Skip to main content

Od otpada do dobrotvorne svrhe

Datum: 18/04/2018

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Kategorija: Sustainability , Logistics

28.000 plahti

Pošto su bile prekratke za pet centimetara, plahte nije bilo moguće prodavati u JYSK-ovim prodavnicama.

Umjesto toga, one su bile donirane Vojsci spasa i pretvorene u tkanine za čišćenje za elektronsku industriju.

Dobit od prodaje krpa će ići siromašnim porodicama preko Vojske spasa.

Saradnja između JYSK-a i Vojske spasa osigurava da 28.000 plahti bude transformirano iz otpada u dobrotvorne svrhe.

Kvalitet proizvoda je ključan za JYSK. No, čak i najbolji pamuk će rezultirati lošim iskustvom kupca kada se plahta sa gumenom trakom napravi pet centimetara kraćom.

To je upravo ono što se dogodilo kada je JYSK nedavno primio 28.000 plahti sa premalo tkanine da bi mogle odgovarati madracima.

Greška je značila da je Category Manager (menadžer kategorije) Kathrine Møller Nielsen morala biti kreativna kako bi osigurala da plahte ne budu samo odbačene, čime bi mnogi resursi bili protraćeni.

Kathrine Møller Nielsen
Category Manager Kathrine Møller Nielsen morala je biti kreativna kako bi osigurala da plahte ne budu samo odbačene.

"Naravno da mi ne bismo prodavali plahte koje su prekratke, jer to bi se samo okončalo na način da imamo frustrirane kupce. Zato smo se posavjetovali da vidimo da li bi se te plahte mogle upotrijebiti na koristan način, tako da sav pamuk i energija koji su korišteni za njihovu proizvodnju ne budu protraćeni," objašnjava Kathrine.

Od plahti do krpa

Iskorak ka rješenju dala je Vojska spasa, međunarodna dobrotvorna organizacija specijalizirana za pomoć siromašnim porodicama, sa odličnom idejom o tome kako iskoristiti plahte.

"Sve plahte isporučene su kompaniji u Poljskoj sa kojom sarađujemo. Oni režu plahte u manje komadiće krpi koje se koriste za čišćenje mašina u elektronskoj industriji. Krpe koje su napravljene od plahti su najvišeg kvaliteta jer su proizvedene od 100 postotnog pamuka te stoga možemo dobiti dobru cijenu za njih od kompanija kojima je potrebna takva vrsta krpa," objašnjava menadžer centra Kasper Kristiansen iz Vojske spasa.

Kao dobrotvorna NVO, Vojska spasa će upotrijebiti novac kako bi pomogla siromašnim porodicama da žive bolje, a na taj način, plahte koje su bile predviđene za uništavanje završit će kao pomoć mnogim siromašnim porodicama.

"Ja sam veoma sretna da smo uspjeli pronaći dobro rješenje, tako da sve te plahte nisu završile kao otpad. Zaista je savršeno to što su te plahte u isto vrijeme čak mogle generirati novac za dobrotvorne svrhe," kaže Kathrine Møller Nielsen.

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office