Skip to main content
JBA team

JYSK talent akademija – ulaganje u nadarene

Datum: 24/07/2022

Author: Zvjezdana Novak, Communications Manager JYSK Slovenia, Croatia, BiH and Serbia

Kategorija: Careers & HR , People

JYSK BiH svojim je talentima pružio nove mogućnosti i osigurao uspješan završetak prve generacije polaznika Talent akademije.

JYSK je prisutan u 50 zemalja svijeta uz naglasak na daljnju ekspanziju kao i u preuređenja postojećih prodavnica. Jednak je plan razvoja kako za tržište BiH tako i za ostatak tržišta. No, kako bi bili spremni za uspješno provođenje planova, potrebni su dobri lideri. Retail generalno u svijetu bilježi veliku fluktuaciju osoblja, a JYSK aktivno radi na tome da to ne bude tako.

Kompanija je preduzela dodatan korak i startala sa novom inicijativom -  Talent akademijom.

Talent akademija ima za cilj u ranoj fazi identifikovati i prepoznati potencijale i talente unutar kompanije sa mogućnostima za napredovanje.

Uvodni trening
Uvodni trening  bio je sa Anom Zlopašom, Training and recruiting coordinatoricom za Sloveniju, Hrvatsku, BiH i Srbiju

Ana Zlopaša, Training and recruiting coordinator za JYSK West Balkan koja je vodila treninge i edukacije za talente u BiH kaže: „Želimo biti još bolji u prepoznavanju i upravljanju potencijalima svojih zaposlenika i razvijati ih već u ranoj fazi jer imamo sjajne ljude kojima samo treba dati priliku.“

U prvom krugu su se regrutovali zaposlenici te su se na taj način odredile grupe polaznika prve generacije Talent akademije. Grupa je odabrana u oštroj konkurenciji među desecima istaknutih JYSKovih zaposlenika.

Sam razvojni program sastojao se od uvodnog teoretskog dijela te praktičnog sa puno „roll play“ situacija koje su prema riječima jednog od polaznika akademije,  Edina Tarahija iz Viteza svima bile najzanimljivije:

„S obzirom da se svi prvi put srećemo sa Talent akademijom moram priznati da sam pozitivno iznenađen cjelokupnom organizacijom. Mislio sam da će biti dosta općenito i puno teorije, ali u stvarnosti je bilo mnogo više prakse gdje smo svi bili konstantno uključeni kroz razne workshopove i treninge. Mnogo smo naučili o JYSK vrijednostima, internoj organizaciji, praćenju rezultata i feedbacku.“

Dipoloma
Jedan od polaznika Talent akademije Edin Tarahija iz Viteza sa Igorom Opačićem, Retail managerom za BiH (lijevo) i Alenom Kastelic, HR Business Partnerom (desno)

Ovo je nešto potpuno novo za JYSK BiH, nastavlja Ana.

„Unutar JYSKa već postoji jasna ljestvica razvoja karijere: Store manager – District manager – Retail manager. Sa Talent akademijom uveden je četvrti korak. U prošlosti je korak od prodavača do Store managera bio prilično dug, sa ovim programom vješti zaposlenici imaju priliku vrlo brzo postati pomoćnici Store managera.“

Polaznici prve generacije Talent akademije, u junu 2022. godine su završili svoj razvojni program i spremni su za nove izazove.

Polaznici Talent akademije

I za kraj Ana je poručila: Čestitam svim polaznicima!  Imamo velika očekivanja i radujemo se da vidimo kako će polaznici prve generacije Talent akademije rasti kroz naredne mjesece.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Latest news

Lars Larsen

JYSK sjećanja: Sretan rođendan, Lars Larsen!

05/08/2022 - U ovom specijalnom izdanju JYSK sjećanja slavimo našeg osnivača Larsa Larsena.

Ventsislav talks about the future of Logistics

Ventsislav govori o budućnosti logistike

27/07/2022 - Prije godinu dana je Ventsislav Chavdarov počeo raditi kao Logistic Manager u Distributivnom centru Božurište (DCB). Od tada su implementirana dva nova važna projekta u DCB-u.

Talent akademija JBA

JYSK talent akademija – ulaganje u nadarene

24/07/2022 - JYSK BiH svojim je talentima pružio nove mogućnosti i osigurao uspješan završetak prve generacije polaznika Talent akademije.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office