Skip to main content
JYSK zaposlenici

Istraživanje interne komunikacije: Zadovoljstvo zaposlenih u JYSKu Hrvatska na iznadprosječnom nivou

Datum: 14/06/2021

Author: Zvjezdana Novak, Communications Manager JYSK Slovenia, Croatia, BiH and Serbia

Kategorija: Awards , People

Tokom ove godine sprovedena je analiza interne komunikacije sa ciljem dobijanja informacija  o zadovoljstvu internom komunikacijom, angažovanosti zaposlenih i privlačnosti poslodavca. Istraživanje je sprovela grupa profesora sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i istraživača iz IntComOrg.

Podaci prikazani u izvještaju prikupljeni su u sklopu projekta „Doprinos interne komunikacije uspješnosti organizacije: položaj, kanali, mjerenje i odnos sa povezanim konceptima“, koji finansira Hrvatska zaklada za znanost.

Ovom analizom je obuhvaćeno 26 organizacija u Hrvatskoj sa obimom zaposlenih od 60 do 10.000, a u samom istraživanju je učestvovalo 3.457 zaposlenih, od čega je 128 njih zaposleno u JYSKu.

Glavni elementi istraživanja su:

1.            ZADOVOLJSTVO INTERNOM KOMUNIKACIJOM

2.            ANGAŽOVANOST NA RADU

3.            PRIVLAČNOST POSLODAVCA

4.            STEPEN ISPUNJENOSTI PSIHOLOŠKOG UGOVORA

5.            ORGANIZACIJSKA PODRŠKA

 

 

 

 

 

 

Najpopularniji komunikacijski kanali među zaposlenima svih organizacija u istraživanju su posebno razvijene aplikacije za internu komunikaciju, video objave, korporativne društvene mreže i sastanci.

Na skali od 1 do 7, prosječno zadovoljstvo zaposlenih u JYSKu iznosi 5,5 čime je JYSK zauzeo odlično 2. mjesto od 26 kompanija obuhvaćenih  istraživanjem.

Kada je riječ o pojedinačnim segmentima interne komunikacije za zaposlene u JYSKu, iznadprosječnim se pokazalo zadovoljstvo horizontalnom komunikacijom, korporativnom informisanošću kao i kvalitetom medija komunikacije. Nakon toga slijede zadovoljstvo komunikacijom sa nadređenima, komunikacijskom klimom i komunikacijom na sastancima.

Takođe, rezultati pokazuju da su zaposleni u JYSKu značajno zadovoljniji svim aspektima interne komunikacije što uključuje i zadovoljstvo povratnim informacijama kao i neformalnom komunikacijom.

Takođe, ispitana je i angažovanost zaposlenih koja je kod JYSKovih zaposlenih veća od prosječne.

Iznad prosjeka su se pokazale sljedeće osobine zaposlenih:

 • zapsoleni u JYSKu nikad ne odustaju čak i kada se pojave problemi
 • vrijeme im brzo prolazi kada rade
 • potpuno se fokusiraju na svoj posao
 • sretni su kada intenzivno rade
 • ponosni su na svoj posao
 • pršte od energije i osjećaju se snažno i energično.

Kada je riječ o percepciji organizacije među zaposlenima, JYSK je zauzeo 4. mjesto.

Iznadprosječnim su se pokazale sljedeće karakteristike:

 • organizacija je orijentisana na kupce
 • dobar odnos sa kolegama i nadređenima
 • vesela radna okolina
 • prilika za prenošenje znanja drugima
 • organizacija je društveno odgovorna

 

 

 

 

 

Sve gore navedene stavke pokazuju statistički značajno više rezultate u odnosu na ostale zaposlene iz ukupnog uzorka.

Ovo istraživanje je pokazalo da su zaposleni u JYSKu prosječno zadovoljni poslom, a percipiraju da imaju znatno veću organizacijsku podršku, kao i stepen ispunjenosti psihološkog ugovora u poređenju sa prosjekom svih zaposlenih u istraživanju. Psihološki ugovor se odnosi na uvjerenja o uzajamnim obvezama zaposlenog i poslodavca i ona podrazumijevaju očekivanja zaposlenih o određenim vrstama nagrada i naknada za rad koje je poslodavac obećao prilikom zapošljavanja, a koja se upoređuju sa onim što je poslodavac kasnije ispunio.

 

Latest news

Ireland status

Od 10 do 20 prodavnica: JYSK Irska je spreman za sljedeći korak

21/07/2021 - Uprkos pandemiji, JYSK Irska je uspio da privuče mnoge kupce i postigne sjajne brojeve u prodaji, podjednako putem interneta i u prodavnicama. U finansijskoj godini 2021./2022. JYSK Irska želi poduplati broj prodavnica s 10 na 20.

Liverpool

Atmosfera uz Sales Attitude je došla do usijanja

15/07/2021 - Završio je prvi mjesec takmičenja Sales Attitude Competition i u toku je druga runda. U Ujedinjenom Kraljevstvu, pobjednik 1. runde željno iščekuje nastavak.

JYSK will cut carbon emissions in half

JYSK će prepoloviti emisije ugljika

13/07/2021 - Održivost je dio JYSKove agende i preduzete su mnoge nove inicijative. Nedavno smo postavili ciljeve za smanjenje naših emisija stakleničkih plinova.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office