Skip to main content
Održivi JYSK projekti

JYSK West Balkan projekti za bolje sutra

Datum: 24/01/2024

Author: Zvjezdana Novak, Communications Manager JYSK Slovenia, Croatia, BiH and Serbia

Kategorija: People , Sustainability

Briga o životnoj sredini, podsticanje zelenog razmišljanja i inicijative koje unapređuju život stanovništa u gradovima u kojima posluje, veliki su dio JYSKove svakodnevice i bitna stavka njegovog poslovanja. Društveno odgovornim akcijama firma želi da se zahvali svojim kupcima i da podrži njima važne inicijative, dok svojim zelenim projektima želi uljepšati igrališta, škole i gradove kao i da da svoje zaposlene podstakne da postanu ambasadori odgovornijeg i održivijeg poslovanja.

Tako je u prva tri mjeseca nove finansijske godine sprovedeno osam JYSK zelenih projekata, sa ciljem podizanja svijesti o ekologiji i različitim praksama uz koje svi mogu dati svoj doprinos zdravijoj i ljepšoj životnoj sredini.

JYSK ZA MOJ ZELENI GRAD IDE DALJE 

JYSK projekti za bolje sutra Projekat „JYSK za moj zeleni grad“, od septembra je posjetio Marčanu, Drage kraj Biograda na Moru, Zaječar, Obrenovac i Novi Sad  i uljepšao ih novim zelenim površinama i obnovljenim košarkaškim igralištem.

Zahvaljujući inicijativi učiteljica i zajedničkom trudu JYSK zaposlenih i učenika škole, Osnovna škola Marčana dobila je zelene kutke za učenje i druženje na svježem zraku. Košarkaški teren i školsko dvorište Ekonomsko-trgovačke škole u Zaječaru su, uz nove koševe, suncobrane i obnovljene tribine, zasjali u modernijem i zelenijem ruhu, dok je Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj u Obrenovcu dobila trideset zimzelenih sadnica, o kojima će se zajedno brinuti učenici i učitelji.

 

 

Školsko dvorište osnovne škole u Obrenovcu

Park Mira u Novom Sadu, u kojem je oluja nedavno uništila skoro četiri hiljade stabala, takođe je dobio novu zelenu površinu, koju su zajedno uredili JYSKovi zaposleni i radnici JKP „Gradsko zelenilo“ Novi Sad.

PODRŠKA NAJVEĆOJ PLOGGING TRCI U HRVATSKOJ

JYSK foto kutak u Ekotlonu

JYSK je u septembru bio ponosni sponzor Ekotlona – najveće plogging trke u Hrvatskoj, koja je još jednom uspješno spojila ekologiju, edukaciju i rekreaciju.

Brojni rekreativci su sunčano subotnje jutro proveli na zagrebačkom jezeru Bundek kako bi ga zajedno očistili od smeća i uživali na svježem zraku.

Mnogi učesnici su se nakon trčanja ili lagane šetnje, zaputili u JYSK zonu za odmor, u kojoj su se mogli zabaviti u simpatičnom foto kutku i educirati uz zanimljive ekološke drštvene igre i poruke.

 

 

 

 

PLASTIC FREE KANCELARIJA I PRODAVNICE

Bez plastike

Prvi dan jeseni označio je i Plastic free promjene u JYSK kancelariji u Zagrebu. Uvedeni su dodatni punktovi za odvajanje otpada, smanjen je broj pojedinačnih kanti za smeće i uklonjeni su plastični spremnici za vodu.

Na ulazu u kancelariju, smestio se i novi Plastic free kutak sa popisom pravila i recikliranim vrećicama, kojima se kolege uvek mogu poslužiti.

Osim u kancelariji, ova pravila su se od prošle sedmice počela primenjivati i u svim JYSK prodavnicama u Hrvatskoj.

 

 

 

 

 

ODRŽIVA ČAROLIJA PRAZNIKA

Treću godinu za redom, kampanjom „Čaroliju praznika pokreću tvoje ruke“ JYSK je svoje kupce pozvao da uz malo truda i puno inspiracije iz prirode stvore prazničnu dekoraciju, koja osim jedinstvenog izgleda, ima i održiviji karakter.

JYSK

Uz zeleno razmišljanje, cilj ove kampanje bio je podsjetiti na radost kreiranja nečega svojim rukama i traženja inspiracije u šumi, bašti ili obližnjem parku – jer upravo tamo se nalaze najjednostavnije, ali i najefektivnije dekoracije.

Mnoge domove ovih praznika krasile su kreativne i održive dekoracije, koje su uz #JYSKCarolijaPraznika njihovi autori dijelili na društvenim mrežama.

Iako su kao temelj koristili nekoliko JYSK proizvoda iz prazničnog asortimana, kao finalni rezultat dobili su potpuno drugačije ukrase, što je još jednom potvrdilo da su, uz malo mašte i kreativnosti, mogućnosti brojne.

U ovoj kampanji svake godine učestvuje sve veći broj influencera i kupaca, koji su svojim maštovitim ukrasima još jednom potvrdili da je priroda zaista najbolja inspiracija.

 

 

 

JYSK Čarolija praznikaJYSK Čarolija praznika

ZELENI POGLED NA BUDUĆNOST

JYSK u budućnosti planira brojne akcije sa ciljem promocije održivosti i donošenja pozitivnih promjena u zajednice u kojima posluje. Dugoročan cilj firme je integrisati ekološku održivost u sva relevantna područja svog poslovanja, a projekti kao što je „JYSK za moj zeleni grad“ odličan su primjer lijepe saradnje JYSKa i lokalne zajednice, koji uveseljavaju i inspirišu zaposlene, građane i nove generacije.

Latest news

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office