Skip to main content
JYSK tim na Ekotlonu

JYSK West Balkan tim podržao EKOTLON

Датум: 22/09/2022

Author: Zvjezdana Novak, Communications Manager JYSK Slovenia, Croatia, BiH and Serbia

Категорија: Sustainability , People

JYSK tim je podržao EKOTLON i pridružio se  najvećoj plogging trci u Hrvatskoj

Pojam "plogging" nastao je od engleske reči jogging i izraza „plocka upp“, koji u prevodu znači pokupiti, a u ovom slučaju radi se o sakupljanju otpada.

ЈИСК тим

 

Ova vrsta aktivnosti naročito je draga svim ekološki osveštenim trkačima ili amaterima, koji često na svojim treninzima u prirodi mogu da uoče odbačene opuške, plastične boce, maramice i razne druge otpatke kojima tamo nije mesto. Problem bacanja smeća u životnoj sredini je izazov sa kojim se suočava čitav svet, a odgovornost da se to reši je na svakom od nas. Pa tako, osim što doprinose svom zdravlju, ploggeri doprinose zdravlju planete Zemlje.

Da ovaj relativno novi trend ima velik uticaj, svedoče mnoge plogging trke koje se organizuju širom sveta, koje su privukle na učestvovanje već oko tri miliona učesnika.

Ovogodišnja plogging trka, Ekotlon, organizovana je na dve lokacije: Bundek u Zagrebu i  Marjan u Splitu, a zainteresovani kojima ove lokacije nisu bile u blizini mogli su sami da pronađu lokaciju i okupe svoju ekipu.

ЈИСК тим у трци
JYSK tim na utrci

Učestvovalo je oko 550 trkača, koji su birali između staza dugih 1, 2 ili 5 kilometara, na kojima su istovremeno džogirali i sakupljali otpad. Tokom trke je sakupljeno više desetaka kilograma smeća, a spremnici za razvrstavanje otpada na kraju događaja bili su gotovo puni.

ЈИСК кутак
JYSK edukativni korner

Osim aktivnog druženja sa članovima lokalne zajednice, jedan od zadataka Ekotlona bila je edukacija o važnosti očuvanja životne sredine. Tako su učesnici pre i nakon trke mogli da razgovaraju sa raznim stručnjacima o svetskom problemu nakupljanja sve većih količina otpada, uticaju sporta na zdravlje kao i da učestvuju sa najmlađima u eko radionicama u JYSK kornerima.

Jasna Martinović, Sales&Marketing asistent za JYSK Sloveniju takođe se pridružila trci sa svojim ćerkama Mijom(12) i Ninom(7), koje su, osim zabavno provedene subote na svežem vazduhu u prirodi, imale i priliku da nauče nešto korisno o sakupljanju i odlaganju otpada.

Чисто са ћеркама
Jasna Martinović, Sales&Marketing asistentica za Sloveniju sa ćerkamaMijom i Ninom

„Bilo nam je super i drago mi je da sam pozitivnim primerom imala prilike da deci pokažem kako svi možemo da doprinesemo.  Sakupile smo puno smeća, a u jednom trenutku i skrenule sa staze. Mlađa ćerka Nina, jako je ozbiljno pristupila zadatku i želela je da sve detaljno očisti pa je naša trka potrajala jer smo zaboravile na vreme.“ kroz smeh je komentarisala Jasna.

Sav prihod od ovogodišnjih kotizacija doniran je Judo klubu osoba sa invaliditetom ''Fuji'' u Velikoj Gorici i Sportskom savezu osoba sa invaliditetom grada Splita – Paraolimpijskoj školi za mlade osobe sa invaliditetom.

Гол

 

 

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta Paraolimpijada

27/03/2024 - Pet meseci pre početka Paraolimpijskih igara u Parizu, Aleš Kisý, češki paraolimpijski osvajač medalja, priprema se za svoju šestu Paraolimpijsku igru.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenih

19/03/2024 - Dana 26. februara, JYSK Italija je pokrenuo prvi District Manager Trainee (DMT) program u svom sedištu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi aluminijum i prostor u kontejneru

08/03/2024 - Nove inicijative za proizvodnju i pakovanje smanjuju upotrebu aluminijuma i potreban prostor za transport.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office