Skip to main content
Budi podrška

JYSK fotelje kao mjesta povjerenja za žrtve nasilja širom BiH

Datum: 01/12/2023

Author: Zvjezdana Novak, Communications Manager JYSK Slovenia, Croatia, BiH and Serbia

Kategorija: People

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u JYSK prodavnici Novo Sarajevo održala se press konferencija „Sigurne kuće - mjesto povjerenja: Budi podrška!“.

Ovaj je događaj označio početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma“ u BiH, a JYSK, AVON i magazin Ljepota i zdravlje udružili su se kako bi zajedno osudili sve oblike nasilja, podigli svijest o ovoj važnoj temi i pružili podršku Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži BiH, koje pomažu žrtvama nasilja.

MJESTA POVJERENJA KAO SIMBOL SIGURNOSTI I TOPLINE

JYSK, koji svojim donacijama godinama pomaže rad sigurnih kuća, kao znak podrške Fondaciji lokalne demokratije i Sigurnoj mreži BiH, svojim je namještajem opremio „sigurne kuće - mjesta povjerenja“ širom zemlje. Time je podstakao stvaranje sigurnih sredina, koja pružaju zaštitu ženama i djeci izloženima porodičnom nasilju.

Budi podrška

„JYSK se kao kompanija oštro protivi bilo kakvom obliku nasilja i godinama pomaže rad Sigurnih kuća tako da su donirane fotelje simbol sigurnosti i topline, kojima bi trebao zračiti svaki dom, a koje smo nazvali ‘mjestom povjerenja‘. To je mjesto na kojem se svaka osoba u sigurnom okruženju može slobodno izraziti i ispričati svoju priču.“, rekao je Zlatan Bajić, JYSK District manager za BiH i dodao:

Situacije kojima svjedočimo u posljednje vrijeme su poražavajuće, ne samo u BiH nego širom regiona i to je nešto što svi trebamo pokušati promijeniti pružajući podršku.“

PORAST BROJA SLUČAJEVA PORODIČNOG NASILJA

Budi podrška

Jasmina Mujezinović, direktorica Fondacije lokalne demokratije osvrnula se na podatke o porastu broja slučajeva porodičnog nasilja i ukazala na važnost ove i sličnih akcija. „U periodu poslije pandemije došlo je nažalost do porasta broja prijava nasilja u porodici za oko 30 posto. Sigurne kuće su važne jer predstavljaju sigurno mjesto za žrtve nasilja u porodici. Kampanje kao što je ova su značajne, jer se šalje poruka ženama koje žele da prestanu da trpe nasilje da zaista postoji mjesto u kojem će biti zaštićene”, rekla je.

Kampanju „16 dana aktivizma“ obilježit će brojne akcije sa ciljem podsticanja institucionalnog rješavanja problema porodičnog nasilja u BiH i brojnim drugim zemljama svijeta. Kampanja će završiti na simboličan datum, 10. decembra, kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava.

Latest news

Three colleagues from JYSK stores ready to share their favourite new products.

Omiljeni proizvodi troje kolega iz prodavnice

29/04/2024 - Troje kolega iz JYSKovih prodavnica je ponovo spremno da priča o svojim apsolutno omiljenim proizvodima iz novog asortimana.

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office