Skip to main content
Teak from old house

Kuća pretvorena u baštenski namještaj

Datum: 24/11/2021

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment , Strategy

Od mornarskih konopaca i flaša vode do tekstila i drva, sve dobija novi život u JYSKovim proizvodima. Fokus na reciklirani materijal je dio naše strategije održivosti.

Rikke
Range & Design Manager (menadžer asortimana i dizajna), Rikke Blæsild.

To možda nije očito na prvi pogled, ali kad obilazite JYSKovu prodavnicu, povremeno prolazite pokraj proizvoda od recikliranog materijala. A broj sve više raste.

"Broj proizvoda koji su potpuno ili djelomično napravljeni od recikliranog materijala povećava se na sedmičnoj bazi", kaže Rikke Blæsild, Range & Design Manager.

Proizvodi se predstavljaju u prodavnicama na redovnoj bazi, uz pokretanje novih proizvoda. Jedan od najnovijih primjera je Nordic Bath

ESSVIK
ESSVIK, djelomično napravljen od recikliranog stakla.

kolekcija, gdje je nekoliko proizvoda napravljeno od recikliranih materijala. 

Drvo od kuće je reciklirano

Još jedan primjer se može naći u našem baštenskom namještaju, gdje je indonezijska tikovina od demolirane kuće, stare staje i tradicionalnih farmerskih kutija za rižu reciklirana za JYSKov baštenski namještaj. Ovo ljeto će baštenski stol EBBESKOV biti jedan od naših novih proizvoda napravljenih od reciklirane tikovine.

Tikovina ima certifikat FSC® Recycled (FSC® N001715), što znači da je drvo potvrđeno kao stvarno reciklirano. Reciklirano drvo pridonosi zaštiti svjetskih šuma jer smanjuje opterećenje na potražnju za novim drvom.

Tikovina od stare kuće
Reciklirana tikovina od stare kuće postaje baštenski namještaj.

Recikliranje je budućnost

U JYSKu radimo na tome da smanjimo naš utjecaj na okoliš i klimu. Recikliranje materijala umjesto bacanja pomaže u smanjenju opterećenja na resurse planeta.

"Zašto ne reciklirati nešto što već postoji?" pita Rikke, koja se u svom radu s razvojem JYSKovog asortimana snažno fokusira na povećanje broja proizvoda napravljenih od recikliranih materijala.

"Kad tražimo novosti za proizvode i saradnje s novim dobavljačima, to je svakako nešto što tražimo. Reciklirani materijal je trend i vidjet ćemo još više toga u budućnosti", navodi.

U isto vrijeme, Rikke naglašava da je to proces u toku i da ima još puno toga za napraviti.

"Na djelu je puno dobrih sila. Prešli smo dug put u pogledu naših tekstila, pri čemu imamo više proizvoda koji su, na primjer, napravljeni od recikliranog poliesterskog vlakna. Jedno od naših trenutnih područja fokusa je povećati broj jorgana i jastuka kod kojih je vlaknasto punjenje napravljeno od recikliranog materijala".

JYSK je velika kompanija, a to nam omogućava da podržimo pozitivnu promjenu povećavanjem potražnje proizvoda napravljenih od recikliranog materijala.

Tikovina spremna za novi život
Tikovina s FSC Recycled cerifikatom spremna je za novi život kao primjer baštenskog namještaja u JYSKu.

 

Latest news

JYSK Poland reaches 300 stores.

JYSK sa 300 prodavnica u Poljskoj

26/04/2024 - JYSK je 10. aprila otvorio svoju 300. prodavnicu u Poljskoj.

JYSKs orchard in Croatia is open

Širom svijeta: JYSK bira FSC, vrtni događaj u Španiji i novi voćnjak u Hrvatskoj

19/04/2024 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Ambasador danske ambasade posjetio prodavnicu i JYSKovu kancelariju u Ljubljani

03/04/2024 - U sklopu posjete Sloveniji, Erik Vilstrup Lorenzen, ambasador danske ambasade u Mađarskoj, posjetio je JYSKovu kancelariju, koja se nalazi u sklopu prodavnice u BTC centru u Ljubljani.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office