Skip to main content
Pripreme sa prvog online snimanja

Održan prvi godišnji Store manager sastanak u online varijanti

Datum: 15/10/2020

Author: Zvjezdana Novak, Communications manager JWB

Kategorija: People , Strategy

Ovu godinu pamtićemo po puno promjena među kojima se najviše istaknula JYSKova spremnost za suočavanje sa izazovom prilagodbe novoj situaciji izazvanoj korona virusom.

Jedan od zahtjevnijih projekata bilo je organizovati tradicionalan SM sastanak koji je najvažnije okupljanje u godini. Kako je prioritet zaštititi zdravlje svih zaposlenih tradicionalno okupljanje u JYSK West Balkan državama odlučilo se organizovati u online varijanti. Pripreme su trajale sedmicama a sam proces snimanja i montaže materijala prilično je zahtjevan. Kako bi spremno ušli u novu finansijsku godinu, CMT je uz pomoć drugih kolega prihvatio izazov u podizanju ljestvice kako bi kolegama prenijeli i osigurali sve potrebne informacije, proslavili postignute rezultate i inspirisali i motivisali za osvajanje novih rekorda.

Upitali smo dvoje kolega kakvi su njihovi utisci nakon prvog online SM sastanka i šta im je bilo bolje a šta im je nedostajalo u odnosu na sastanke organizovane prethodnih godina.

Bojana SMT iz Dervente, kojoj je ovogodišnji SM sastanak bio prvi nije sakrivala svoje oduševljenje:“ Kao neko ko po prvi put prisustvuje velikom SM sastanku, imala sam jako velika očekivanja. Međutim, moja očekivanja su nadmašena. Dva dana su djelovala kao jedan, čemu je zaslužan sam tempo sastanka koji je, uprkos malim tehničkim smetnjama, iz perspektive učesnika  jako dobro izveden.  Fizička razdvojenost je bila u drugom planu, a sam sastanak je ostao u fokusu. Definitivno sam pristalica novih tokova i mislim da je ovo odlična polazna tačka i uzor za sve daljnje nadogradnje.“

Sa druge strane, Zoran Bajlo SM iz prodavnice u Livnu je podijelio kako mu je nedostajalo druženje sa kolegama u živo, a što se samog sastanka tiče kaže da je :“ Ovaj SM sastanak  svakako bio nešto novo i bio je odlično isplaniran i tempiran.“

Oboje kolega je naglasilo da im je nedostajala mogućnost „real time“ učestvovanja, ali da su tu District manageri odigrali ključnu ulogu posrednika. Još jedan uspješan sastanak je organizovan a ljestvica je visoko podignuta i kako Bojana kaže: “Ono što je pohvalno je da smo svi otišli sa sastanka noseći taj zajednički, pozitivan JYSK stav i dalje ga prenijeli na sve naše kolege.“

 

Latest news

CSC

Preopterećenje službi za korisnike zbog korone

23/10/2020 - Proljetno zatvaranje zbog korone zaustavilo je mnoge aktivnosti, ali ne i JYSKove službe za korisnike (eng. Customer Service Centres (CSC)). One su imale najzahtjevniji period ikad. U međuvremenu je pritisak popustio, ali su CSC-ovi još uvijek zauzetiji nego inače.

CMT na snimanju

Održan prvi godišnji Store manager sastanak u online varijanti

15/10/2020 - Nakon prvog online SM sastanka spremni za nove pobjede

Kristina

Od Brabranda do Kanade uz JYSK

15/10/2020 - Ako želite doživjeti internacionalno iskustvo, to nije tako nemoguće unutar JYSKove organizacije. Kristina Sørensen se prebacila s položaja u Head Officeu u Danskoj na položaj u Head Officeu u Kanadi. Njen savjet je da svoje želje iskažete naglas ako sanjate o internacionaloj avanturi.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office