Skip to main content

Otvorenja u 13 država i prodavnica godine: JYSKov svjetski putnik slavi 30. godišnjicu

Datum: 31/10/2020

Author: Anders Græsbøll Buch, Communications Consultant, JYSK

Kategorija: People

Thomas Hinze
Thomas pri otvaranju prodavnice na Kosovu 2004.

1. novembra 2020. Store Manager (voditelj prodavnice) Thomas Hinze slavi 30. godišnjicu u JYSKu. Već više od 20 godina radi kao Store Manager u Sønderborgu u Danskoj, a usto je proputovao cijeli svijet otvarajući nove JYSKove prodavnice. Sve skupa, pomogao je u otvaranju prvih JYSKovih prodavnica u 13 država.

Thomas Hinze
Već više od 20 godina Thomas radi kao Store Manager u Sønderborgu u Danskoj.

Prije 30 godina, mladić po imenu Thomas Hinze nije tačno znao čime se želi baviti. Međutim, vidio je konkurs za posao pripravnika za voditelja prodavnice DÄNISCHES BETTENLAGER u Njemačkoj pa je odlučio da pokuša. To je bio početak dugotrajne karijere u JYSKu za sad 50-godišnjeg Thomasa, koji 1. novembra slavi svoju 30. godišnjicu.

Tokom karijere Thomas je bio Store Manager u tri različite prodavnice, prije nego što je završio u Sønderborgu u Danskoj, gdje kao Store Manager radi duže od 20 godina. Osim toga, s JYSKom je proputovao cijeli svijet, pomažući u otvaranju prodavnica u prvom redu u državama s novim franšizama.

"Moja supruga to ne voli čuti, ali JYSK je moj drugi dom. Uvijek sam rado odlazio na posao i uvijek sam se susretao s novim izazovima. Prošao sam nevjerovatan put od kartonskih kutija u prodavnicama i naručivanja telefonom do današnjih prodavnica koje izgledaju sjajno", kaže Thomas.

Ukupno 17 država

Iako je Thomas 20 godina bio u istoj prodavnici, nije sve bilo uobičajeno poslovanje. Thomas je bio glavna osoba za odjel franšiza, kad je JYSK trebao otvoriti prodavnicu u novoj državi. Zahvaljujući tome, Thomas je učestvovao u otvaranju prodavnica u 13 različitih država, pri čemu je također pomogao u otvaranju prodavnica u četiri države u kojima je JYSK već postojao.

Dok je boravio u inostranstvu, snosio je odgovornost za izgradnju prodavnica u skladu s JYSKovim konceptima te za obučavanje zaposlenika koji često nisu imali nikakva predznanja o JYSKu. Na svom prvom putovanju posjetio je Vilnius u Litvi, a zatim Kosovo, Ukrajinu, Vijetnam i brojne druge države. Za Thomasa je Kosovo bilo od najvećeg značaja.

"Postao sam dio porodice te franšize. Uvijek smo bili dobro povezani i skoro uvijek me pozivaju na otvaranja novih prodavnica. Moja posljednja posjeta je bila u februaru, prilikom čega je prva prodavnica pretvorena u prodavnicu koncepta 3.0 i bilo je zabavno vidjeti kako je većina ljudi ista kao prije 15 - 17 godina. Bio sam veoma ponosan", kaže Thomas.

Thomas Hinze
U februaru je Thomas ponovo posjetio Kosovo kad je prva prodavnica obnovljena uz koncept 3.0

Prodavnica godine

Thomas je također bio veoma ponosan kad je njegova prodavnica u Sønderborgu osvojila nagradu "Prodavnica godine" u Danskoj za finansijsku godinu 2018/19.

"Prodavnica meni predstavlja sve i osvajanje nagrade nakon što smo nekoliko puta zaredom bili drugi ili treći bio je veoma značajan moment za mene i moje kolege. Kao da smo osvojili finale Lige šampiona", kaže Thomas.

Thomas se nada da će u budućnosti on i njegovi zaposlenici moći osvojiti još titula Lige šampiona. Međutim, još uvijek je željan putovanja i spremno će čekati sljedeći telefonski poziv Franchise Director (direktora franšize) Frederika Krouna.

"Sretan sam u JYSKu Sønderborg i uživam u vođenju prodavnice. Ali sam ipak uvijek spreman za novu avanturu. Frederik zna da me uvijek može nazvati", dodaje Thomas.

Thomas Hinze
Thomas i njegovi zaposlenici u prodavnici osvojili su nagradu 'Prodavnica godine' u Danskoj za finansijsku godinu 2018/19

 

Latest news

Take care of each other

Black Friday treba biti podjednako siguran i zabavan

23/11/2020 - Sredstvo za dezinfekciju, održavanje razmaka, čišćenje i znakovi s porukama o međusobnoj pažnji važni su kao i sjajne ponude. Tako izgleda stvarnost za Black Friday 2020.

Zell am See

JYSK Austrija postiže sjajne rezultate prvi mjesec nakon promjene imena

19/11/2020 - Promjena imena u JYSK Austriji dovela je do velikog uspjeha. Prodaja se dosad povećala za 50 posto, novi proizvodi su veoma dobro prihvaćeni od strane klijenata, a poznavanje JYSKove robne marke se znatno povećalo u samo mjesec dana.

CSC

Inspiracija iz prodavnica trebala bi pomoći CSC-ovima da pruže još bolju uslugu

10/11/2020 - Dodatnim fokusom na prodaju, centri službe za korisnike žele i dodatno poboljšati iskustvo kupovine u JYSKu.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office