Skip to main content
Lars Larsen

LARS LARSEN PUNI 70

Datum: 03/08/2018

Author: Martin Fyn Aamand, Head of Communications & PR

Kategorija: History , People

6. avgusta 2018, osnivač i vlasnik JYSK-a, Lars Larsen, će napuniti 70 godina.

Kako bismo proslavili ovaj jubilarni rođendan našeg osnivača,  ovdje možete saznati malo više o čovjeku koji je 1979.  godine otvorio prvu JYSK prodavnicu u svijetu. 

  • Lars LarsenLars Larsen je rođen 6. avgusta 1948, u 13.08 h u gradiću Arnborg u Centralnom Jutlandu, u Danskoj. Otac mu je preminuo nekoliko mjeseci ranije, pa je njegova majka ostala sama s “malim Larsom” i njegovih troje braće i sestara.
     
  • Nekoliko godina kasnije, porodica se preselila u Thy u Sjevernom Jutlandu, gdje je Lars Larsen odrastao i okušao svoju snagu u raznim vanškolskim poslovima. Kada je napustio školu, dobio  je prvi stalni posao kao postavljač zavjesa.
     
  • Nakon turbulentne godine s mnogo pređenih kilometara na putu i mnogo napornog rada, Lars Larsen je smatrao da je vrijeme za promjenu. Iskoristio je priliku da postane rukovodilac odjela za jorgane i madrace u istoj kompaniji.
     
  • Vrijeme provedeno kao rukovodilac odjela se pokazalo za Larsa Larsena kao veoma edukativno, gdje je stekao veliko znanje o svim vrstama kućnih tekstila. Kao rukovodilac odjela, također  je bio odgovoran za kupovinu proizvoda, posjete fabrikama  dobavljača i čak pisanje članaka za lokalne novine.
     
  • Prvi članak koji je Lars Larsen napisao imao je naslov “SLUPAO SE KAMION – oštećena roba vrijedna 100.000 DKK”. Kao pravi trgovac, kupio je nekoliko madraca sa oprugama, koji su bili prljavi nakon pada iz kamiona. Lars Larsen je iskoristio ovu priliku za publicitet, i prodaja je išla dobro.
     
  • Kasnih ‘60-ih, Lars Larsen i njegova supruga su se preselili u  Aalborg u Sjevernom Jutlandu, gdje je njegova supruga našla posao. Ovdje su kasnije dobili dvoje djece - sina i kćerku.

Aalborg åbning

  • 1971. godine, Lars Larsen nastavlja karijeru rukovodioca prodavnice u MinusService, koja prodaje kućne tekstile jeftinije od svojih konkurenata, jer nije uključena usluga za kupce. Nakon velikog uspjeha, Lars Larsen otvara dvije dodatne prodavnice, jednu u Aalborgu i jednu u Aarhusu.
     
  • Nadahnut međunarodnim lancem maloprodajnih prodavnica i svojim iskustvom u maloprodaji, Lars Larsen je htio da pokrene sopstveni lanac prodavnica, gdje je htio širi asortiman kućnog  tekstila po nižim cijenama, ali uključujući i dobru uslugu za kupce.
     
  • Lokaciju za prodavnicu je našao u Silkeborgveju u Aarhusu,  i prva prodavnica pod nazivom Jysk Sengetøjslager otvorena  je 2. aprila 1979.
     
  • Od tada je odlično umjeće trgovanja Larsa Larsena JYSKu, naziv koji je kompanija dobila 2001, osiguralo međunarodnu ulogu među najvećim svjetskim lancima prodavnica, sa više od 2.600 prodavnica u 50 zemalja.

Store front

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office