Skip to main content

Verni vodeći saradnik Larsa Larsena slavi 40. godišnjicu

Датум:

Author: Rune Jungberg Pedersen, Communications & CSR Director

Категорија: Careers & HR , History , People

Åge Nielsen
Åge Nielsen je postao CEO u kompaniji Dänisches Bettenlager 1984. i otvorio je skoro 1 000 prodavnica u Nemačkoj.

Purchasing Advisor (savetnik za nabavku) Åge Nielsen 14. avgusta 2020. slavi 40. godišnjicu u JYSKu.

Lars Larsen je poznat kao trgovac koji je osnovao i razvio JYSK i od njega napravio globalni maloprodajni lanac sa hiljadama prodavnica.

Ali čak i čovek sa energijom Larsa Larsena ne može sve da obavlja sam, pa je uspeh JYSKa svakako u velikoj meri i rezultat napora velikog broja veoma posvećenih zaposlenih, od kojih su neki deo JYSKa skoro od samog početka.

Među njima se ističe Åge Nielsen, koji je, između ostalog, bio pokretačka sila u razvijanju poslovanja u Nemačkoj od nule do skoro 1000 prodavnica. Zbog toga je 14. avgust, dan kada Åge Nielsen slavi 40. godišnjicu, veoma poseban dan.

„To je bila jedna avantura, koju nikako ne bih želeo da propustim. Stekao sam mnoga iskustva i proputovao svet u sklopu posla. To je bio jedan veoma velik deo mog života“, kaže Åge Nielsen.

1000 prodavnica

Avantura je počela u prodavnici broj 6 na trgu Store Torv u Aarhusu u Danskoj.

On je pomogao pri otvaranju mnogih drugih prodavnica pre nego što ga je Lars Larsen zamolio da ode na Seland i otvori prvu prodavnicu u glavnom regionu Danske.

Åge Nielsen je to uradio i nakon otvaranja nekoliko prodavnica na Selandu, Lars Larsen je pitao Åge Nielsena da li bi bio zainteresovan za vođenje širenja u Nemačku.

„Moj odgovor je bio da ne govorim nemački, ali Lars Larsen je mislio da to neće biti problem. Ni ljudi na Selandu ne razumeju tvoj dijalekt, kako je Lars Larsen rekao, i to je bilo to“, kaže Åge Nielsen, koji je 1984. bio imenovan za CEO kompanije Dänisches Bettenlager, što je i danas naziv nemačkih prodavnica.

O Ågeu Nielsenu

  • Rođen je u Videbaeku 1958.
  • Živi u Abenri u Danskoj.
  • Sa ženom je u braku je već 35 godina.
  • Imaju ćerku i dvoje unučadi.

KARIJERA

  • 1976-80: Pripravnik i pomoćnik u prodaji detalja za kuću
  • 1980-81: Department Manager (menadžer odeljenja) u JYSKu na trgu Store Torv u Aarhusu u Danskoj
  • 1981-82: Department Manager u JYSKu u Valbiju u Kopenhagenu u Danskoj
  • 1982-84: District Manager (regionalni menadžer) u JYSKu
  • 1984-2019: CEO, Dänisches Bettenlager
  • 2019-sada: Purchasing Advisor (savetnik za nabavku), JYSK

Direktno iz porodilišta

I o toj odluci ne može da se kaže ništa loše. Do danas je u Nemačkoj otvoreno skoro 1000 prodavnica kompanije Dänisches Bettenlager, a izgradnja tog poslovanja je bila velik deo života Ågea Nielsena.

„Uvek sam mnogo radio, što je nešto oko čega smo se moja žena i ja složili. Ali to ne znači da nije bilo teško. Posebno se sećam otvaranja prodavnice broj 27 u Nemačkoj, što je bilo u Hamburgu. Žena mi je rodila ćerku u bolnici u Silkeborgu u 6 ujutro, a zatim sam žurio iz porodilišta da bih stigao na otvaranje u Hamburgu u 11:30“, objašnjava Åge Nielsen.

Još jedno iskustvo koje je bilo veoma značajno za Ågea Nielsena bio je pad Berlinskog zida i uticaj toga na JYSK.

„To je proizvelo fantastične prilike, ali morali smo da razmišljamo kreativno jer u Istočnoj Nemačkoj nije bilo mnogo robnih kuća. Zato smo morali da otvaramo prodavnice gde god je to bilo moguće. To je obuhvatalo lovački dom blizu Rostoka, sportske objekte i kantine u napuštenim fabrikama“, kaže Åge Nielsen.

Isečak iz novina
Lars Larsen (levo) i Åge Nielsen su 1989. pričali lokalnim danskim novinama o svojim ambicioznim planovima u Nemačkoj.

Manja uloga

Nakon mnogih godina u ulozi pokretačke sile u Nemačkoj i odgovorne osobe za nabavku širom sveta, Åge Nielsen sada ima manje istaknutu ulogu kao Purchasing Advisor.

„Srećan sam zbog toga. Imam dvoje unučadi i lepo je što mogu da provodim vreme sa njima. Možda čak i više nego što sam to mogao sa svojom ćerkom. Pored toga, žena i ja planiramo da putujemo. Mnoga mesta sam obišao zbog posla, ali nisam video mnogo toga. Na primer, u Kini sam bio preko 100 puta, ali sam video veoma malo atrakcija i prelepih mesta koja Kina nudi“, kaže Åge Nielsen.

Odličan prijatelj

On se nada i da će provoditi više vremena na terenu za golf, mada je tužan što to neće raditi sa svojim dugogodišnjim prijateljem i šefom Larsom Larsenom.

„Golf je bio jedna od aktivnosti koje smo radili zajedno. I dalje me veoma pogađa činjenica da on više nije među nama. Izgubio sam nekoga ko je istovremeno bio i fantastičan prijatelj i sjajan šef“, kaže Åge Nielsen.

Mada gubitak Larsa Larsena mnogo znači Ågeu Nielsenu na ličnom nivou, on se ne plaši da će to imati negativne posledice po JYSK.

„Lars Larsen je uvek odlično umeo da pronađe odgovarajuće ljude za vođenje kompanije. Zajedno sa naporima Jacoba Brunsborga i drugih članova porodice vlasnika, uopšte ne sumnjam da će JYSK i dalje biti uspešan u godinama koje dolaze“, kaže Åge Nielsen.

Na ličnom planu, međutim, još davno je najavio da će otići u penziju 31. avgusta 2021, nakon 41 godine u kompaniji.

Latest news

JYSK Farum with new strategy poster

Dodatna osnova i reči sele se u novi JYSKov dom

- U svim prodavnicama, distributivnim centrima i kancelarijama stiže važan novi element. 

Jovana Milanović

Jovanina karijerna priča - od prodavačice do rukovoditeljke prodavnice za manje od dve godine

- Jovana Milanović je u JYSKu počela da radi 2022. godine kao prodavačica, a danas je rukovoditeljka JYSK prodavnice Zvezdara u Beogradu.

JYSK Family day

JYSKov dan za druženje i zabavu – brojni zaposleni i njihove porodice uživali su u JYSK Family dayu

- Lepo vreme, ukusna hrana i igre za sve generacije obeležile su ovogodišnji JYSK Family day, u kojem su širom Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije uživali brojni JYSKovi zaposleni i njihove porodice.

Komentariši

Ne zaboravi pravila ponašanja :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office