Skip to main content
Oeko-tex

JYSK kaže „Ne“ štetnim supstancama

Datum: 20/04/2018

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment

Štetne hemikalije imaju problematičan efekat po zdravlje i okoliš. Iz tog razloga JYSK ima visoke standarde i striktne zahtjeve od dobavljača.

U JYSK-u smo fokusirani na izbjegavanje upotrebe štetnih supstanci u našim proizvodima.

„Ovo je bio naš fokus dugo godina, i prešli smo dug put“, objašnjava Lars Ringtved Nielsen, Compliance and Quality Director (direktor za usklađenost i kvalitet), dodajući:

Da li ste znali...

  • Kada je proizvod označen etiketom Oeko-Tex, cijeli proizvod se testira za problematične hemikalije - čak i oni dijelovi koji nisu tekstilni. Na primjer, ako set posteljine ima patentni zatvarač, on takođe ne sadrži problematične supstance.

„U stvari, toliko smo napredovali da možemo sebi dozvoliti da budemo ponosni.“

Danas, velika većina tekstilnih proizvoda kompanije JYSK ima Oeko-Tex certifikat - i od sada je uslov da svi novi tekstilni proizvodi trebaju imati Oeko-Tex certifikat. Tekstilni proizvodi su artikli kod kojih je najmanje 80 posto težine artikla napravljeno od tekstila, kao što su setovi posteljine i peškiri.

Pored toga, etiketa Oeko-Tex se nalazi na širokom spektru naših drugih artikala, kao što je većina jorgana i jastuka. 

Šta znači etiketa Oeko-Tex?
Oeko-Tex® je vodeća svjetska metoda označavanja zdravlja za tekstil. Oznaka je garancija za JYSK i kupca da proizvod ne sadrži supstance štetne po zdravlje i okoliš. Oeko-Tex je metoda za označavanje na dobrovoljnoj osnovi čiji su standardi obimniji od zakonodavstva EU.

Svaki proizvod ima etiketu Oeko-Tex Standard 100 sa brojem. Broj je registrovan u Oeko-Tex bazi podataka, tako da i kupac i JYSK mogu provjeriti da li je etiketa originalna. 

„Generalno govoreći, želimo da u našim proizvodima nema štetnih supstanci.“ 
- Lars Ringtved Nielsen, Compliance and Quality Director.

JYSK provjerava autentičnost certifikacije putem stalnih provjera prilikom obavljanja kontrole kvalitete i prilikom prijema prve isporuke novih artikala. Ako pošiljka nije obilježena, artikli se zaključavaju i neće se otpremiti u prodavnice.

„Stvari trebaju uvijek biti pod kontrolom - to je jasan zahtjev za naše dobavljače. I nema kompromisa oko toga“, kaže Lars.

JYSK je član Oeko-Tex-a, što između ostalog znači da će Oeko-Tex provjeravati autentičnost certifikata prilikom posjete našim prodavnicama. U isto vrijeme uzimaće uzorke i testirati sadržaj na štetne supstance u našim proizvodima. 

Šta je sa ostalim proizvodima kompanije JYSK?
Oeko-Tex je tekstilna etiketa, ali pošto ima štetnih supstanci u drugim vrstama proizvoda, JYSK je takođe poduzeo i druge mjere.

Oekotex
JYSK ima striktne zahtjeve od svojih dobavljača kada su u pitanju štetne supstance i tražimo dokumentaciju, objašnjava Lars Ringtved Nielsen, Compliance and Quality Director.

„Generalno govoreći, želimo da u našim proizvodima nema štetnih supstanci - bez obzira na kategoriju proizvoda. Stoga smo donijeli odluku da u našim proizvodima ne dozvoljavamo tzv. SVHC supstance, iako je još uvijek zakonom dozvoljeno korištenje tih supstanci“, kaže Lars.

SVHC je skraćeno od Supstance koje izazivaju veliku zabrinutost, to jest, supstance koje mogu biti problematične po zdravlje i okoliš. EU definiše koje supstance se smatraju SVHC. Na listi je trenutno oko 200 supstanci, a nove se neprestano dodaju.

„Kada se nove supstance dodaju na listu SVHC-a Evropske unije, JYSK će biti o tome obavješten. Onda ćemo kontaktirati naše dobavljače i zatražiti od njih da izbace nove supstance iz naših proizvoda u roku od šest mjeseci“, kaže Lars.

Testiranje i kontrola
JYSK koristi eksterne testne kuće za kontrolu i testiranje naših proizvoda za štetne supstance, a istovremeno zahtjevamo od dobavljača da testiraju svoje proizvode i to dokumentiraju.

„Sistematski radimo na kontroli naših proizvoda, a između ostalog, napravili smo godišnji ciklus kako bismo osigurali da se sve grupe proizvoda testiraju u određenom periodu“, kaže Lars.

Da li ste znali...

  • Prema zakonodavstvu EU (REACH), kupci imaju pravo da znaju koje SVHC supstance sadrži proizvod. JYSK je dužan pružiti odgovor u roku od 45 dana.
  • Ako vi kao zaposleni dobijate pitanja od kupaca o SVHC supstancama, molimo vas da napravite ticket za podršku na MYJYSK-u za Sales & Expansion i oni će vam pomoći da date tačan odgovor.
  • Proizvod sa certifikatom Oeko-Tex ne sadrži SVHC supstance.

 

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office