Skip to main content

Oskar digitaliserar gyllene ögonblick från gömmorna

Datum: 20/08/2018

Author: Christoffer Skjødt, Communications Intern

Kategori: History , Technology

Många gamla VHS-band ska digitaliseras för att skapa kortfilmer till det nya JYSK-museet i Danmark. Denna grannlaga uppgift har fallit på Oskar Fisker Nielsen.

Oskar Fisker Nielsen
Oskar Fisker Nielsen digitaliserar gamla VHS-band.


Bakom en mur av gamla VHS-band sitter Oskar Fisker Nielsen, Video Producer på Marketing, och gräver efter gyllene ögonblick. Hans gyllene kalufs sticker faktiskt fram mellan alla VHS-band som tornar upp sig till ögonhöjd.

Oskar arbetar med ett större projekt där han ska digitalisera ett hundratal VHS-band som alla innehåller filmer där Lars Larsen finns med. Det handlar om allt från gamla reklamfilmer, prisutdelningar till TV-framträdanden.

Oskar Fisker Nielsen
Oskar Fisker Nielsen är Video Producer vid JYSK Nordic.

Detta är en enastående resa i tiden för denne videoproducent som under sin jakt efter guldkorn i gömmorna både fascinerats och underhållits av de gamla banden – fast inte förrän de dammats av ordentligt.

– Det har varit spännande att leta efter skatter på de gamla VHS-banden som vi hittade i en väldigt dammig papperskasse tillsammans med annat arkivmaterial på det gamla JYSK-museet. Lyckligtvis är det min storebror som drog det kortaste strået och fick dammallergin på sin lott, annars hade det blivit väldigt besvärligt att ta sig genom banden, berättar Oskar med ett leende.

Mer visuellt och digitalt

VHS-banden ska bli en del av det nya JYSK-museet som nu håller på att byggas upp. Här ska bandens innehåll klippas ihop till kortfilmer som tillsammans med andra föremål ska berätta om Lars Larsens resa med JYSK och andra företagsäventyr. Ett projekt där Oskar, som en del av teamet som jobbar med museet, är engagerad inom det visuella området.

– Det nya museet ska bli mer visuellt och digitalt, och därför besökte jag och övriga deltagare i museiteamet bland annat Moesgaard Museum för att inspireras eftersom de är bra på att inkludera ljud och video i sina utställningar. Och om vi bara kan få oss ett litet digitalt bett ur deras kaka så blir det nya JYSK-museet verkligen bra, säger han.

En underhållande resa i tiden

Genom digitaliseringsprocessen har Oskar rest tillbaka i tiden och fått en ny syn på Lars Larsen och JYSK.

– Det har framför allt varit spännande att få följa med på den resa som Lars Larsen gjort med JYSK. Man förstår verkligen hur mycket han har lyft företaget genom sin personlighet i olika TV-framträdanden. Han är helt suverän framför kameran, och hade han inte varit det tror jag inte att JYSK hade haft den position som företaget har idag, säger Oskar och fortsätter med att berätta hur mycket som hänt sedan den första filmen spelades in.

– Det har varit spännande att leta efter skatter på de gamla VHS-banden som vi hittade i en väldigt dammig papperskasse.
– Oskar Fisker Nielsen

– Det är kul att se hur man dåförtiden kunde göra en reklamfilm av nästan ingenting. Filmproduktionen har visserligen utvecklats en hel del sedan dess, men det är ändå roligt att se att mycket av kärnan i budskapen från förr finns kvar och bär upp JYSKs identitet än idag. Därför känner jag också att banden är en viktig berättelse som det är bra att fler får ta del av, berättar Oskar.

Det nya JYSK-museet väntas stå färdigt under hösten och både medarbetare och samarbetspartners är välkomna på besök.

Nedan kan du se några av de gamla klippen från VHS-banden:

Latest news

JYSKs orchard in Croatia is open

Jorden runt: JYSK väljer FSC, trädgårdsevent i Spanien och en ny fruktträdgård i Kroatien

19/04/2024 - Då och då samlar vi de senaste händelserna och aktiviteterna från några av JYSK-länderna. Kolla in det senaste här.

Germany

JYSK firar två födelsedagar på ett år

02/04/2024 - I år har JYSK funnits i 45 år och samtidigt firar JYSK Tyskland 40-årsjubileum.

Aleš Kisý

Tjecken Aleš Kisý gör sig redo för sitt sjätte Paralympics

27/03/2024 - Med 5 månader kvar till starten av de paralympiska spelen i Paris förbereder sig Aleš Kisý, en tjeckisk paralympisk medaljör, för sitt sjätte paralympiska spel.

Lägg till kommentar

Kom ihåg att vara trevlig :)

About JYSK

Careers

JYSK Head Office