio isti", kaže Oskar, prije nego što nam kaže kako se filmska produkcija promijenila od nastanka prve reklame. 

"Bilo je uzbudljivo proći kroz sve stare kasete koje smo pronašli u veoma prašnjavoj kartonskoj kutiji
Oskar Fisker Nielsen

"Zaista je zabavno vidjeti kako su u to vrijeme mogli praviti reklame iz ničega. Iako se filmska produkcija tokom vremena promijenila, još je zabavno primjetiti koliko je suštine iz tog vremena još uvijek sadržano u današnjem identitetu JYSK-a. Zato smatram da kasete govore važnu priču koju trebaju svi znati", kaže Oskar.

Očekuje se da će novi JYSK muzej biti završen tokom jeseni 2018. godine, nakon čega će ga moći posjetiti zaposleni i partneri.

U nastavku možete vidjeti neke stare snimke sa VHS kaseta:

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office