Skip to main content
FSC Design Award 2018

JYSK podpira nagrado FSC Design Award 2018

Datum: 29/11/2018

Author: Benedicte Loft Mortensen, Communications & CSR Consultant

Kategorija: Awards , Sustainability

Vodja oblikovanja in načrtovanja (Range & Design Manager) se je udeležila razglasitve zmagovalca FCS Design Award, ki je bila v glavnem mestu Danske.

Na jasno novembrsko jutro se Rikke Blæsild, vodja oblikovanja in načrtovanja (Range & Design Manager) napoti na letošnjo podelitev nagrad FSC Design Award 2018. JYSK je eden od glavnih sponzorjev nagrade.

Rikke Blæsild
Vodja oblikovanja in načrtovanja (Range & Design Manager) Rikke Blæsild si ogleduje dizajne.

FCS Denmark že trinajstič gosti tekmovanje, na katerem je cilj v ospredje postaviti trajnost oblikovanja in izzvati danske študente oblikovanja in arhitekture, naj v lesu združijo trajnost in dobro oblikovanje.

"Naša udeležba je za nas pomembna, saj v podjetju JYSK FCS igra pomembno vlogo. Tudi sama sem oblikovalka in zato me zelo zanima, kakšne ideje imajo mladi oblikovalci in kakšne rešitve so našli," pove Rikke Blæsild, vodja oblikovanja in načrtovanja (Range & Design Manager) v podjetju JYSK.

Ida Rehnström iz organizacije FCS Denmark se v službi dnevno ukvarja s trajnostjo in jasno vidi, kako pomembno je tekmovanje.

"FSC Design Award je način, kako se povežemo z bodočimi oblikovalci. S tekmovanjem lahko vpletemo trajnostne vrednote v jedro tistega, v čemer so mladi oblikovalci najboljši – v inovativne rešitve za prihodnost," pove Ida Rehnström.

Navdušena nad dizajni

Podelitev nagrad je v glavnem mestu Danske, Københavnu, v prelepi stavbi s steklenim pročeljem in pogledom na vodo, ki lepo uokvirja vseh 35 unikatnih lesenih dizajnov. V prostoru so mladi oblikovalci pripravljeni, da radovednim gostom pojasnijo in pokažejo vsak detajl svojih kreacij.

Vodja oblikovanja in načrtovanja (Range & Design Manager) je nad oblikovalci navdušena.

"Res so zelo nadarjeni in ustvarili so nekaj lepih izdelkov, ki so hkrati tudi uporabni. Mislim, da so nalogo zelo dobro razumeli in jo zelo dobro rešili," pove Rikke.

Udeleženci
Zmagovalec je izbran izmed desetih najboljših


In zmagovalec je ...

Podelitev nagrad se prične in napetost med udeleženci narašča. Eden za drugim deset najboljših oblikovalcev stopa na oder. Nato pa razglasijo zmagovalki FSC Design Award 2018: Anna Ohmsen in Emma Bukhave Vidarsson. Poleg glavne nagrade bosta Anna in Emma na podelitvi nagrad dobili še eno nagrado.

Zmagovalki
Anna Ohmsen in Emma Bukhave Vidarsson sta mladi oblikovalki, ki sta ustvarili izdelek Frames, krasno leseno svetilko.

"Občutek zmagoslavja je nepopisen; nisva pričakovali, da bova danes zmagali. Zelo veseli in hvaležni sva," povesta zmagovalki. 

Potovanje v Latvijo

Letošnja nagrada je potovanje v Latvijo, ker bosta zmagovalki dobili priložnost nadaljnjega razvoja dizajna v sodelovanju z izdelovalcem pohištva, obiskali pa bosta tudi gozdove FSC. Poprej je bil glavni fokus na trajnosti v povezavi s tropskimi gozdovi in nagrada je bila pogosto potovanje v kraje s tropskimi gozdovi, na primer pot v jugovzhodno Azijo in Afriko. Dejstvo je, da je letošnje potovanje v Latvijo dobro premišljeno.

"Z letošnjim potovanjem bi radi pokazali, zakaj je FCS zalo pomemben tudi v evropskem kontekstu, in sicer v okvirju socialnih pogojev, okoljskih vidikov, divjih živali in podnebja. Velik delež oblikovalske industrije tudi temelji na evropskem lesu, zato bi se radi tudi tukaj osredotočili na trajnost," pove Ida Rehnström iz organizacije FCS Denmark.

JYSK že dolgo podpira FSC Design Award in tako pomaga FCS pri osredotočanju na trajnost in osveščanju o FCS znamki. Pri podjetju JYSK je veliko izdelkov iz lesa z oznako FSC in večina teh izdelkov je izdelana v osrednji in vzhodni Evropi.

Kaj pomeni FSC?

FSC je okrajšava za Forest Stewardship Council in pomeni, da drevo izhaja iz trajnostnih gozdov, kjer ne sekajo več dreves, kot jih lahko gozd obnovi. FCS pa je še veliko več kot to. Zavzema se za okoljsko, družbeno in ekonomsko odgovornost:

  • FSC postavlja stroge zahteve glede uporabe pesticidov in kemikalij ter zagotavlja zaščito vodnega okolja.
  • FSC postavlja številne družbene zahteve, s pomočjo katerih imajo lokalna območja korist pri dobičku iz gozda.
  • FSC zagotavlja, da je avtohtonemu in lokalnemu prebivalstvu zagotovljena pravica do uporabe gozda.
  • Deli gozdov FSC so povsem zaščiteni in območja z ogroženimi živalmi in rastlinami so ohranjena.
  • Gozdarski delavci v gozdovih FSC imajo zagotovljene ustrezne pogoje, vključno z izobraževanjem, zaščitno opremo in poštenim plačilom.
  • Z blagovno znamko FSC je mogoče označiti les z vsega sveta – od tropskih deževnih gozdov do sibirskih iglastih gozdov.
  • Na svetu ima 200.634.032 hektarjev gozdov certifikat FSC (stanje novembra 2018).

Vir: FSC Denmark/FSC International

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Po svetu: JYSK se je odločil za FSC, vrtni dogodek v Španiji in nov sadovnjak na Hrvaškem

19/04/2024 - Občasno pripravimo povzetek nedavnih dogodkov in dejavnosti, ki jih organizirajo v nekaterih državah skupine JYSK. Tukaj si lahko preberete najnovejše novice.

JYSK Green week

Vsi zaposleni v JYSK-u so sodelovali v aktivnostih za bolj zeleno Slovenijo

18/04/2024 - Zaposleni v JYSK-u so prejšnji teden praznovali JYSK Green week z namenom ozaveščanja o ekologiji in praksah, ki lahko prispevajo k varovanju planeta.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Danski veleposlanik si je ogledal JYSK-ovo trgovino in pisarno v Ljubljani

03/04/2024 - Erik Vilstrup Lorenzen, veleposlanik Kraljevine Danske na Madžarskem, je v okviru obiska Slovenije obiskal JYSK-ovo pisarno, ki se nahaja v sklopu trgovine v BTC centru v Ljubljani.

Dodaj komentar

Ne pozabite na prijaznost :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office