Skip to main content

JYSK je sada certificiran u području recikliranja

Datum: 24/05/2023

Autor: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: CSR , Product Assortment , Strategy

Prevod: www.languagewire.com

Nekoliko godina je JYSK prodavao proizvode s recikliranim materijalima certificiranim prema globalnom standardu za reciklažu Global Recycled Standard (GRS), a sada je JYSK postao certificiran kao kompanija.

Šta je GRS? 

Global Recycled Standard (GRS) je međunarodni dobrovoljni standard koji verificira reciklirane materijale i prati ih od pogona za reciklažu do finalnog proizvoda. Da bi se osiguralo utvrđivanje porijekla, sve karike u lancu nabave moraju biti certificirane, uključujući JYSK.

Nezavisni revizori su pažljivo pregledali JYSKov rad s recikliranim materijalima i kao rezultat toga je sada JYSK dobio GRS certifikat koji uključuje naše poslovanje. 

“Želimo povećati upotrebu recikliranih materijala kako bismo podržali napredak ka više kružnoj ekonomiji. Važno nam je da možemo dokumentirati da su materijali koje koristimo zaista reciklirani materijali. Certifikat treće strane kao što je GRS nam s tim može pomoći”, kaže Lars Høgh Jensen, Packaging Development Specialist.

Brz i važan razvoj

U posljednje dvije godine je broj proizvoda s certifikatom GRS-a brzo narastao.

Sara og pyntepude
Sara Højgaard Rasmussen, Category Manager, Home Textiles.

Prema Sari Højgaard Rasmussen, koja je Category Manager za Home Textiles (Kućni tekstili), danas je punjenje gotovo svih jastuka s certifikatom GRS-a i napravljeno od recikliranih plastičnih boca. Sada je fokus na tekstilima.

"Kretanje ka povećanju količine recikliranih materijala se brzo odvija, ali ne bi trebalo ići ništa brže nego što naša poznata kvaliteta može pratiti. Mi se za to brinemo kroz naše kontrole kvalitete", kaže Sara.

Sara vidi da je razvoj na tržištu općenito brz.

"Mnogo je lakše danas nego prije dvije godine. Dobavljači imaju drugi način razmišljanja - danas se podrazumijeva da tražimo GRS", kaže Sara.

A povećanje u upotrebi recikliranih materijala i u JYSKu i na tržištu općenito je važno.

"U suštini, sve je to zbog brige za okoliš. Velika kompanija kao što je JYSK mora, naravno, preuzeti odgovornost. I kao Category Manager, i ja sudjelujem u toj odgovornosti - moram zaista vjerovati u nju”, kaže Sara i dodaje:

"Činjenica da je JYSK sada dobio vlastiti GRS certifikat šalje jasan znak da mi stojimo iza ovoga i da vjerujemo strukturi.”

Pyntepuder
Danas se GRS certifikat prvenstveno nalazi na poliesteru i pamuku, npr. skoro svi JYSKovi jastuci su GRS certificirani, između ostalog MALVA, AGERTIDSEL i HORNFIOL. Sva tri jastuka se sastoje od 100% recikliranog i upotrijebljenog punjenja od poliestera.

 

Latest news

New PoS

Uvođenje jedinstvenog trgovanja (Unified Commerce) se ubrzava

31/05/2023 - Novo prodajno mjesto dolazi s mnogo novih osobina. A sada se ubrzava uvođenje.

Garden

JYSK želi da svi uživaju u ljetu

25/05/2023 - JYSK je više nego spreman da pomogne kupcima da uživaju u ljetu s odličnim ponudama vrtnog namještaja.

Sara

JYSK je sada certificiran u području recikliranja

24/05/2023 - Godinama je JYSK prodavao proizvode certificirane prema globalnom standardu za reciklažu Global Recycled Standard (GRS), a sada je JYSK postao certificiran kao kompanija.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office