Skip to main content
40 års jubilæum

Jéan proslavlja 40 godina u JYSKu

Datum: 08/05/2019

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Kategorija: Careers & HR , History , People

Prva slavljenica jubileja od 40 godina u JYSKu proslavljena je 2. maja u Danskoj. Jéan Brøns je zaposlena kao treća zaposlenica od strane JYSKovog osnivača Larsa Larsena 1979. godine. 40 godina kasnije, Jéan je još uvijek sretna što je dio JYSK putovanja. 

(Kliknite na fotografiju da vidite više slika sa proslave. Fotografije: Morten Holst Henriksen)

Iako je sijalo sunce, vjetar u sjevernom dijelu Danske dobro je zavijorio više od 40 zastava koje su snažno lepršale, dok je devetmetarska srebrno-siva limuzina stizala ispred JYSK prodavnice u Skalborgu 2. maja tačno u 8 sati.

"Ovo je ludo!"

larsen og jean
Osnivač JYSKa, Lars Larsen i njegova supruga Kris, poznavali su Jéan još prije nego što je osnovan JYSK.

Ovo je bila prva reakcija ključne ličnosti dana, nakon što je osnivač JYSKa, Lars Larsen, otvorio vrata i pružio 60-godišnjoj Jéani Brøns više nego zaslužen zagrljaj. Zajedno sa svojim suprugom, Allanom Bronsom i njenim unukom, Jonasom, pokupljena je kod kuće i odvezena u prodavnicu u velikoj limuzini.

Na kraju crvenog tepiha, koji je odmotan za posebnu priliku, prijatelji, porodica, kolege i bivše kolege bili su spremni dočekati i proslaviti sa Jéan, koja je nakon 40 godina u JYSKu, prva zaposlenica koja je dostigla impresivnu godišnjicu.

„Radio sam zajedno sa Jéan, jer smo oboje bili zaposleni u kompaniji MinusService, i veoma sam ponosan što mogu proslaviti s njom njenu 40-godišnjicu u JYSKu. Jéan je uvijek bila tu i za mene i za JYSK, i zbog toga sam vrlo zahvalan. Ona je naš veoma dobar ambasador i ambasador svim našim mladim ljudima koji rade u prodavnicama“, rekao je Lars Larson, koji je učestvovao u proslavi zajedno sa svojom suprugom Kris, koja je takođe poznavala Jéan prije JYSKa.

Porodica je bila dio JYSKa

Unutar prodavnice od kase je napravljen švedski stol sa pitama od jagoda i pićem za dobrodošlicu, a između kreveta, polica sa jastucima i drugim artiklima za uređenje doma, postavljen je dugi stol za sve goste uz švedski stol sa zakuskom.

Allan Brøns
Jéanin suprug, Allan Brøns, bio je sretan što je zajedno sa porodicom proslavio Jéanin jubilej. Takođe je pomagao u JYSKu kroz sve ove godine.

„Znam da je bila veoma uzbuđena, jer je bila veoma tiha cijelo jutro. Srećan sam što danas možemo s njom proslaviti ovu posebnu godišnjicu”, rekao je Jéanin muž Allan Brøns i nastavio:

„Jéan i ja smo postali partneri kada smo imali 14 i 16 godina, tako da sam od početka uz nju. Bilo je zabavno biti dio toga“, rekao je Allan Brøns, koji je zajedno sa svoje dvije kćeri pomagao u JYSKovoj prodavnici, gdje je Jéan bila Store Manager (rukuvodilac prodavnice) 34 godine. 

Počelo je u Aalborgu

Jéan je bila zaposlena u JYSK prodavnici broj tri u Aalborgu u Danskoj, kao zaposlenica broj tri. Samo 26 dana nakon što je prva JYSKova prodavnica prvi put otvorila vrata u gradu Aarhusu. Ubrzo nakon toga, preselila se u drugu prodavnicu u sjevernom dijelu Danske, u gradu po imenu Skalborg, gdje se brinula o poštanskim narudžbama. Jednog dana Lars Larsen je svratio do prodavnice i pitao Jéan da je provoza u automobilu. 

 “Vozili smo se od Skalborga do Støvringa (drugi grad) i kada smo došli u veliku zgradu u Støvringu, Lars Larsen je rekao: "Ovdje ćeš biti Store Manager", kaže Jéan, koja je u početku odbila odličnu ponudu Larsa Larsena. 

40 godina Jéan Brøns u JYSK-u

  • Radila je zajedno sa Lars Larsenom u kompaniji MinusService, prije nego što je osnovao JYSK
  • Kao zaposlenica broj tri zaposlena je 1979. godine, kada je Lars Larsen otvorio JYSK prodavnicu broj tri u Aalborgu
  • 1980 – 1981: Rukovala je poštanskim narudžbama u JYSKovoj prodavnici u Skalborgu
  • 1981 – 2015: Store Manager u JYSKovoj prodavnici u Støvringu
  • 2015 - : Sales Assistant (prodavačica) u JYSK prodavnici u Nørresundbyju.

 

„Nikada nisam željela da probam druge stvari. A ako ste zadovoljni onim što radite, zašto onda pokušavati nešto drugo?”
- Jéan Brøns | Slavljenica 40. godišnjice u JYSKu.

Ali nakon što je imala malo vremena za razmišljanje, odlučila je da prihvati novi izazov u Støvringu, gdje je ostala 34 godine kao Store Manager. 

“Bilo je to uzbudljivo vrijeme, ispunjeno izazovima, ali i puno zabave. I naravno, ponekad je bilo teško raditi. Ali jednostavno sam sretna što radim ovdje, i sviđa mi se moj posao. Volim prodavnicu i da pružam odličnu uslugu kupcima”, kaže Jéan Brøns. 

Da li ste ikada htjeli da probate nešto drugo osim JYSKa?

„Nikada nisam željela da probam druge stvari. A ako ste zadovoljni onim što radite, zašto onda pokušavati nešto drugo?” pita se Jéan. 

åbning af Aalborg
Tako je izgledalo kada je JYSK prodavnica broj tri otvorena u Aalborgu 30. aprila 1979. godine. I ovdje je Jéan Brøns započela karijeru u JYSKu.

Morala sam da zapamtim sve cijene

Međutim, ona se sjeća jednog puta, kada joj je misao prošla kroz glavu, i razmišljala je o zamjeni života u prodavnici sa zemljom i biljkama.

„Kada smo nabavili elektroniku u prodavnici, razmišljala sam o tome da postanem vrtlar, jer trave ne trebaju barkod ili nešto slično“, smije se Jéan. 

Prema slavljenici jubileja, tehnologija je također jedna od stvari koja se najviše promijenila u proteklih 40 godina u JYSKu.

„Kada sam počela raditi u JYSKu, morali smo da zapamtimo cijene svih artikala u prodavnici, a kada bismo došli do kase, morali smo da unesemo cijenu u jednu od četiri grupe artikala. Danas je to sasvim drugačije. Svi koncepti koje sada imamo potpuno su drugačiji od ranije. Ranije, ako bismo pronašli ugao u prodavnici s kojim smo htjeli nešto da uradimo, samo bismo to uradili. Danas je to mnogo strukturiranije. Ali mislim da je to dobra stvar”, kaže Jéan.

Ambasadorica za JYSK

Jesper Kjældgaard
Store Manager (rukovodilac prodavnice) u JYSKu u Niresundbyju, Jesper Kjældgaard, čestitao je Jéan godišnjicu u ime svih svojih kolega.

2015. godine Jéan je zamijenila posao Store Managera u Støvringu za posao Sales Assistanta u drugoj JYSK prodavnici u sjevernom dijelu Danske kako bi dobila više vremena sa svojom porodicom, a posebno sa svojim unucima. Ali, kako kaže njen rukovodilac, Store Manager Jesper Kjældgaard, ne možete reći da Jéan radi već 40 godina, naprotiv. 

„Zadivljujuće je iskusiti radost i oduševljenje sa kojim još dolazite na posao nakon 40 godina. Siguran sam da se sve naše kolege danas slažu sa mnom, da ne možete reći da ste ovdje već 40 godina. I dalje sve svoje zadatke rješavate istom energijom i radoznalošću - rekao je, između ostalog, Jesper u svom govoru sljavljenici tokom proslave u Skalborgu. 

Nema planova za odustajanje

Jéanino dugogodišnje iskustvo u JYSKu bit će od koristi mnogim mladim kolegama u prodavnicama. Iskustvo je veoma vrijedno za osnivača JYSKa, Larsa Larsena.

„To je velika prednost, jer u našim prodavnicama imamo mnogo mladih ljudi, kojima Jéan može pomoći i dati smjernice. Nadam se da želi ostati s nama još nekoliko godina“, kaže Lars Larsen. 

"Prošlo je 40 uzbudljivih godina. Vidjet ćemo koliko će ih još biti,”  
- Jéan Brøns | Sales Assistant iu JYSK, Nørresundby.

Prema Jéan Brøns, ona neće ostati još 40 godina u JYSKu, ali za sada nema namjeru da odustane. Ključna ličnost dana bila je i posljednja osoba koja je održala govor na dan proslave. Jer, iako se smirenoj slavljenici jubileja obično ne sviđa ova vrsta pažnje, ipak je to još uvijek bilo dobro iskustvo za slavlje u JYSKu.

„Željela bih da se zahvalim Larsu Larsenu što me je angažovao prije mnogo godina. Isto tako želim da se zahvalim svima vama koji ste danas došli da proslavite sa mnom. To je i impresivno i pomalo šokirajuće za mene, ali prije svega vrlo, vrlo lijepo. Prošlo je 40 uzbudljivih godina. Vidjet ćemo koliko će ih još biti,” završila je Jéan.

Jéan Brøns
Jéan je imala 20 godina, kada je počela raditi u JYSKu. U početku je plan bio da postane pripravnica u banci, ali onda je upoznala Larsa Larsena, a sada može proslaviti 40. godišnjicu u JYSKu.

 

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ove godine bit će 45 godina otkako JYSK posluje, a istovremeno JYSK Njemačka slavi 40. godišnjicu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office