Skip to main content
Oeko-tex

JYSK izbegava upotrebu štetnih hemikalija

Датум: 20/04/2018

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Категорија: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment

Štetne hemikalije imaju problematičan uticaj na zdravlje i životnu sredinu. JYSK stoga ima visoke standarde i postavlja stroge zahteve dobavljačima.

Mi u JYSKu smo veoma fokusirani na izbegavanje štetnih hemikalija u našim proizvodima.

„To nam je već dugi niz godina u središtu pažnje i puno smo napredovali u tom pogledu,” objašnjava Lars Ringtved Nielsen, Compliance and Quality Director (direktor za usklađenost i kvalitet), koji uz to još dodaje:

Da li ste znali...

  • Ako je proizvod označen etiketom Oeko-Tex, to znači da je ceo proizvod testiran u pogledu problematičnih hemikalija - to se odnosi čak i na delove koji nisu tekstilni. Na primer, ako se na setu posteljine nalazi rajsferšlus, to znači da ni rajsferšlus ne sadrži problematične hemikalije.

„Zapravo, toliko smo napredovali da možemo sebi da dozvolimo da budemo ponosni.“

Danas velika većina JYSKovih tekstilnih proizvoda poseduje sertifikat Oeko-Tex i od sada se od svih novih tekstilnih proizvoda zahteva da poseduju sertifikat Oeko-Tex. Tekstilni proizvodi su oni kod kojih je najmanje 80 procenata težine proizvoda izrađeno od tekstila, kao što su setovi posteljine i peškiri.

Osim toga, etiketa Oeko-Tex nalazi se na širokom asortimanu naših ostalih proizvoda, kao što je većina prekrivača i jastuka. 

Šta znači etiketa Oeko-Tex?
Oeko-Tex® je vodeći svetski program za etiketiranje tekstilnih proizvoda u pogledu uticaja na zdravlje. Ova oznaka garantuje JYSKu i kupcu da proizvod ne sadrži supstance štetne po zdravlje i životnu sredinu. Oeko-Tex je dobrovoljan program etiketiranja čiji su standardi temeljniji od zakonodavstva EU.

Svaki proizvod ima etiketu Oeko-Tex Standard 100 sa brojem. Broj je registrovan u dostupnoj Oeko-Tex bazi podataka tako da i kupac i JYSK mogu da provere da li je etiketa autentična. 

„U principu, želimo da obezbedimo da naši proizvodi ne sadrže štetne hemikalije.“ 
- Lars Ringtved Nielsen, Compliance and Quality Director.

JYSK proverava autentičnost sertifikata putem provera na licu mesta prilikom obavljanja kontrole kvaliteta i prilikom prijema prve isporuke novih proizvoda. Ako pošiljka nije označena, proizvodi se zaključavaju i ne isporučuju se u prodavnice.

„Stvari uvek treba držati pod kontrolom – to je jasan zahtev koji postavljamo dobavljačima. Mi ne pravimo kompromise“, kaže Lars.

JYSK je član programa Oeko-Tex, što, između ostalog, znači da Oeko-Tex proverava autentičnost sertifikata prilikom posete našim prodavnicama. Istovremeno uzimaju uzorke i testiraju sadržaj hemikalija u našim proizvodima. 

Šta je sa ostalim JYSKovim proizvodima?
Oeko-Tex je etiketa za tekstilne proizvode, ali pošto štetnih hemikalija takođe može biti i u drugim vrstama proizvoda, JYSK je preduzeo i druge mere.

Oekotex
JYSK postavlja stroge zahteve svojim dobavljačima u pogledu hemikalija i zahtevamo dokumentaciju, objašnjava Lars Ringtved Nielsen, Compliance and Quality Director.

„Načelno želimo da obezbedimo da u našim proizvodima nema štetnih hemikalija - bez obzira na kategoriju proizvoda. Zato smo doneli odluku da u našim proizvodima ne dozvoljavamo tzv. SVHC supstance, iako je njihova upotreba još uvek zakonom dozvoljena“, kaže Lars.

SVHC označava supstance koje izazivaju zabrinutost (Substances of Very High Concern), odnosno supstance koje mogu imati štetan uticaj na zdravlje i životnu sredinu. EU definiše koje supstance se smatraju SVHC supstancama. Trenutno spisak sadrži gotovo 200 supstanci, a nove se stalno dodaju.

„Kada se nove supstance dodaju na spisak SVHC Evropske unije, JYSK će o tome biti obavešten. Zatim ćemo stupiti u kontakt sa svojim dobavljačima i zamoliti ih da u roku od šest meseci povuku nove supstance iz naših proizvoda“, kaže Lars.

Testiranje i kontrola
JYSK koristi spoljne agencije za kontrolu i testiranje svojih proizvoda na prisustvo štetnih hemikalija, a istovremeno zahtevamo od dobavljača da vrše testiranje i dokumentovanje.

„Sistematski radimo na kontroli svojih proizvoda i, između ostalog, napravili smo godišnji ciklus kako bismo obezbedili da sve grupe proizvoda budu testirane u određenom periodu“, kaže Lars.

Da li ste znali...

  • Prema zakonu EU (REACH), kupci imaju pravo da znaju koje SVHC supstance sadrži proizvod. JYSK je dužan da pruži odgovor u roku od 45 dana.
  • Ako vam kao zaposlenom kupci postavljaju pitanja o SVHC supstancama, molimo vas da napravite ticket na MYJYSKu za Sales & Expansion i oni će vam pomoći da dođete do tačnog odgovora.
  • Proizvodi koji poseduju Oeko-Tex sertifikat ne sadrže SVHC supstance.

 

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK ima 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Oko sveta: JYSK bira FSC, događaj u vrtu u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - S vremena na vreme vršimo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz određenih JYSKovih zemalja. Više o najnovijima pročitajte ovde.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office