Skip to main content

JYSK močno nasprotuje krutosti do živali

Datum: 18/01/2019

Author: Laura Roesgaard, Sustainability Communications Consultant , JYSK

Kategorija: Product Quality & Safety , Sustainability , Product Assortment

V sodelovanju z Mednarodnim laboratorijem za perje in puh (The International Down and Feather Laboratory) si JYSK prizadeva, da za pridobivanje puha in perja ne oskubljajo živih ptic.

Prešite odeje in vzglavniki so eni od JYSK-ovih glavnih izdelkov in so v večji meri izdelani iz puha in perja. Ko govorimo o dobrobiti živali v povezavi s puhom in perjem, to pogosto vključuje posebno tematiko: pridobivanje puha s skubljenjem živih gosi. Tako ravnanje je označeno kot krutost do živali in je prepovedano v Evropi in mnogih drugih območjih.

Laurits Vestergaard je vodja kakovosti (Quality Operation Manager) pri JYSK-u in deloma zadolžen tudi za to, da preverja, ali se JYSK-ovi dobavitelji držijo kodeksa poslovanja za dobavitelje glede ravnanja z živalmi. 

Laurits Vestergaard, vodja kakovosti (Quality Operation Manager) pri JYSK-u
Laurits Vestergaard, vodja kakovosti (Quality Operation Manager) pri JYSK-u: »Ponosen sem, da delam za podjetje, ki močno nasprotuje krutosti do živali.«

»Ne samo, da krutosti do živali ne sprejemamo, ampak vlagamo tudi veliko energije in sredstev za njeno preprečevanje. Odobravamo le izdelke s puhom in perjem, ki so stranski produkti živilske industrije. To z drugimi besedami zajema puh in perje ptic, ki bi jih v vsakem primeru zaklali in oskubili po zakolu,« razlaga Laurits. 

Majhna skupina dobaviteljev

JYSK ima majhno skupino dobaviteljev izdelkov s puhom in perjem. Izbira te majhne skupine dobaviteljev temelji na dveh dejavnikih: upoštevanje načel o etičnem ravnanju in kakovosti.

Večino JYSK-ovih izdelkov s puhom dobavljajo izbrani dobavitelji s Poljske, Danske in Norveške. Ti dobavitelji izvajajo stroge postopke za preprečevanje skubljenja živih ptic. Evropskim dobaviteljem je prepovedano trgovati s puhom, ki ga pridobijo s skubljenjem živih ptic.   

Sodelovanje z IDFL

Kitajska je največji proizvajalec puha in perja na svetu in tudi JYSK sodeluje z nekaterimi kitajskimi dobavitelji. Skubljenje živih ptic je na Kitajskem redek pojav, vendar ni prepovedano. Ne glede na to JYSK pod nobenim pogojem ne sprejme puha in perja, pridobljenega s skubljenjem živih ptic. V ta namen JYSK sodeluje z Mednarodnim laboratorijem za perje in puh (The International Down and Feather Laboratory (IDFL)), čigar glavna naloga je izvajanje inšpekcijskega nadzora nad celotno dobavno verigo, kar vključuje tudi kmetije in klavnice.

»Želimo si, da bi zadeve potekale, kot bi morale, in to skušamo zagotoviti z izvajanjem stalnega nadzora nad dobavno verigo. IDFL je ravnokar revidiral našega največjega kitajskega dobavitelja in ni odkril ničesar sumljivega,« pravi Laurits. 

Poleg tega so se vsi JYSK-ovi dobavitelji iz Evrope in Kitajske pogodbeno obvezali k dobavljanju izdelkov, narejenih izključno iz puha in perja zaklanih ptic. Izpolnjevanje pogodbenih obveznosti dobaviteljev je zagotovljeno s tržnimi dokumenti in obiski dobaviteljev.

Gos

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Po svetu: JYSK se je odločil za FSC, vrtni dogodek v Španiji in nov sadovnjak na Hrvaškem

19/04/2024 - Občasno pripravimo povzetek nedavnih dogodkov in dejavnosti, ki jih organizirajo v nekaterih državah skupine JYSK. Tukaj si lahko preberete najnovejše novice.

JYSK Green week

Vsi zaposleni v JYSK-u so sodelovali v aktivnostih za bolj zeleno Slovenijo

18/04/2024 - Zaposleni v JYSK-u so prejšnji teden praznovali JYSK Green week z namenom ozaveščanja o ekologiji in praksah, ki lahko prispevajo k varovanju planeta.

Posjet danske ambasade JYSKu u Ljubljani

Danski veleposlanik si je ogledal JYSK-ovo trgovino in pisarno v Ljubljani

03/04/2024 - Erik Vilstrup Lorenzen, veleposlanik Kraljevine Danske na Madžarskem, je v okviru obiska Slovenije obiskal JYSK-ovo pisarno, ki se nahaja v sklopu trgovine v BTC centru v Ljubljani.

Dodaj komentar

Ne pozabite na prijaznost :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office