Skip to main content

Kolega iz kompanije JYSK spasio čovjeka od davljenja

Datum: 04/05/2017

Author: Laura Sulbæk Frederiksen, Communications & Sponsorship Consultant

Kategorija: People

László Csikós U martu ove godine, zaposleni kompanije JYSK László Csikós iz Mađarske je donio hrabru odluku da skoči u Dunav. To je bila odluka koja je spasila život drugom čovjeku koji se davio u hladnoj vodi.

21. mart je dan koji László Csikós, Logistic Responsible (zaposleni zadužen za logistiku) u kompaniji JYSK neće dugo zaboraviti. Niti će ga zaboraviti čovjek zbog kojeg je skočio u Dunav da ga spasi.

László se vraćao kući s treninga i otišao je da posjeti svog oca koji živi na obali Dunava, kada je njegova sestra primjetila čovjeka koji se bori u vodi na sredini rijeke. Jedan brodić je bio oko 20 do 30 metara od čovjeka, ali je bio predaleko da bi mu bacili pojas za spašavanje. László je stoga donio brzu i hrabru odluku.

„Niko nije bio u stanju da pomogne, a momak je uranjao i izranjao iz vode. Odlučio sam da uzmem pojas za spašavanje sa brodića, skinem svoju odjeću i skočim iz brodića. U tom trenutku to se činilo kao jedino rješenje“, kaže László Csikós, koji radi u kompaniji JYSK u protekle četiri godine u gradu Baja u Mađarskoj.

Dragocjeno iskustvo iz vodenih sportova

Dok se László plivajući približavao čovjeku, on je nestao pod vodom i na sekundu je László pomislio da je prekasno da ga spasi. Ali srećom je čovjek ponovno isplivao na površinu i László Csikós mu je dao pojas za spašavanje i počeo plivati. Nastojao je da govori čovjeku kako bi ostao svjestan dok je plivao prema obali rijeke.

Kada je odlučio da skoči u vodu, 30-ogodišnji kolega iz kompanije JYSK nije znao da li će biti u stanju da spasi muškarca ili ne, ali mu je veliko iskustva iz vodenih sportova ulivalo samopouzdanje.

 „Jednostavno sam pomislio da će se, ako ne skočim u vodu, ovaj momak udaviti. Samo sam zahvalan što se završilo kako se završilo. Redovno se bavim vodenim sportovima, a i život kraj rijeke mi je ulio samopouzdanje nakon što sam odlučio da skočim u vodu“, kaže László Csikós, koji je uspio plivati u vodi čija je temperatura bila samo devet stupnjeva.

Veliko tapšanje po ramenu

Zahvaljujući operaciji spašavanja koju je izveo László, čovjek se sada oporavio od incidenta u Dunavu, a László Csikós je pribio puno pozitivnih reakcija i priznanja od lokalnog stanovništva, gradonačelnika i naravno njegovih kolega u kompaniji JYSK.

„Oni su bili prvi koji su me potapšali po ramenima kad sam se vratio na posao. Moje kolege bile istinski sretne, ne samo zbog mene, već i zbog raspleta situacije“, kaže László Csikós, koji je također dobio puno pažnje od mađarskih medija.

László Csikós nije samo spasio ljudski život, već je i naučio važnu lekciju iz iskustva.

„Ne bih rekao da me je ovo iskustvo promijenio, ali je mene, i nadam se neke druge, naučilo još više cijeniti život“, kaže on.

Latest news

Aleš Kisý

Moja šesta paraolimpijada

27/03/2024 - Preostalo je 5 mjeseci do početka Paraolimpijskih igara u Parizu i Aleš Kisý, češki paraolimpijski nosilac medalje, se priprema za svoju šestu paraolimpijadu.

Marlene and Marco ready for the DMT program.

JYSK Italija ulaže u razvoj zaposlenika

19/03/2024 - JYSK Italija je 26. septembra pokrenuo prvi program District Manager Trainee (DMT) u Glavnom uredu u Milanu.

Two sustainability initiatives from JYSK

JYSK štedi na aluminiju i kontejnerskom prostoru

08/03/2024 - Nove inicijative proizvodnje i pakovanja smanjuju upotrebu aluminija i potrebni transportni prostor.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office