Skip to main content
JYSK store front

JYSK ostvaruje rekordan promet uprkos koronavirusu

Датум: 14/09/2020

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Категорија: Attractive Stores , Product Assortment , Sales Growth

Uprkos brojnim izazovima, JYSK je ostvario najveći promet ikada tokom finansijske godine 2019/20.

NAJVAŽNIJI PODACI

  • JYSK ostvaruje rekordni promet od 4,1 milijardi EUR.
  • Promet je za 7,6 procenata viši u odnosu na finansijsku godinu 2018/19.
  • JYSK planira da otvori 150 novih prodavnica tokom trenutne finansijske godine.

Kao i u skoro svim kompanijama, u središtu pažnje tokom finansijske godine 2019/20 bili su koronavirus i napori da se izađe na kraj sa nastalim posledicama.

Međutim, JYSK ipak može da objavi rekordni promet od 4,1 milijardi EUR, što je za 7,6 procenata više u odnosu na finansijsku godinu 2018/19.

Broj kupaca je skoro isti kao i prethodne godine uprkos činjenici da je većina JYSKovih prodavnica bila zatvorena tokom marta i aprila zbog koronavirusa.

„Veoma sam zadovoljan što smo uprkos izazovima uspeli da povećamo promet za 7,6 procenata. Za to je zaslužan spoj dobre prodaje pre širenja koronavirusa u Evropi i Aziji, kao i značajno povećanje broja kupaca u odnosu na ranije, nakon što smo mogli ponovo da otvorimo naše prodavnice“, kaže CEO & President (izvršni direktor i predsednik) JYSKa, Jan Bøgh.

USREDSREĐENOST NA DOM

Pored ostalih faktora, on smatra da je razlog za povećani promet to što je veliki broj Evropljana odlučio da uloži u svoj dom nakon zatvaranja granica, zbog čega su se mnogi pripremali da provedu leto kod kuće.

„Siguran sam da je veliki broj ljudi novac koji bi potrošili na putovanje potrošio na novi nameštaj za dom i baštu, što je naravno imalo pozitivan uticaj na prodaju JYSKa. Pored toga, na taj način smo dobili priliku da pokažemo još većem broju kupaca šta JYSK ima da ponudi“, kaže Jan Bøgh.

Kao i druge kompanije, JYSK je takođe ostvario značajno povećanje onlajn prodaje. Posebno u zemljama u kojima je većina prodavnica bila zatvorena tokom dužeg perioda.

Jan Bøgh
CEO & President (izvršni direktor i predsednik) JYSKa, Jan Bøgh.

POVEĆANJE ZARADE

Pokazatelji finansijske godine 2019/20. se očekuju u sledećih nekoliko meseci, a Jan Bøgh misli da će ići u pozitivnom smeru.

„Zbog koronavirusa smo imali puno dodatnih troškova u nekoliko oblasti. S druge strane, iz tog razloga smo takođe odložili planirana ulaganja jer veliki broj aktivnosti u prodavnicama nije mogao da se sprovede. Nismo preuredili niti otvorili onoliko novih prodavnica koliko je prvobitno bilo u planu“, kaže Jan Bøgh.

Imajući to u vidu, očekuje da će zarada biti zadovoljavajuća i da će dodatno ojačati mogućnost JYSKa da ulaže više i ponovo realizuje veći broj aktivnosti.

Iako je JYSK otvorio „samo“ 106 novih prodavnica tokom 2019/20, kompanija planira da se ubrza i otvori još više od 150 novih prodavnica tokom tekuće finansijske godine.

IZAZOVI PRED NAMA

Međutim, Jan Bøgh ističe da zbog koronavirusa mogu da nastanu još veći izazovi u trenutnoj finansijskoj godini nego u prethodnoj.

„Pošto su evropske vlade pružile podršku zaposlenima i ekonomiji, veliki broj kompanija se nije susreo sa stvarnim ekonomskim posledicama koronavirusa tokom prethodne finansijske godine. Očekujem da će to uticati na veliki broj kompanija tokom 2021, a ako se značajno poveća broj nezaposlenih, to utiče i na JYSK“, kaže Jan Bøgh.

Međutim, osvrće se i na činjenicu da se JYSK uopšteno pokazao kao veoma izdržljiva kompanija tokom ekonomskih kriza jer je poznat po odličnoj ponudi.

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Germany

JYSK slavi dva rođendana u jednoj godini

02/04/2024 - Ovo je 45. godina JYSKovog poslovanja, a istovremeno i 40. godišnjica JYSKa Nemačka.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office