Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK podržava FSC dodjelu nagrada za dizajn za 2018. godinu

Datum: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Kategorija: Awards , CSR

JYSKov Range & Design Manager (menadžer za asortiman i dizajn) učestvovao je kada je u glavnom gradu Danske proglašen dobitnik FSC nagrade za dizajn.

U vedro novembarsko jutro, Rikke Blæsild, Range & Design Manager, odlazi na ovogodišnju FSC dodjelu nagrada za dizajn za 2018. godinu čiji je JYSK jedan od glavnih sponzora.

Rikke Blæsild
Rikke Blæsild, Range & Design Manager, razgleda dizajne.

Po 13. put, FSC Denmark je domaćin takmičenja u cilju fokusiranja na održivost u proizvodnji dizajna podstičući danske studente dizajna i arhitekture da kombinuju održivost i dobar dizajn od drveta.

"Važno je da učestvujemo u tome, jer je FSC oblast fokusa u JYSKu. Kao dizajner i ja sam jako radoznao da vidim čega su se mladi dizajneri dosjetili i kako su riješili taj zadatak", kaže Rikke Blæsild, Range & Design Manager u JYSKu.

Ida Rehnström iz FSC Denmark svakodnevno radi sa održivošću i jasno vidi vrijednost takmičenja.

"FSC dodjela nagrada za dizajn je naš način stvaranja dijaloga sa budućim dizajnerima. Kroz takmičenje, u mogućnosti smo da održive vrijednosti usadimo u srž onoga što mladi dizajneri rade najbolje - stvaranje inovativnih rješenja za budućnost", kaže Ida Rehnström.

Impresionirani dizajnom

Dodjela nagrada se održava u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, u prelijepoj zgradi sa velikim staklenim prednjim dijelom sa pogledom na vodu, stvarajući lijep ram za ukupno 35 jedinstvenih drvenih dizajna. U sobi su mladi dizajneri spremni da radoznalim posjetiteljima objasne i pokažu svaki detalj svojih kreacija.

JYSKov Range & Design Manager je impresioniran dizajnerima.

"Stvarno su veoma talentovani i kreirali su lijepe proizvode koji su istovremeno i funkcionalni. Mislim da su vrlo dobro protumačili i riješili zadatak", kaže Rikke.

Učesnici
Pobjednik je objavljen među 10 najboljih dizajna.


A pobjednik je…

Počinje dojela nagrada i povećava se napetost u sobi među učesnicima. Jedan po jedan, odabranih 10 najboljih dizajnera se pozivaju na binu. Zatim se proglašava dobitnik FSC nagrade za dizajn za 2018. godinu: Anna Ohmsen i Emma Bukhave Vidarsson. Pored glavne nagrade, Ana i Emma su takođe osvojile još jednu nagradu na dodjeli nagrada.

Dobitnici
Anna Ohmsen i Emma Bukhave Vidarsson su dvije dizajnerke koja stoje iza proizvoda Frames, prelijepe lampe u drvetu.

"Pobijediti, to je veoma snažaj osjećaj; Nismo očekivale da ćemo osvojiti nikakvu nagradu danas. Veoma smo srećne i zahvalne", kažu dobitnice. 

Putpvanje u Latviju

Nagrada ove godine je putovanje u Latviju, gdje će dobitnici nagrade dobiti priliku da razviju svoj dizajn u saradnji sa proizvođačem namještaja i posjetiti FSC šume. Historijski gledano, postojalo je veliko usredsređenje na održivost u odnosu na tropske prošume i prethodno je nagrada često bila posjeta oblastima prašuma, na primjer u jugoistočnoj Aziji i Africi. Činjenica da je putovanje ove godine ide u Latviju zasnovana je na detaljnim razmatranjima.

"Željeli bismo iskoristiti ovogodišnje putovanje da pokažemo zašto je FSC takođe veoma relevantan u evropskom kontekstu. Kad se govori o društvenim uslovima, pitanjima okoline, divljini i klimi. Istovremeno, većina industrije dizajna je zasnovana na evropskom drvetu, i zato se želimo fokusirati na održivost ovdje", kaže Ida Rehnström iz FSC Denmark.

JYSK je već nekoliko godina podržao FSC dodjelu nagrada za dizajn kako bi pomogao u fokusiranju na održivosti i širenju znanja o FSC brendu. U JYSKu, mnogi artikli su napravljeni od drveta s oznakom FSC, a veliki dio njih se proizvodi u centralnoj i istočnoj Evropi.

ŠTA ZNAČI FSC?

FSC znači Forest Stewardship Council (Vijeće za upravljanje šumama) i znači da je drvo došlo iz održivih šuma, gdje se ne sjieče više drveća nego što šuma može reproducirati. Ali FSC je mnogo više od toga. Takođe se bavi okolinskom, društvenom i ekonomskom odgovornošću:

  • FSC postavlja stroge zahtjeve za upotrebu pesticida i hemikalija te osigurava da je vodena okolina zaštićena.
  • FSC postavlja nekoliko društvenih zahtjeva zbog kojih lokalna područja profitiraju od prihoda šuma.
  • FSC osigurava da domoroci i lokalno stanovništvo imaju zagarantirana prava da koriste šumu.
  • Dijelovi FSC šuma su potpuno zaštićeni, a područja da ugroženim životinjama i biljkama su očuvana.
  • Radnici u FSC šumama imaju osigurane odgovarajuće uslove, uključujući obrazovanje, sigurnosnu opremu i pošteno su plaćeni.
  • FSC brend se može staviti na drvo iz cijelog svijeta - od tropskih prašuma do sibirskih tajgi.
  • Širom svijeta, 200.634.032 hektara šume ima FSC certifikat (novembar 2018)?

Izvor: FSC Danska / FSC International

Latest news

ESS 2022

ESS 2022: Iskoristite svoje pravo i dužnost da kažete svoje mišljenje

18/01/2022 - Svake dvije godine JYSK ispituje sve zaposlenike o njihovom zadovoljstvu s poslom u anketi Employee Satisfaction Survey, poznatoj i pod skraćenicom ESS. U januaru 2022. ponovo je došlo vrijeme za provođenje ankete.

HR Award, Ukraine

Širom svijeta: Books of dreams, svjetsko prvenstvo u floorballu i HR Awards

14/01/2022 - Povremeno dajemo pregled nedavnih događaja i aktivnosti iz nekih od država u kojima JYSK posluje. Ovdje možete pogledati najnovije vijesti.

Dirk Laurisch

Glavni komentator stranice GOJYSK.com osjeća međunarodnu vezu

11/01/2022 - 42-godišnji Dirk Laurisch iz JYSKove prodavnice u Berlin-Friedrichshainu, Njemačka, unosi timski duh u dio s komentarima na stranici GOJYSK.com. On vidi mnogo pozitivnih efektata na One JYSK.

Komentiraj

Sjeti se pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office