Skip to main content
MADE IN GREEN by OEKO_TEX label

JYSK predstavlja novu oznaku za zaštitu okoliša

Datum: 25/11/2019

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Kategorija: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment

Šta je to MADE IN GREEN by OEKO-TEX?

  • Oznaka MADE IN GREEN OEKO-TEX je proširenje oznake OEKO-TEX Standard 100, koja, osim što osigurava da proizvod nema štetnih hemijskih sastojaka, garantira i ekološko te društveno odgovornu proizvodnju proizvoda.
  • Oznaka je dodatna garancija uz JYSKov Kodeks ponašanja dobavljača i također postavlja stroge zahtjeve u pogledu etične i društveno odgovorne proizvodnje.

Kao dio stalnih nastojanja da zaštitimo okoliš i korisnike, JYSk predstavlja znak MADE IN GREE by OEKO-TEX na tekstilnim proizvodima.

Već duži niz godina su JYSKovi korisnici bili zaštićeni od štetnih nivoa hemikalija u tekstilnim proizvodima jer svi tekstilni proizvodi u JYSKu ispunjavaju OEKO-TEX zahtjeve.

Ali, JYSK stremi ka još višim ciljevima pa će od decembra 2019. uvesti novu oznaku MADE IN GREEN by OEKO-TEX.

Uvođenjem oznake MADE IN GREEN by OEKO-TEX, JYSK postavlja još više zahtjeve da bi se osiguralo da se proizvodnja tekstila odvija uz poštovanje ljudi i okoliša,

“Zaista se veselimo uvođenju oznake MADE IN GREEN by OEKO-TEX. To što imamo stroge zahtjeve prema dobavljačima u pogledu ljudskih prava, prava zaposlenika i zaštite okoliša, nije nikakva novost za JYSK. Međutim, zahtijevanjem oznake MADE IN GREEN by OEKO-TEX od dobavljača olakšat će se komunikacija s našim korisnicima”, kaže Ninna Bilstrup Rask, Compliance Specialist (specijalist za usklađenost) u JYSKu.

Ninna Bilstrup Rask
Ninna Bilstrup Rask, Compliance Specialist u JYSKu.

Osim toga, oznaka osigurava transparentnost duž cijelog lanca nabave.

“Unosom jedinstvenog identifikacionog broja proizvoda s oznake na OEKO-TEX web lokaciji korisnik može naći tačnu fabriku u kojoj je određeni proizvod napravljen”, objašnjava Ninna.

Važan korak

MADE IN GREEN by OEKO-TEX je oznaka koja se može staviti na proizvode koji imaju certifikat OEKO-TEX Standard 100 i STeP by OEKO-TEX. Ti certifikati garantiraju da proizvodi ne sadrže štetne supstance i da su proizvedeni u ekološkim i društveno odgovornim objektima.

“JYSK kontinuirano poduzima nove korake ka smanjenju negativnog utjecaja na okoliš, a uvođenje oznake MADE IN GREEN by OEKO-TEX je važan dio tog procesa. Stoga sam zaista sretna da sad možemo ponuditi ovaj vodič za naše korisnike te da će mnogi naši tekstili imati tu oznaku”, kaže Kathrine Møller Vinther, Category Manager (menadžerica kategorije) u JYSKu za posteljinu, plahte i peškire, između ostalog.

Oznaka MADE IN GREEN by OEKO-TEX na proizvodima će zamijeniti postojeću oznaku OEKO-TEX Standard 100. Prvi proizvodi koji će dobiti tu oznaku će biti posteljine, plahte i peškiri, a proizvodi s novom oznakom stižu u prodavnice počevši od decembra 2019.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office